Reform af panikdagen skudt ned

PRAKTIK. Den halvårlige portion jubelråb og panisk gråd mellem Journalisthøjskolens grå betonvægge er lige på trapperne. Onsdag den 1. november er det tid til endnu en udgave af den såkaldte panikdag, hvor de danske medier i løbet af fire-fem timer ansætter omkring 200 journaliststuderende som nye praktikanter.

PRAKTIK. Den halvårlige portion jubelråb og panisk gråd mellem Journalisthøjskolens grå betonvægge er lige på trapperne. Onsdag den 1. november er det tid til endnu en udgave af den såkaldte panikdag, hvor de danske medier i løbet af fire-fem timer ansætter omkring 200 journaliststuderende som nye praktikanter.

Denne hektiske måde at fordele praktikpladserne på bliver næppe ændret for de kommende praktikansøgere. Det landsdækkende praktikudvalg har nemlig sagt nej til et forslag om at reformere ansættelsessystemet med virkning fra næste forår.

»Det nuværende system kan sagtens klare sig. Der er nogle enkelte, der forsøger at snyde, men det skal jo ikke ødelægge hele systemet,« siger et af udvalgsmedlemmerne, direktør Ivar Brændgaard fra TV2 Midt-Vest.

I Journalisten 9/2006 erkendte TV2 Nyhederne, at de ved forårets praktikansættelser brød de gældende regler om ikke at kontakte studerende før kl. 8.00 på selve dagen. Daværende souschef Mikkel Hertz beklagede sig over, at der var for lidt tid til at lave seriøse samtaler, og erklærede, at TV2 Nyhederne var klar til at bryde reglerne igen.

Det gjorde en række konkurrerende medier vrede. Deres protester førte til, at praktikudvalget på sit møde i maj bad praktikvejleder Pia Færing fra DJH udarbejde et forslag til en forbedring af systemet.

Pia Færings udspil indebar, at de vordende praktikanter ikke længere skulle skrive ansøgninger. I stedet skulle de sælge sig via personlige hjemmesider, hvor praktikstederne kunne studere deres produktion. Indtil dagen før panikdagen kunne de studerende 'prikke' de medier, som de kunne tænke sig at arbejde på. Tanken var nu, at medierne i ro og mag skulle kunne granske de studerendes hjemmesider, før de valgte, hvilke praktikanter de ville have til samtale.

»I øjeblikket føler begge parter, at det er utilfredsstillende, at medierne har så lidt tid til at læse ansøgninger og holde samtaler. Hvis der var mere tid, ville de studerende få en fornemmelse af, at det ikke var helt så tilfældigt, hvem medierne valgte,« siger Pia Færing.

Men der er allerede rigeligt med tid, mener Ivar Brændgaard.

»Jeg har været med i 17 år, og jeg har aldrig oplevet, at jeg ikke nåede at læse det, jeg skulle. Og når nogle siger, at der heller ikke er tid nok til samtalerne, er det noget sludder. Når du er erfaren til det, kan du lynhurtigt skrue dig ind på, om personen over for dig er god nok. Jeg bruger aldrig mere end 10 minutter på en samtale, og det er nok.«

RUCs praktikvejleder, Hanne Dam, er helt enig med TV2 Midt-Vests direktør.

»Hvis man er professionel, kan man meget hurtigt øje sådan en ansøgning igennem. At skrive ansøgninger er også en måde at vise sit journalistiske talent på. Jeg vil aldrig gå med til at afskaffe ansøgningerne.«

Heller ikke hendes vejlederkollega på SDU, Jens Franck, er begejstret for ændringsforslaget.

»Panikdagen fungerer godt, hurtigt og effektivt, som den er skruet sammen i dag, frem for alt fordi rigtig mange får en praktikplads i en fart. Det er også vigtigt, at det centrale i ansættelsesprocessen er ansøgninger. Sådan bliver det også senere i de studerendes karriere, og det bør være grundlæggende i en journalistisk uddannelse at lære at skrive en god ansøgning,« siger han.

Hos TV2 er Mikkel Hertz, der i dag er chef for stationens nyhedskanal, stadig ikke begejstret for systemet.

»Men vi må jo gøre, som vi plejer, og stå tidligt op.«

– Betyder det, at I vil ringe til folk før kl. 8?

»Det må vi se i situationen. Jeg synes ikke, jeg har begået nogen forbrydelse ved at sikre nogle dygtige studerende en plads hos TV2 Nyhederne, som de brændte for at få. Det hele skal foregå så hurtigt, at jeg ikke kan se, at en time fra eller til skulle betyde det store.«

Praktikudvalget har bedt Pia Færing om at revidere forslaget inden udvalgets møde i november.

 

Læs også: "Fuck provinsen"

0 Kommentarer