Redaktøren på svenske Journalisten mener, at svenske journalister var alt for søde og ukritiske over for Sverige-Demokraterne, selv om mange i den danske debat har kritiseret forsøg på at tie dem ihjel.
Efter røgen er lettet, og det svenske valg er overstået, kaster redaktøren på det svenske Journalisten, Helena Giertta, et kritisk blik på mediernes valgdækning.
Under overskriften 'For søde mod SD' skriver hun i en leder i den seneste udgave af bladet, at pressen ikke har været kritiske nok over for det højreorienterede parti Sverige-Demokraterne, der fik et overraskende godt valg og blev valgt ind i Riksdagen.
Helena Giertta mener blandt andet, at befolkningen har manglet at få svar på ét helt centralt spørgsmål, som pressen burde have stillet:
»Hvordan skal man være for at kunne regnes for en rigtig svensker i Sverige-Demokraternes øjne? Det er et fundamentalt spørgsmål. Partiet er ikke bare imod indvandring, hvilket naturligvis er dårligt nok, de vil også formulere, hvordan vi skal være for at regnes for at være svenskere,« skriver hun.
Det er pressens opgave at jagte svarene på så fundamentale spørgsmål, mener hun.
»Vi lader også til at have et andet, rent journalistisk problem med Sverige-Demokraterne. Mange (journalister, red.) bryder sig helt instinktivt ikke om partiets politik, og derfor forsøger de at kompensere for det ved at være mindre kritiske i deres spørgsmål. De opfølgende spørgsmål bliver pænere eller udebliver helt, måske tror vi, at dumme udtalelser står for sig selv. Jeg tror det ikke,« skriver hun.
Helen Giertta mener også, at mediernes dækning har haft afgørende betydning for, hvilken af de to statsministerkandidater, der vandt.
Hun henviser til en undersøgelse, der blev lavet af den svenske professor Kent Asp. Undersøgelsen viste, at hver fjerde artikel om den siddende statsminister Fredrik Reinfeldt var negativ, mens tre fjerdedele af artiklerne om oppositionens kandidat, Mona Sahlin, var negative.
»Opinionsundersøgelsernes rolle i valgkampen bør diskuteres. I en del andre lande er det ikke tilladt at lave opinionsundersøgelser umiddelbart før valget. Måske er det værd at overveje,« skriver hun.
2