Redaktør: Mangelfuld og upræcis journalistik fra ‘Operation X’ og Morten Spiegelhauer

Da 'Operation X' for nylig sendte programmet "Danmarks værste bolighajer" præsenerede tv-vært Morten Spiegelhauer socialminister Benedikte Kiær som udlejernes beskytter. "Upræcist og mangelfuldt," mener TV 2's seerredaktør.

Da 'Operation X' for nylig sendte programmet "Danmarks værste bolighajer" præsenerede tv-vært Morten Spiegelhauer socialminister Benedikte Kiær som udlejernes beskytter. "Upræcist og mangelfuldt," mener TV 2's seerredaktør.

Der er mange måder at skære en historie på. Og nogle gange bliver der skåret lige lovligt meget. Eller på en måde, så budskabet ikke bliver dækkende.

Ifølge Seernes Redaktør på TV 2, Lars Bennike, er det præcis, hvad der for nylig skete i 'Operation X' på TV 2, hvor programmet "Danmarks værste bolighajer" gennemgik flere meget grove sager om udlejere, som trods flere domme ikke har betalt deres lejere, hvad de skylder dem. 

Her blev socialminister Benedikte Kiær (K) præsenteret som bolighajernes "beskytter" i et meget skarpt tilskåret arkivklip fra en folketingsdebat om et beslutningsforslag fra SF, som ifølge Lars Bennike slet ikke yder ministeren retfærdighed. Tværtimod. 

"'Operation X' foretog derfor – efter min opfattelse – en mangelfuld og upræcis udlægning af socialministerens indlæg i debatten om forslaget fra SF. Endda uden at oplyse, hvilken sammenhæng det var taget fra. Og det var med til at skæmme et i øvrigt udmærket program om et væsentligt samfundsproblem," hedder det blandt andet i kritikken fra Lars Bennike.

Seernes Redaktør på TV 2 pointerer i sin kritik, at "detaljen er afgørende i journalistik, også når det gælder hårdtslående dokumentarprogrammer, som går tæt på plattenslagere og fidusmagere af enhver slags."

Og Lars Bennike påpeger samtidigt, at det ubehagelige i at tillægge mennesker synspunkter, som de udtrykkeligt tilkendegiver, at de ikke har. 

"Det gælder også for politikere, som lever af at skulle stå til ansvar for deres holdninger," skriver han.

Benedikte Kiær har da også klaget over programmet til netop Seernes Redaktør, hvor hun skriver, at "indslaget er forvrængende og misvisende og i strid med god presseskik", idet hun særligt henviser til det løsrevne citat.

Samtidig skriver ministeren, at SFs beslutningsforslag handler om, at "der skal ske frakendelse af retten til udlejning, hvis en udlejer er straffet efter straffeloven", og tilføjer:

"Et forslag, som ingen betydning vil have for den problemstilling, som Operation X rejser."

Endelig klager Benedikte Kiær over, at journalisten bag programmet takkede nej, da hun tilbød at stille op til interview om sagen.

TV 2's egen redaktør, Lasse Bjerre, har svaret ministeren og pointerer, at det omtalte beslutningsforslag fra SF har stor betydning for programmets emne.

"Overordnet er socialministeren således hverken "hængt ud" eller manipuleret ind i en sammenhæng. Efter min mening er programmet heller ikke forvrængende, misvisende og i strid med god presseskik", skriver redaktør Lasse Bjerre i sit svar til ministeren.

Men det er altså ikke godt nok ifølge Lars Bennike.

Han er dog enig med Lasse Bjerre i, at det behandlede beslutningsforslag fra SF har relevans for den problemstilling, som bliver rejst i 'Operation X'. Han er også enig med ham i, at man ikke behøver interviewe en minister om noget, vedkommende har sagt på Folketingets talerstol.

"Det kræver dog, at der er citeret korrekt og dækkende, og her er vi inde ved problemets kerne. Det er der nemlig efter min opfattelse ikke i dette tilfælde," fastslårLars Bennike, Seernes Redaktør på TV 2.

0 Kommentarer