Redaktør: Svensk presse for søde ved Sverige-Demokraterne

Redaktøren på svenske Journalisten mener, at svenske journalister var alt for søde og ukritiske over for Sverige-Demokraterne, selv om mange i den danske debat har kritiseret forsøg på at tie dem ihjel.

Redaktøren på svenske Journalisten mener, at svenske journalister var alt for søde og ukritiske over for Sverige-Demokraterne, selv om mange i den danske debat har kritiseret forsøg på at tie dem ihjel.

Efter røgen er lettet, og det svenske valg er overstået, kaster redaktøren på det svenske Journalisten, Helena Giertta, et kritisk blik på mediernes valgdækning.

Under overskriften 'For søde mod SD' skriver hun i en leder i den seneste udgave af bladet, at pressen ikke har været kritiske nok over for det højreorienterede parti Sverige-Demokraterne, der fik et overraskende godt valg og blev valgt ind i Riksdagen.

Helena Giertta mener blandt andet, at befolkningen har manglet at få svar på ét helt centralt spørgsmål, som pressen burde have stillet:

»Hvordan skal man være for at kunne regnes for en rigtig svensker i Sverige-Demokraternes øjne? Det er et fundamentalt spørgsmål. Partiet er ikke bare imod indvandring, hvilket naturligvis er dårligt nok, de vil også formulere, hvordan vi skal være for at regnes for at være svenskere,« skriver hun.

Det er pressens opgave at jagte svarene på så fundamentale spørgsmål, mener hun.

»Vi lader også til at have et andet, rent journalistisk problem med Sverige-Demokraterne. Mange (journalister, red.) bryder sig helt instinktivt ikke om partiets politik, og derfor forsøger de at kompensere for det ved at være mindre kritiske i deres spørgsmål. De opfølgende spørgsmål bliver pænere eller udebliver helt, måske tror vi, at dumme udtalelser står for sig selv. Jeg tror det ikke,« skriver hun.

Helen Giertta mener også, at mediernes dækning har haft afgørende betydning for, hvilken af de to statsministerkandidater, der vandt.

Hun henviser til en undersøgelse, der blev lavet af den svenske professor Kent Asp. Undersøgelsen viste, at hver fjerde artikel om den siddende statsminister Fredrik Reinfeldt var negativ, mens tre fjerdedele af artiklerne om oppositionens kandidat, Mona Sahlin, var negative.

»Opinionsundersøgelsernes rolle i valgkampen bør diskuteres. I en del andre lande er det ikke tilladt at lave opinionsundersøgelser umiddelbart før valget. Måske er det værd at overveje,« skriver hun.

2 Kommentarer

Steen Wied
8. OKTOBER 2010
ps

da danske journalister formodentlig ikke af egen erfaring kender til de hidtidige vilkår for ytringsfrihed, har de naturligvis undervurderet nettets betydning for det svenske valgresultat. Studér det. Der findes nogle håndfulde bøger om den ekstreme indvandring til Sverige, der aldrig er blevet anmeldt og ikke kan findes på  svenske biblioteker. Den seneste er her. Læs den. Forfatteren har været journalist på Sveriges største avis i 40 år-  den er lige udkommet. Den klarede lige at få en nødtørftig anmeldelse i Expressen af deres gamle stjernereporter Ulf Nilson (http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.2161500/ulf-nilson-sverige-ar-pa-vag-at-helvete)

 http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=2049

Steen Wied
8. OKTOBER 2010
Re: Redaktør: Svensk presse for søde ved Sverige-Demokraterne

Hvor skal man begynde og ende ? Jeg har skrevet i danske aviser i årtier. Da jeg prøvede i svenske, var det som at  skrive ud i  den blå luft. Sverige har ingen kronik og læserbrevskultur for ikke blåstemplede.

 Det sprøgsmål, man  skal stille sig er : Hvordan kunne  Sverige i tre årtier have den mest ekstreme  indvandringspolitik i Europa ( +20 % indv. og efterkommere) uden at der kom en politisk, demokratisk reaktion ? Det spørgsmål skal besvares.

Jeg har en del  af svaret: De, der satte sig op imod det - og jeg kender  en del - fik aldrig et ben til jorden. De måtte gå i indre eksil, skrive i Jyllands Posten eller nu på nettet. Det interessante nu er, at det er nettet der har flyttet mediekonsensus i Sverige.. http://politisktinkorrekt.info/ er en af de største nyhedssites i Sverige. Det er undergrundslitteratur, der har brudt igennem op til overfladen. Sverigedemokraterne - der  er blevet forfulgt på enhver måde i 30 år - bryder igennem  netop via nettet. Det er den vigtigste faktor overhovedet. De svenske journalisters afmagt og konformitet, skinner netop igennem i  det I citerer ovenfor.

 Det største parti blandt svenske journalister er Miljøpartiet, "der ikke anerkender grænser og går ind for ubegrænset indvandring"

 MILJÖPARTIET VILL

 på sikt införa helt fri in- och utvandring ur Sverige och övriga Europa.

Det er vel ikke så underligt at redaktøren på svenske Jpournalisten ovenfor er en anelse skuffet over sit indtil nu kuede folk ?