Red din egen røv!

”Medierne skal holde fast i Falck-sagen. Også når kommunikationsstrategerne via egenfabrikerede indslag ”bryder tavsheden” og ”indrømmer” det uafviselige – eller det, de ved alligevel bliver afsløret,” skriver Øjvind Hesselager 
07.02.2019 · 10:30
Øjvind Hesselagers billede
Øjvind Hesselager
Ansvarshavende redaktør
Journalisten

Tågen er ved at lægge sig over sagen, hvor Konkurrencerådet ved gedigent arbejde har afsløret Falcks konkurrenceforvridende metoder mod konkurrenten Bios og anmeldt det til bagmandspolitiet.

Vi bliver i skrivende stund kvalt i halve forklaringer og strategiske beklagelser, hvor de involverede i Falck-sagen kun tager præcist det ansvar, de ikke kan løbe fra, i håbet om at få ro på i mediebilledet.

Mens de græder behørigt og teatralsk ud på sociale medier og i pressemeddelelser, skal vi alle huske, at aktørerne jo hele tiden har kendt deres egen rolle i spillet, hvor en legitim udenlandsk ambulancetjeneste blev undermineret med fordækt pressehåndtering og fjernstyret kritik på Facebook.

De vidste, hvad de gjorde. Men blev afsløret. Og nu drypper angeren fra giftens bæger. For de er dygtige til at spille flerhændigt på medieklaveret. Og de spiller efter egne regler, hvor omkvædet skal redde egen røv.

Derfor skal medierne holde fast. Også når kommunikationsstrategerne via egenfabrikerede indslag ”bryder tavsheden” og ”indrømmer” det uafviselige – eller det, de ved alligevel bliver afsløret i morgen – men ikke svarer på spørgsmål. 

Falck har for eksempel forklaret, at det, Falck gjorde, var ”helt uacceptabelt”, men dog ”inden for” lovens rammer – og dog anker de ikke afgørelsen. For: Det er jo fire år siden, og ”vi er et andet sted i dag” og på vej med en ”turnaround”.

Det er godt for Falck – men det er falsk tale. For sagen er: Hvor var Falck dengang, og hvor er de på vej hen? Det aner vi ikke. Vi ved kun, at de er på vej væk fra ulykkesstedet for fuld udrykning.

Det samme er Kommunikationsbureauet Advice. De har også læst side 1 i kommunikationens Søren og Mette-bog og beklaget dybt. For de ”værdier og standarder, vi har”, har vi slet, slet ikke levet op til, lyder forklaringen. Men hvilke værdier er der tale om? Og hvorfor i alverden valgte de at lade hånt om dem? Var pengene for gode? Er der tale om skueværdier? Advice vil selvfølgelig ikke svare, når vi ringer. 

Og kommunikationsrådgiver Peter Goll – tidligere rådgiver for justitsminister Morten Bødskov – der var ansat i Falck under forløbet, har via Facebook givet en forklaring afsendt med ordene ”der må citeres fra følgende”. Vi bukker og nejer og siger mange tak. Også han erkender at have ”begået fejl” og ”beklager” dem – men igen uden, at fejlene nævnes.

Vi kunne fortsætte. Kommunikationsrådgiver Palle Smed hyrede som ”underleverandør” en hollandsk journalist, der skulle grave smuds op om Bios. Hollænderen føler sig i dag vildledt: ”Vi blev snydt, vildledt og manipuleret!” lyder det. Han forklarer, at Palle Smed sagde, at han repræsenterede Fagbladet 3F. Hvilket fagbladet kraftigt afviser. Nu har Palle Smed forklaret, at han fortalte en løgn.

Hele denne sag vil klæbe evigt til kommunikationsbranchen, hvis der ikke tages et stort, effektivt og åbent moralsk opgør med metoderne.

Også pressen skal lære af den. Det må være definitivt slut med at videregive miskrediterende oplysninger uden til citat at kunne skrive, hvem de er leveret af og på vegne af hvem. 

Øjvind Hesselager

Ansv. redaktør.

Kommentar

07/02/2019 - 16:10

Michael Jensen

Du roder lidt rundt i tingene. Goll var ikke ansat i Falck, men derimod den direktør i Falck, som var med til at bestille Advice og de andre kommunikationskonsulenter.

Det er egentlig utroligt, at der ikke er blevet gået noget mere kritisk til Peter Golls rolle. Det er tilsyneladende ham, der har orkestreret løjerne. I hvert fald har han været vidende om, hvad dem som han har hyret har gået og lavet af mere eller mindre tvivlsomme ting.

Alligevel sidder han tilsyneladende trygt i stolen i Københavns Lufthavne som kommunikationsdirektør. En virksomhed som den danske stat vel at mærke er medejer af. Men Golls rystende fortid generer åbenbart ikke hverken lufthavnens ledelse eller Finansministeriet som er storaktionær...

07/02/2019 - 16:11

Michael Jensen

Sorry - ville have skrevet, at Goll ikke var ansat i Advice, som I ellers skriver.

07/02/2019 - 16:15

Øjvind Hesselager

Kære Michael

Tak for rettelsen.

Mvh Øjvind

07/02/2019 - 22:40

Niels R. Laugesen

Bravo, Øjvind Hesselager!
Mens DJ-ledelsen har haft uld i mund i den skandaløse Falck-sag, hvor et rødt netværk af journalister/kommunikationsfolk med nær tilknytning til S, SF, R og fagbevægelsen på rystende vis har demonstreret deres mangel på moral, melder Journalistens redaktør prisværdigt klart ud.
Jeg godt lige over et par kronikker af Peter Goll: “Derfor bukker medierne under for den velsmurte propagandamaskine’” og “Når tilliden ryger, bliver demokratiet truet”.
Det er jo en mand, der ved, hvad han taler om...

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste nyheder

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04