Flere aviser tog i weekenden skarp afstand til Lars Barfoeds forslag til en ny offentlighedslov. Både Jyllands-Posten, Berlingske, Ekstra Bladet og Information kritiserer lovforslaget. "En demokratisk skandale," kalder Bent Falbert det. Selv DJØF dømmer forslaget ude.
»Vedtages loven, er det er en demokratisk skandale (..) Det er uanstændigt totalitært at afskære borgerne fra at vide besked om, hvordan landet styres.« Så hård er Bent Falberts kritik i Ekstra Bladet af lovforslaget til den nye offentlighedslov. Og det er han ikke ene om.
Både Jyllands-Posten, Information og Berlingske Tidendes chefredaktører har i weekenden kritiseret lovforslaget. Konsekvenserne af det bliver omtalt som en »øget risiko for magtfuldkommenhed og – misbrug«.
Både Jyllands-Posten og Berlingske Tidende er bekymrede for følgerne, hvis dokumenter skal graves frem på anden vis end aktindsigt:
»Beslutningstagere og magthavere vanskeliggør mediernes og offentlighedens mulighed for at få indsigt i magtens grundlag, mens mere og mere dermed overlades til internettets hackende rodeoryttere. De spørger ikke først om lov gennem en ansøgning om aktindsigt. De gør det bare,« står der i Jyllands-Postens leder.
I lederen langer JP også ud efter de repræsentanter fra mediebranchen, som har siddet med i offentlighedskommissionen og dermed har blåstemplet ændringerne:
»For mediebranchen er det stærkt bekymrende, at alle store organisationer har været repræsenteret i den kommission, som har udarbejdet forslaget. Enten har de snorksovet, eller også har de ladet sig besnakke og ageret nyttige idioter.«
Justitsminister Lars Barfoed fortalte sidste uge, at forslaget om ministerbetjening skal give embedsmænd plads til kreativitet i beslutningsprocessen. Det øgede behov for kreativitet har DJØF's formand, Per Hansen, svært ved at få øje på:
»Jeg har aldrig hørt om medarbejdere i styrelser, som har været hæmmet i at finde på nye ideer på grund af offentlighedsloven,« siger han til Politiken. Dermed kommer skepsissen nu fra embedsværket, som loven har til hensigt at beskytte.
DJØF-formanden dømmer forslaget ude over for Berlingske Tidende:
»Det er vores vurdering, at det vil skabe mindre åbenhed i forvaltningen. Vi ønsker også at sikre en optimal betjening af ministeren. Men det her forslag er for vagt og vil skabe mistillid.«
I fredags stod det også klart, at oppositionen ikke vil stemme for forslaget i dets nuværende form.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.