Regeringen: EU skal stoppe Muhammed-sag

Den danske regering beder nu EU om hjælp til at undgå, at profeten Muhammeds efterkommere anlægger injuriesag i det britiske retssystem mod en lang række danske aviser, skriver Berlingske. Men EU-ekspert tvivler på, det nytter.
Den danske regering beder nu EU om hjælp til at undgå, at profeten Muhammeds efterkommere anlægger injuriesag i det britiske retssystem mod en lang række danske aviser, skriver Berlingske. Men EU-ekspert tvivler på, det nytter.

Ifølge Berlingske Tidende kalder justitsminister Lars Barfoed (K) det uacceptabelt for Danmark, hvis danske dagblade kan dømmes i London for ytringer, der er lovlige i henhold til dansk ret.
"Det vil være en meget ubehagelig og uacceptabel indskrænkning af ytringsfriheden. Derfor rejser jeg nu sagen over for EU-Kommissionen," siger Lars Barfoed til Berlingske Tidende.
Men EU-eskpert og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet Marlene Wind, tvivler på, at regeringen og Lars Barfoed kan gøre nogen forskel. Endsige har nogen chancer.
Til Go'Morgen P3 siger hun i dag:
"Jeg tror ikke, de (chancerne, red.) er særligt store, fordi alle er enige om, at man skal anerkende hinandens retssystemer. Og briterne er nok ikke vanvittigt interesseret i, at EU kommer og blander sig," siger Marlene Wind til radioprogrammet og tilføjer, at den danske Muhammed-sag i forvejen ikke er særlig populær.
Britisk retspraksis stiller i øjeblikket sagsøgere i injuriesager meget fordelagtigt, og britiske domstole bruges i vidt omfang til såkaldt injurieturisme, hvor velhavende sagsøgere tvinger kritiske medier til tavshed gennem kostbare retssager.
Når Muhammed-tegningerne kan komme for en britisk domstol, så skyldes det, at tegningerne har været tilgængelige i Storbritannien via nettet.
Lars Barfoed ønsker i første omgang at få EU-Kommissionen til at se på, om de danske dagblade kan sikres ved at ændre den særlige regel, der pålægger EU-landene at anderkende hinandens domme – hvadenten de er civile eller handelsretlige.
Men som sagt, så får det næppe den store virkning, ifølge Marlene Wind.
"Lars Barfoed er nødt til at få en hel masse andre lande med for at lægge det pres på Storbritannien. Men hvis han ikke får hjælp, så er der ikke noget at gøre," siger Marlene Wind til Go'Morgen P3 og tilføjer, at Lars Barfoed og regeringen ikke har andre muligheder:
"Der er kun den ene vej."

0 Kommentarer