Redaktør i Syrien-sag: »Jeg har set skriftligt materiale«

Efter dokumentationskrav forsvarer Journalistens chefredaktør historien om, at Naser Khader ikke på forhånd havde orienteret syriske kilder om, at de blev filmet til TV Avisen.

Efter dokumentationskrav forsvarer Journalistens chefredaktør historien om, at Naser Khader ikke på forhånd havde orienteret syriske kilder om, at de blev filmet til TV Avisen.

Både politikeren Naser Khader og souschef på TV Avisen Jakob Kwon har efterlyst dokumentation fra Journalisten. Det sker, efter at Journalisten.dk på baggrund af anonyme kilder bragte en historie om, at TV Avisen har vist et indslag med syriske oppositionskilder, der ikke vidste, at optagelserne skulle bruges i DR.

Optagelserne blev lavet af Naser Khader på en rundrejse i Syrien. Selv om kildernes ansigter blev maskerede, vurderer Syrien-ekspert Jørgen Bæk Simonsen, at deres liv kan være bragt i fare på baggrund af de oplysninger, man kan få i indslaget.

Journalistens chefredaktør, Øjvind Hesselager, svarer her på de konkrete kritikpunkter, der er fremsat:

Hvordan kan man offentliggøre så alvorlige anklager om andre uden at have anden dokumentation end anonyme kilder?

»Jeg er gået meget kritisk til den journalist, der har lavet historien, og jeg har fået indsigt i et kildescenarium, der fremstår meget overbevisende. Jeg har set skriftligt materiale, der underbygger det forløb i historien, som vi beskriver, og jeg har efterfølgende fået historien tjekket af en af kilderne, og jeg har holdt møde med en af kilderne. Trods kritikken fastholder kilderne, at historien holder,« siger Øjvind Hesselager.

Hvorfor kan kilderne ikke træde frem eller give adgang til det skriftlige materiale? Det er jo ikke ligefrem statshemmeligheder, vi har med at gøre her.

»Folk har sat deres job på spil ved at fortælle om det her, og vi bevæger os i et kildeunivers, hvor folk normalt ikke optræder med kritik af andre. Vi arbejder dog på at sætte en identificerbar afsender på historien, så den ikke længere er påstand mod påstand.«

Hvis det ikke lykkes, vil du så bringe en berigtigelse, som Naser Khader kræver?

»Nej, jeg stoler på kilderne, og de bliver ikke mindre troværdige af den grund. Men hvis det skulle vise sig, at kilderne ikke har ret, så dementerer vi historien i samme opsætning.«

Naser Khader siger, at han lavede de omtalte optagelser og interviews alene. Dermed kan der ikke være andre, der ved, hvilke aftaler han lavede med kilderne.

»Det er en meget opsigtsvækkende oplysning, han kommer med der, som jeg først blev bekendt med i den kritik, han skrev på Journalisten.dk, efter at vi havde bragt historien. I det pågældende indslag i TV Avisen siger han, at han har fået stor hjælp af den danske ambassade i Damaskus.

Vi har desuden set skriftligt materiale, der stærkt indikerer, at der var andre med til de møder, Naser Khader havde med oppositionsfolk. Ligesom andre kilder, vi er i kontakt med, ikke kan genkende Naser Khaders beskrivelse. Teoretisk set er det dog muligt, at han har brudt ud af sit følge og gennemført interviewene på egen hånd, men kildernes beskrivelse af Naser Khaders rejse gør det ikke sandsynligt,« siger Øjvind Hesselager.

Naser Khader skriver i sin kritik, at han ikke mener, at han har fået ordentlig mulighed for at komme til orde. Blandt andet skriver han i kritikken, at Journalisten bag historien var blevet gjort opmærksom på, at interviews og optagelser blev gennemført alene, så andre ikke kan have haft kendskab til aftaler. Hvad er din kommentar?

»Journalisten siger, at han ikke erindrer, at Naser Khader nævnte, at han havde gennemført interviews og optagelser alene. Han har ikke selv nogen optagelse af samtalen, men han har bedt Naser Khader sende sin optagelse af samtalen, da Naser Khader i sin kritik giver udtryk for, at han har en sådan.

Hvis Naser Khader nævnte det i samtalen med journalisten, er det selvfølgelig en fejl, at det ikke er kommet med i Naser Khaders svar i artiklen, selv om vores kilder siger, at Naser Khader ikke gennemførte interviews og optagelser alene.

To dage før artiklen blev bragt, skrev journalisten en sms til Naser Khader og bad om en ekstra samtale, da han ikke mente, at deres første samtale havde været fyldestgørende og påpegede, at han gerne ville have præciseret nogle faktuelle forhold. Det ønskede Naser Khader ikke at være med til,« siger Øjvind Hesselager.

Han understreger, at Fagbladet Journalisten i dag mandag har fremsendt et ønske til Naser Khader om at interviewe ham, så han dels kan komme til orde, dels kan svare på de spørgsmål, Journalisten savner svar på.

0 Kommentarer