Feriefonden har valgt at løse et økonomisk problem ved at sætte sit svenske klenodie Villa Bjärbo på Havsbaden i Ängelholm til salg hos en lokal ejendomsmægler.
Jeg vil gerne forsøge at hindre, at dette vidunderlige stykke DJ-historie kommer på svenske hænder og forgår. Der er tale om en hastesag.
Der er faktisk tale om historie: Om otte år ville Villa Bjärbo have været et fristed for danske journalister i et helt århundrede. På facaden blev der for lang tid siden skrevet KJØBENHAVNS JOURNALISTFORBUND, og det står der stadig. Vejen, huset ligger på, fik navnet Danska Stigen, og det hedder den stadig. Alle i området kender det danske hus, ikke mindst efter det regionale dagblad for år tilbage gjorde Villa Bjärbo til genstand for en stor billed-og tekstreportage. Generation efter generation af danske journalister, kendte som ukendte, har fyldt et voksende antal gæstebøger, der fortæller en del om danske journalister før og nu.
Når man spørger, hvorfor det pludselig er blevet så nødvendigt at sende Villa Bjärbo over i historien, er svarene forskellige. Officielt henvises til mindsket udlejning, men også til planer om at investere i et andet mere "ferieattraktivt" hus i Sverige. Det kommer også frem, at det slet ikke var Villa Bjärbo, der skulle sælges, men fondens hus i Italien. Dette blev imidlertid fundet for besværligt. I forbindelse med salget er der også blevet talt om krydsbelåninger af fondens ejendomme som et problem.
Om Bjärbos låneforhold vides dog intet. Endelig nævnes, at det hele har at gøre med ønsket om at undgå udgifter til vedligeholdelse.
Og Villa Bjärbo? Der er ikke tale om ødegårdsromantik, men om et smukt og bekvemt hus, der kan benyttes året rundt. Beliggenheden forbinder nærhed til en livlig by, Ängelholm, med adgangen til fantastiske naturområder, inklusive flere kilometers badestrand med udsigt til Kullen, og for den sags skyld tennisbaner, fiskeri i Rönne Å, cykelruter og Hallandsåsen lige om hjørnet. Huset er omgivet af en vidunderlig have med fyr, gran og birk.
For Feriefonden synes villaen at udgøre lidt af et guldæg, idet udbudsprisen lyder på 3,5 millioner kroner, men Havsbaden er også et helt utroligt attraktivt område, også for svenske købere. Det er med andre ord ikke billigt, men kunne man ikke forestille sig, at det unikke hus kunne sikres, ved at flere går sammen om at holde svenskerne stangen ved et køb i fællesskab? Sonderinger gør det klart, at der ikke kan forventes aktiv interesse fra fonden, der ikke specifikt eller effektivt har udbudt huset til medlemskredsen. DJ's holdning er ikke undersøgt.
Et mere detaljeret forslag har der simpelthen ikke været tid eller mulighed for lige nu, hvor det drejer sig om at konstatere, om nogen kunne tænke sig at være med til at redde et klenodie og få del i et fantastisk dejligt feriested kun en halv times kørsel fra Helsingborg.
Desværre haster det!
– Ole Duus, pensionist, tidligere associated press
2