Flere medier trodser navneforbud ved ikke at fjerne navne i gamle onlineartikler. Og både på MetroXpress og lokalavisen.dk mener redaktørerne, at det er striptease i mørket at slette et navn, som allerede har været ude
Politiet valgte at offentliggøre navnene på tre drabssigtede den 25. september, men da de mistænkte meldte sig dagen efter, nedlagde Frederiksberg Byret navneforbud i sagen. En Google-søgning viser dog hurtigt, at navnene fortsat florerer på flere mediers hjemmesider, heriblandt på P4 København:
»Det er en klokkeklar fejl fra vores side. Vi har simpelthen ikke været opmærksomme nok på at få fjernet navnene i de her artikler, men nu er det rettet,« siger Katrine Asp-Poulsen, redaktionschef på P4, til journalisten.dk.
Striptease i mørke
På metroXpress.dk kunne man i går mandag også finde de mistænktes fulde navne, men det var en fejl, fortæller ansvarshavende chefredaktør Jonas Kuld Rathje. Selv om han vil rette fejlen efter journalisten.dk's henvendelse, mener han dog, at politikerne med fordel kunne se på lovgivningen:
»Selv om vi fjerner historien, så betyder det ikke nødvendigvis, at navnene forsvinder. Folk kan jo lynhurtigt kopiere og dele oplysningerne, så i nogle tilfælde kommer navneforbuddet til at være som striptease i mørke. Man mener det måske godt nok, men teknologien gør, at tiden er løbet fra de her navneforbud,« siger Jonas Kuld Rathje.
Delt ansvar
På lokalavisen.dk har man af egen drift valgt at fjerne navnene i tidligere artikler, men sidens nyhedsredaktør, Kim Belmark, konstaterer, at det ikke nødvendigvis får den store effekt:
»Vi har da tænkt over, at lovgivningen på nogle måder er håbløs i forhold til nettets eksplosive udvikling og hastighed. Når der kommer sådan et navneforbud med tilbagevirkende kraft, så er navnene for længst sluppet ud,« siger Kim Belmark.
Derfor er det ikke kun pressen, der bør være opmærksom på konsekvenserne af at offentliggøre mistænktes navne:
»Det er i høj grad pressens opgave at lave en etisk vurdering fra gang til gang, men det er samtidig interessant at overveje politiets rolle. De har tilsyneladende ikke nogen etiske forbehold mod at offentliggøre navne, for de sender den slags meddelelser ugentligt, og når jeg modtager sådan en, virker det som ren rutine fra deres side,« siger Kim Belmark.
Eb.dk vil ikke slette
Det er dog ikke alle, der vælger at efterleve navneforbuddet, når de opdager lovbruddet. Det er stadig muligt at finde de mistænktes navne på ekstrabladet.dk i en artikel med overskriften "Her er de drabsmistænkte", og det bliver der ikke lavet om på foreløbig. Det fortalte sidens nyhedsredaktør, Mette Fleckner, tidligere til journalisten.dk:
»Vi henviser ikke til artikler på hjemmesiden, hvor navnene på de sigtede står, efter at der er nedlagt et navneforbud. Det undlader vi. Men vi redigerer ikke gamle artikler, så skulle vi ændre en hel masse artikler,« sagde Mette Fleckner.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er intet mindre end historieforfalskning, hvis et medie begynder at ændre på deres arkiver med gamle artikler og nyheder. Og et navneforbud bør kun gælde fra det øjeblik, hvor det bliver bekendtgjort. Så jeg håber virkelig, at alle danske medier følger denne sag helt til dørs, og ikke lægger sig fladt på maven for en byretsdommer, som ikke har opdaget, at vi på godt og ondt lever i den digitale tidsalder.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen