Redaktør: De stjæler vores historier

De andre tog vores solohistorie uden at nævne os, siger norsk avis. Andre klager over, at konkurrenter stjæler hele artikler under påskud af citat. Hvor meget må man låne? Norske journalister nævner '30 sekunders-reglen' på radio og 'to citaters-reglen' på tryk.

De andre tog vores solohistorie uden at nævne os, siger norsk avis. Andre klager over, at konkurrenter stjæler hele artikler under påskud af citat. Hvor meget må man låne? Norske journalister nævner '30 sekunders-reglen' på radio og 'to citaters-reglen' på tryk.

Kender du '30 sekunders-reglen'? Hvis du har arbejdet med radiojournalistik, gør du måske. Nogle norske journalister bruger nemlig som tommelfingerregel, når de citerer andre medier i et radioindslag, at det ikke må vare længere end 30 sekunder.

På tryk og i netmedier er det en tommelfingerregel, at man kun viderebringer ét eller to citater.

Det skriver fagbladet Journalisten i Norge i det seneste nummer, der netop er udkommet.

Debatten om god og dårlig citatskik er brudt ud, fordi Dagens Næringsliv i august i et stort portræt fortalte om 12-årige Thomas, der flytter alene til Canada for at gå på ishockeyskole.

Thomas' mor bekræfter ifølge Journalisten i Norge, at hun kun tippede Dagens Næringsliv. Men lige så snart artiklen udkom, blev familien kontaktet af både tv-kanalerne NRK og TV 2, samt en radiokanal og en lokalavis.

Alle medierne lavede selvstændige versioner af historien om Thomas. Ingen krediterede Dagens Næringsliv. Det er redaktøren træt af, fordi han mener, det er en generel tendens i medierne, at man tager de andres historier.

Journalisten beskriver andre eksempler på sager, hvor et medie har krediteret et andet, men så har kopieret historien i sin helhed.

Men hvor vidt må man gå uden at citere, og hvor vidt må man gå i citathistorier?

Ifølge en norsk ekspert er der ikke noget juridisk problem med sagen om 12-årige Thomas. Til gengæld er der et moralsk problem.

»I forhold til ophavsretten er det ikke et lovbrud at undlade at kreditere i sådan en sag, men det er et moralsk-etisk spørgsmål, der bør vurderes. Er der en journalist, der har gravet noget frem, så er det vel blot rimeligt, at redaktioner, der bruger historien og går videre med den, viser tilbage til den oprindelige kilde. Det hører med til god citatskik og god kollegialitet,« siger lektor i etik ved Institut for Journalistik, Gunnar Bodahl-Johansen.

Han mener ikke, at hverken '30 sekunders-reglen' eller 'to citaters-reglen' er holdbare. Citatskik er mere luftigt og handler først og fremmest om at tage »en lille del af et værk«.

Vort søsterblad har også lavet en spørgeundersøgelse, der viser, at mange journalister oplever problemer med konkurrenternes citatskik – men der er stort set ingen, der husker selv at have gjort noget forkert.

Mens knap 98 procent hævder, at de aldrig eller næsten aldrig har brugt andres stof uden at henvise til korrekt kilde, så hævder hele 18 procent, at de har været udsat for etiske krænkelser på det område, blot inden for det seneste år. Og hæver de blikket til at gælde hele arbejdspladsen, så er den blevet krænket hos 33 procent af de adspurgte.

0 Kommentarer