Der gik ikke mange minutter efter det norske terrorangreb og massakren på Utøya den 22. juli, før TV2 News antydede, at der kunne være tale om islamistiske ekstremister. Men TV 2 gik ikke over stregen, lyder konklusionen i en analyse fra Seernes Redaktør, Lars Bennike.
I en omfattende gennemgang af hele forløbet og nyhedsrapporteringen minut for minut på TV2 News påpeger Lars Bennike, at alle de analyser og vurderinger, som fremlægges i den løbende live-sending på TV2 News den 22. juli, baserer sig på trusselsvurderinger fra politi og efterretningsvæsener på baggrund af konkrete sager.
»Der var også under hele dækningen tale om en klar opdeling mellem fremlæggelse af faktuelle oplysninger om bombeangrebet i Oslo og senere skuddrabene på Utøya og så den opfølgende vurdering og analyse i studiet af, hvem der kunne tænkes at stå bag,« skriver Lars Bennike i sin gennemgang af sagen som Seernes Redaktør.
Umiddelbart efter terrorangrebet i Norge modtog TV 2 ellers klager fra 27 seere, som mente, at TV 2 og Niels Brinch havde været for hurtigt ude med påstanden om, at det var islamistiske ekstremister, som stod bag angrebet.
Siden har Lars Bennike gennemset samtlige nyhedsudsendelser og live-sendinger fra dagen og kan konkludere, at klagerne ikke har ret.
Dækningen på TV 2's kanaler startede med en såkaldt nyhedsticker på News kl. 15.43.49, hvor det fremgik, at der var sket en større eksplosion i regeringskvarteret i Oslo. Oplysningen blev fulgt op i NYHEDERNE på TV 2 kl. 16, hvor det ligesom på News blev meddelt, at der var sket en eksplosion i det centrale Oslo. Der forelå ingen nærmere oplysninger hverken om eksplosionens karakter eller mulige gerningsmænd.
Kl. 16.40 vurderede TV 2's medarbejder Niels Brinch på News, at der ud fra skaderne at dømme næppe var tale om en gaseksplosion, idet han samtidig oplyste, at der generelt set er en terrortrussel mod Norge.
"Men, som du selv siger, vi er ude i det teoretiske," understregede Niels Brinch.
Niels Brinch tilføjede, at der i Norge blandt andet forestår en retssag mod tre mænd, som står anklaget for planer om terror mod Jyllands-Posten i Danmark, et norsk forlag har trykt Flemming Roses bog "Tavshedens vidner", som indeholder de såkaldte Muhammed-tegninger, og der er norske aviser, som af flere omgange har optrykt Kurt Westergaards tegning, og endelig at Norge deltager i krigen i Afghanistan og NATOs aktion i Libyen.
Ifølge den norske efterretningstjeneste er der en generel terrortrussel mod Norge, oplyste Niels Brinch i interviewet, idet han samtidig fastslog, at "vi ved ikke", om det er terror. I starten af interviewet fastslog studieværten, at man bevægede sig på det "hypotetiske" plan.
Og ifølge Lars Bennike fastholdes det synspunkt hele aftenen og natten igennem.
»Det blev således under hele dækningen oplyst, at vurderingerne baserede sig på trusselsvurderinger fra politi og efterretningsvæsener på baggrund af konkrete sager, ligesom der gentagne gange blev taget forbehold, idet såvel TV 2's værter som Niels Brinch understregede, at der var tale om ”analyser” og ”hypoteser”, og at man bevægede sig på det ”teoretiske” plan,« fastslår Seernes Redaktør.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ét argument, og det er: Niels Brinch gjorde det hele tiden klart at der tale om formodninger.
Men så må man da ved gud stoppe med at kalde ham ekspert.
Problemet er jo netop at når man kalder en ekspert ind i studiet - på national tv hvor mange danskere følger med, må man være i stand til at vurdere situationen ud fra mange andre præmisser omkring SELVE eksplosionerne (herunder alle detaljer) end bare at sige "jamen fordi vi har set eksempler på islamistisk terror, så er det er det igen."
Hvis Niels B ikke gik på som "ekspert", så havde jeg da været bedøvende ligeglad med hans udtalelser. Jeg havde forventet saglig og velovervejede / balancerede argumenter .
Niels Brinch tog noget så tomt som et rygte i twitter-besked fra en islamistisk gruppe, som "hovedet i sømmet" for at der var tale om islamistisk terror. Selv det kort efter blev afvist fra gruppen selv. Men for Niels Brinch som ekspert var det tilsynladende nok?
Twisten blev for alvor stor, da Niels Brinch til trods for beskrivelserne om Breivik, alligevel fastholdte at der var tale om islamistisk terror - på det tidspunkt var rygterne om den twitter-besked også blevet afvist fra samtlige norske medier. Her valgte Niels Brinch fortsat at argumentere med udgangspunkt i twitter-beskeden og at Breivik nok bare var en konvertit :-)
Seernes redaktør har skudt vedsiden af. De vælger bevidst at inddrage kilderne og argumenterne som Niels Brinch anvendte, særligt når man tænker samspillet med de detaljer man fik fra norske medier.