Besparelser

Redaktion nedlægger arbejdet i protest over nye fyringer

Medarbejderne på Herning Folkeblad er vrede over, at ledelsen har besluttet at fyre en mangeårig medarbejder, på trods af at to kolleger havde tilbudt at fratræde frivilligt. Opdateret

De redaktionelle medarbejdere på Herning Folkeblad besluttede i går eftermiddag at nedlægge arbejdet i protest mod nye fyringer.

Det fremgår af en udtalelse fra medarbejderforeningen, Journalisten har set. Arbejdsnedlæggelsen løb i første omgang til middagstid torsdag, hvor medarbejderforeningen har besluttet at forlænge den – foreløbigt indtil fredag klokken 12.

Beslutningen blev truffet, efter at medarbejderne i går fik at vide, hvordan de nye besparelser på Herning Folkeblad, der hører under Mediehusene Midtjylland, kommer til at ramme medarbejderne.

”Ledelsen har besluttet at fyre en mangeårig kollega på trods af, at medarbejderforeningerne i løbet af de 14 dages forhandlingstid fandt to kolleger, som ville fratræde frivilligt – svarende til de to udmeldte stillinger,” skriver medarbejderne i udtalelsen til ledelsen.

De er samtidig forundrede over, hvorfor de redaktionelle medarbejdere skal holde for, når der bliver gennemført besparelser i huset.

”Gennem mere end en håndfuld sparerunder over de seneste 15 år er der aldrig blevet afskediget en mellemleder, og ledelsen afviser det fortsat, selv om avisen bl.a. har to mellemledere uden ansatte under sig, og som højst er skrivende på afløserbasis,” skriver medarbejderforeningen.

Har lige været igennem en fyringsrunde

Det er godt en måned siden, medarbejderne i Mediehusene Midtjylland sidst måtte vinke farvel til kolleger, der blev afskediget i forbindelse med besparelser, hvor seks fotografer og journalister – som udgør omkring 10 procent af de redaktionelle medarbejdere på tværs af de tre aviser Herning Folkeblad, Midtjyllands Avis i Silkeborg og Skive Folkeblad – fratrådte.

For 14 dage siden fik medarbejderne i koncernen så at vide, at der skulle spares igen på grund af den nye overenskomst mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforeningen og Dansk Journalistforbund.

Overenskomsten giver lønstigninger på godt fire procent, mens ledelsen i Mediehusene Midtjylland kun havde budgetteret med lønstigninger på to procent.

Men frustrationen over årets første sparerunde har altså endnu ikke nået at lægge sig på Herning Folkeblad, før de igen må tage afsked med kolleger.

En af dem var ifølge Journalistens oplysninger kun lige blevet ansat, før vedkommende fik besked om at være afskediget igen.

”For ganske kort tid siden fyrede ledelsen en medarbejder, som ikke engang havde fået sin første lønseddel endnu,” skriver medarbejderne som endnu en årsag til at nedlægge arbejdet, står der i udtalelsen.

”Den første fyringsrunde er ikke engang gennemført, før den næste sættes i værk,” fortsætter den.

Allerede i sidste uge fortalte flere tillidsrepræsentanter i huset, at kollegeerne var frustrerede over fyringsrunderne og timingen af dem.

”Vi vidste, at ledelsen ville komme med besparelser på grund af lønstigningen, men overenskomsten er ikke 100 procent på plads endnu. Det er altså lidt absurd at sætte besparelser i værk og varsle fyringer, allerede inden den kommer til afstemning,” sagde Turit Skovborg, tillidsrepræsentant på Skive Folkeblad, i fredags til Journalisten.

Lønstigning var forventelig

Samme pointe fremgår af gårsdagens udtalelse fra medarbejderforeningen i Herning.

”Situationen er en konsekvens af, at ledelsen kun har budgetteret med en lønstigning på to procent, selv om inflationen er over syv procent, og alle parter forud for overenskomstforhandlingerne forventede en højere stigning,” skriver de.

Udtalelsen slutter med en klar opfordring til ledelsen i Mediehusene Midtjylland:

”En samlet gruppe er dybt skuffede over ledelsens håndtering af besparelser og vil med denne arbejdsnedlæggelse opfordre ledelsen til at genoverveje sin beslutning.”

”Den afskedigede medarbejder er blandt andet villig til at flytte til stillingen i Ikast, så der er rum til mere forhandling,” slutter udtalelsen.

Administrerende direktør i Mediehusene Midtjylland Alex Nielsen sagde i fredags til Journalisten, at han er ked af at være i en situation, hvor det er ”nødvendigt med tilpasninger”.

”Det var alles håb, at mediebranchen kørte bedre. Men det er desværre ikke situationen, og så må vi tage de nødvendige tiltag for at passe på virksomheden og de medier, vi udgiver,” sagde han fredag til Journalisten.

Alex Nielsen forklarede samtidig, at de varslede fyringer kom før resultatet af afstemningen om overenskomsten, ”fordi resultatet af forhandlingerne er meldt ud”:

”Det er ud fra det, vi agerer. Skulle der ske en ændring efter afstemningen, forholder vi os til det.”

Men hvorfor ikke vente, til afstemningen er overstået, og man kender det endelige resultat?

”Fordi vi reagerer nu,” sagde han.

Ifølge Alex Nielsen har det ikke været muligt at finde besparelserne andre steder end på medarbejdersiden.

”Havde det været det, havde vi selvfølgelig gjort det. Vi havde håbet på et anderledes resultat af overenskomstforhandlingerne. Aftalen blev dyrere end håbet og forventet, og alle var bekendt med konsekvenserne på forhånd,” sagde han fredag.

Opdateret den 30. marts klokken 14:14 med oplysning om, at medarbejderforeningen fortsætter arbejdsnedlæggelsen.

1 Kommentar

Helene Katharina Nielsen
30. MARTS 2023
Hatten af for journalisterne på Herning Folkeblad.

Læs også

Besparelser

Kun en måned efter ”voldsom” fyringsrunde varsler Midtjylland nye afskedigelser

24. MARTS 2023
Besparelser

Fyringsrunde i midtjysk mediehus: ”Det er rigtig mange. Det er voldsomt”

24. FEBRUAR 2023