Redaktør under beskyttelse

 

 

Daglige reportager om krigsforbrydelser, der konfronterer alle parter, har givet succes for uafhængig avis i Bosnien. Redaktøren er hædret for sin journalistik, men har mistet begge ben ved et bombeattentat mod hans bil.

 

»Det er modet, der skal drive avisen,« siger Zeljko Kopanja, chefredaktør på Nezavisne novine (Den uafhængige), med en vis resignation. Han mistede begge ben ved et bilbombeattentat, der menes begået af serbiske nationalister. I dag, knap fire år efter, arbejder den bosniske redaktør stadig under politibeskyttelse, idet både han og avisens journalister til stadighed arbejder i en atmosfære af trusler. Avisen har hovedsæde i Banja Luka, hovedbyen i den serbisk kontrollerede del af Bosnien-Herzegovina – Republika Srpska. Zeljko Kopanja, der selv er serber, har været en jaget mand, siden han ved borgerkrigens slutning i 1995 sammen med en håndfuld journalistiske ildsjæle startede avisen.

Det økonomiske grundlag var 12.000 kr. I dag er avisen den næststørste i Bosnien-Herzegovina med et oplag på 16.000 og med redaktioner i blandt andet Sarajevo og Mostar.

»Oplagstallet er måske ikke imponerende. Men det er stort i et land som Bosnien-Herzegovina, og det er stigende,« pointerer han. Presset mod ham kommer fra alle sider. Fra serbiske, muslimske og kroatiske nationalister. Derfor sidder der hver dag en civilbetjent i forkontoret for at beskytte chefredaktøren.

»Hverken jeg eller mine medarbejdere vil give op. Avisen er nødvendig og er derfor blevet en succes,« siger han og tilføjer med et smil:

»Vi bliver læst, fordi vi er irriterende. Avisen bringer sandheden om krigsforbrydelser og spændingerne i befolkningen.«

»Vi skal turde skrive vores historier, uanset trusler,« fortsætter han og peger på to artikler i dagens avis. Den ene handler om kroaternes Operation Storm under borgerkrigen, hvor over tusind serbere blev myrdet.

»Den vil kroaterne ikke kunne lide at læse,« siger han. Den anden artikel handler om åbningen af endnu en massegrav med ligene af de muslimske ofre for serbernes massakre i Srebrenica. Og den vil ifølge chefredaktøren irritere serberne.

"Skal samfundet heles, må krigsforbrydelserne ikke glemmes. Befolkningen skal holdes fast i historien, så ingen fralægger sig ansvaret. Sker det ikke, vil vi aldrig få et velfungerende demokrati,« siger Zeljko Kopanja.

Zeljko Kopanja
Zeljko Kopanja modtog i 2000 International Free Press Award. Derudover har han modtaget en halv snes andre journalistiske priser. Senest blev han sidste år hædret med den østrigske journalistpris, Austrian Journalists Association Prize. Han er gift og har tre børn – to voksne sønner og datteren Isidora på to et halvt år.

 

0 Kommentarer