Dansk presse har ramt en glidebane. Det seneste halve år har jagten på det gode historie kostet både troværdighed og integritet. Det mener chefredaktør på metroXpress, Jakob Høyer, der i en kommentar langer ud efter det meste af branchen.
"Ups, der røg troværdigheden!"
Sådan indleder han en længere kommentar i Berlingske Tidende, hvor han gennemgår flere eksempler på, hvad kalder "journalistik på kant med loven" – fra Politikens ulovlige kopiering af Jæger-bogen, avisens ansættelse af afviste asylansøgere, TV 2's samarbejde med kriminelle aktivister og senest den nu frigivne journaliststuderende, som var taget til Iran under dække af at være turist.
"Selv om der er store forskelle på Politikens ansættelse af afviste asylansøgere og en ung journaliststuderendes fængselsophold i Iran, er der også skræmmende ligheder. Begge er præget af selviscenesættelse, selvtilfredshed og total tilsidesættelse af værdighed og troværdighed i handlingerne," skriver Jakob Høyer, der gennemgår ovennævnte eksempler punkt for punkt.
Om Politikens projekt med ansættelse af asylansøgere skriver han blandt andet:
"Alt i alt et miskmask af markedsføring og journalistik og en total mangel på den integritet, der ellers bør være hjørnestenen på en så traditionsrig avis."
Om journaliststuderende Niels Krogsgård, der kom tilbage til Danmark i den forløbne uger, bemærker han:
"Den unge journalistspire har formentlig overtrådt alle regler og normer for god opførsel – både for Iran og for andre lande."
Videre angriber Høyer både B.T og TV 2 for deres historier om danske minkfarme og præsten i Brorsons Kirke og noterer samtidig, at de to medier ikke er alene om aktivistmetoderne.
"Ja, efterhånden er det vel flertallet af medier – og unge journalister – der gerne bruger lovbrud og selviscenesatte aktioner for at få den gode historie. Uanset om det går ud over integritet, troværdighed og værdighed," skriver Jakob Høyer.
Læs hele kommentaren her.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Så hvis bare man 'med stor sandsynlighed' vil få afslag på et journalist-visum, få afslag på at besøge en privat eller offentlig virksomhed eller hvilke som helst anden ting, så skal man bare bryde loven. Hvor er det lige at argumentet om 'med stor sandsynlighed' giver én lov til at bryde loven?
Jeg kan godt læse mig frem til, at det betyder meget for NIels Krogsgaard at blive eksponeret i medierne (indtil videre er det faktisk kun Niels Krogsgaard selv, der er blevet eksponeret i medierne, og ikke de historier som han brænder så meget for), men man må vel også spørge sig selv, om det er rimeligt at bryde loven hele tiden i journaliststanden som helhed. Det spørgsmål fra Jakob Højer er vel rimeligt nok?
Øv, hvor ville jeg gerne have læst den her artikel, mens tid var.
"Den problematiske aktivist-journalistik trænger ellers til alt muligt modspil og kritisk opsyn. Ikke mindst på en ung journalistspire, der selv udtalte, at det ikke nytter at rejse med journalist-visum, hvis der skal drives kritisk journalistik i Iran. Ergo: Bryd loven med det samme - så bliver det hele meget bedre," skriver du.
Jakob, for pokker, du er redaktør. Så tænk dog som en journalist. At dække en demonstration i Iran for Berlingske Tidende og TV-Avisen, gør mig vel ikke til en aktivist-journalist, der skal under kritisk opsyn.
Vi kunne ikke have skrevet vores artikelserie, hvis vi havde søgt om et journalistvisum. På forhånd havde vi forhørt os hos mere erfarne kollegaer, som frarådede os at søge. Dels fordi vi ville blive mandsopdækket, hvis vi fik det. Dels fordi vi med stor sandsynlighed ville få afslag. Og havde vi først fået afslag på et journalistvisum, hvorefter vi så havde søgt et turistvisum, ville vi også blive mandsopdækket (endsige vores kilder ville blive fængslet).
Så sæt dig dog ind i tingene, før du bralrer løs. At kalde sig redaktør forpligter.
Men ok, godt ord igen. Håber du vil købe mine artikler, hvis jeg en dag banker på din dør, og argumenterer for, at det er væsentligt at bringe historier fra områder, hvor det ikke er muligt at arbejde på traditionel vis. Skal gerne ved lejlighed give dig eksempler på langt mere erfarende kollegaer, der har skrevet gode historier på et turistvisum eller det som er endnu værre. Men dem kender du forhåbentlig selv.
Venlig hilsen
Niels Krogsgård
Jesper, jeg tror, du ville blive overrasket over at læse vores avis, som din nedladende beskrivelse passer dårligt på. Men hvis du hellere vil pleje dine fordomme, så lad endelig være. For ellers risikerer du at opdage, at der er masser af egenproduceret stof, at vi for eksempel dækker kommunalvalget grundigt, at vi tilmed rejser ud i verden for at rapportere og give udsyn og indblik, at vi bestræber os på at leve op til idealer om objektivitet og saglighed - men i en anden form og længde end danske aviser traditionelt har gjort.
I øvrigt bliver jeg på Ritzaus vegne så træt af at se, hvordan Ritzau-stof ikke rigtig regnes. Ritzau er en af landets største journalistiske arbejdspladser, og jeg mener, at det er mere loyalt over for Ritzau-journalisternes store arbejde at bruge deres historier og tydeligt markere dem med Ritzau frem for - som det ofte foregår på andre medier - at ringe til præcis de samme kilder, skrive samme historie og så sætte sin egen byline under.
Venligst,
Susanne Sayers
Redaktionschef
metroXpress
Kære Jesper Nielsen,
Det er vel sagen fuldkommen uvedkommende!!! Har Jakob Høyer en pointe eller ej? Det mener jeg i høj grad han har.
Men hvad står JH selv for i hans avis? Vi kan vel ikke alle nøjes med en nedringet postjerne på forsiden og så 8 redaktionelle sider fra Ritzau som højden af dansk journalistik?
Jesper NIelsen
Flere