Regeringen går ind i strid om EU-vagthund

»Det er en dårlig ide, hvis en aktiv politiker skal være ombudsmand i EU,« siger Europa-minister Nicolai Wammen til Journalisten. Han går nu ind i sagen kun en uge før det omstridte valg og har skrevet et brev til de danske EU-politikere. Læs det her

For første gang kan EU’s egen vagthund, der blandt andet skal holde øje med politikerne, ende med selv at være en af de selvsamme politikere. EU’s ombudsmand går af, og en ny skal vælges til posten.

Tre af kandidaterne er mangeårige politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet. Det selvsamme parlament, der om en uge skal vælge den nye ombudsmand. Tre andre kandidater kommer udefra, bl.a. stiller den hollandske og den irske ombudsmand op.

Men en partitro politiker skal ikke være ombudsmand, lyder det fra et bredt kor af kritikere. Journalisten kunne i sidste uge fortælle, at samtlige 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet vil stemme på en uafhængig kandidat. Det betyder, at bl.a. de fem danske socialdemokrater agter at stemme imod en partifælle. Danskerne frygter, at der kan sås tvivl om den nye ombudsmands uafhængighed.

Den danske regering støtter kritikerne

Nu går den danske regering ind i striden. Europa-minister Nicolai Wammen har sendt et brev til de danske medlemmer af Parlamentet. Journalisten er i besiddelse af brevet, og du kan læse det i fuld længde nederst i artiklen. Wammen opfordrer danskerne til at kæmpe for en uafhængig kandidat.

”I ombudsmandsmiljøet ser man MEP’ernes kandidaturer som undergravende for ombudsmandsinstitutionen, der bygger på neutralitet, objektivitet og distance til det politiske miljø. Jeg vil gerne understrege, at jeg deler denne holdning,” skriver Nicolai Wammen.

Nicolai Wammen understreger, at det i sidste ende er Europa-Parlamentets beslutning, hvem der bliver ny ombudsmand. Men han lægger ikke skjul på, hvad han og den danske regering mener.

»Den europæiske ombudsmand er baseret på den samme model, som vi kender fra Danmark. En vigtig del af den er fuldstændig uafhængighed. Derfor synes jeg, det er en dårlig ide, hvis en aktiv politiker skal være ombudsmand i EU,« siger Nicolai Wammen til Journalisten.

Omvendt er det blevet nævnt, at erfarne politikere har et kendskab til system og proces i EU, som en udefrakommende jurist næppe har…

»Mit synspunkt gælder ikke de konkrete kandidater, men den principielle problemstilling. Her mener jeg, at det alt andet lige er bedst, at det ikke er en aktiv politiker, der bliver ombudsmand.«

Du kan læse om alle seks kandidater i Journalistens grafik herunder. Artiklen fortsætter under grafikken.

Danmark har et særligt ansvar for at stritte imod

Nicolai Wammen mener, Danmark har et særligt ansvar for at slå sig i tøjret og kæmpe for, at den næste ombudsmand ikke bliver en partisoldat.

»Danmark var meget aktive, da man i sin tid oprettede den europæiske ombudsmandsinstitution. Den er i høj grad baseret på den model, vi kender fra Danmark. Derfor er vi også dybt optagede af, at vi fortsætter med at have en stærk og uafhængig ombudsmand.«

Ministeren har forfattet brevet efter et møde med den tidligere danske ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen. Han er også at tælle blandt de mange kritikere af en partipolitisk ombudsmand.

Nicolai Wammen håber, at hans udmelding kan gavne de danske medlemmer, når de skal forsøge at overtale partifællerne i Europa-Parlamentet til at stemme på en uafhængig kandidat.

»Jeg er glad for, at de danske medlemmer klart bakker op om den linje, regeringen også står for – på tværs af partier og højre-venstre. Jeg håber, at de, bl.a. med den danske regering og kritikere som Hans Gammeltoft-Hansen i ryggen, kan overbevise deres partigrupper om, at der ikke kan rejses tvivl om ombudsmandens uafhængighed. Bolden ligger nu hos Parlamentet,« siger Wammen.

 

Her er den fulde ordlyd i brevet, som Nicolai Wammen har sendt til de danske medlemmer af Europa-Parlamentet:

Kære MEP’ere,

Som I ved, skal der vælges ny europæisk ombudsmand som følge af, at den siddende ombudsmand P. Nikiforos Diamandouros fratræder embedet her til efteråret.

Valget af europæisk ombudsmand tilkommer alene Europaparlamentet. Det er jeg fuldt klar over, og det respekterer jeg selvsagt.

For nylig havde jeg et møde med den tidligere danske ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der ønskede at orientere mig om den dybe bekymring, det har afstedkommet i ombudsmandskredse, at der blandt kandidaterne til posten til ny europæisk ombudsmand optræder tre siddende MEP’ere. I ombudsmandsmiljøet ser man MEP’ernes kandidaturer som undergravende for ombudsmandsinstitutionen, der bygger på neutralitet, objektivitet og distance til det politiske miljø.

Jeg vil gerne understrege, at jeg deler denne holdning. Danmark var en aktiv støtte bag oprettelsen af den europæiske ombudsmandsinstitution i sin tid netop baseret på den model, der kendes fra Danmark, og hvor embedets særlige karakter tillægges stor vægt, herunder hvad angår fuldstændig uafhængighed.

Venlig hilsen – og god sommer

Nicolai

0 Kommentarer