»Set i bakspejlet var Direkt36 den optimale vej ud af den fælde, jeg var havnet i,« indleder Gergő Sáling.
Indtil for halvandet år siden var han redaktør på Origo.hu, én af Ungarns mest populære nyhedsportaler. Men efter at have publiceret en række kritiske artikler om Orbán-regeringens magtfulde kabinetschef og dennes misbrug af rejsemidler steg presset på nyhedsportalens øverste ledelse.
[[nid:35389]]
Redaktør Sáling nægtede dog at holde igen med historierne – få dage senere var han afskediget. I protest mod denne beslutning forlod 30 journalister nyhedsportalen.
Det kaotiske forløb blev begyndelsen på et nyt kapitel i den ungarske medieverden. Sammen med to af de forhenværende kolleger tog Gergő Sáling initiativ til at starte Direkt36 – et uafhængigt netmedie for undersøgende journalistik.
[[nid:35390]]
»Undersøgende journalistik er nærmest ikkeeksisterende i Ungarn, hvilket der er flere grunde til. For det første er der finansielle begrænsninger som følge af, at det ungarske marked er relativt lille med et isoleret sprogområde, og fordi staten kontrollerer, hvilke medier der kan tjene på annoncer. For det andet er Ungarns demokratiske tradition ret kort, og der er ikke tradition for at lave denne type journalistik om seriøse emner,« pointerer han.
Der var altså nok udfordringer at tage fat på for de tre stiftere af Direkt36.
»Men vi ville i det mindste gøre forsøget,« konstaterer Gergő Sáling.
Kulturstyrelsens innovationspulje har de seneste to år uddelt støtte til ”etablering af nye medier og til udvikling af eksisterende medier”. Journalisten har optalt 43 projekter, der har fået del i støtten. Føljeton, Zetland og Altinget fik mest. Se den fulde liste her.
Succesfuld crowdfunding med tysk hjælp
I dag, godt et år efter at netmediet publicerede sine første artikler, har Direkt36 i gennemsnit 78.000 unikke brugere om måneden, og det første leveår bød på en samlet indtjening på 69 millioner ungarske forinter (cirka 1,6 millioner kroner).
Succesen skyldes især den kickstart, som Direkt36 fik med sin crowdfunding i januar 2015, hvor mediet nåede sit mål om at indsamle 150.000 kroner og endda oversteg det med yderligere 30.000 kroner.
»At køre en crowdfundingkampagne er ren psykologi, og det handler om at finde den rette balance. Heldigvis fik vi hjælp af stifteren af Krautreporter (tysk crowdfunding-medie, red.), som vi tog kontakt til, og han hjalp os med at præsentere kampagnen på flere sprog, så vi også kunne nå ud til en international støtteskare,« forklarer Gergő Sáling om overvejelserne. I dag oversættes de væsentligste af sitets historier til engelsk.
Lever af forskellige indtægtskilder
Til dato har 1.200 private donorer støttet Direkt36 økonomisk, også efter selve crowdfundingen, men det er ikke netmediets eneste indtægtskilde.
Også salg af journalistisk indhold og researcharbejde til eksempelvis EUobserver og til Washington Post – hvor medstifter András Pethő tidligere har arbejdet – har skaffet penge i kassen.
Endelig udgøres en stor del af indtjeningen på 1,6 millioner kroner i 2015 af støtte fra fonde som for eksempel norske Fritt Ord.
»Vi har organiseret Direkt36 som en non-profit, fordi disse støttemuligheder ellers ikke ville være mulige i Ungarn. Men det er vigtigt for os at have andre indtægter end fra fonde, der støtter et idealistisk projekt som vores. På den ene side kan du godt drømme om at ændre verden med dit projekt, men på den anden side må du ikke glemme, at du behøver økonomisk opbakning fra et brugerfællesskab omkring dig, og du behøver at være til stede på det kommercielle marked,« påpeger Gergő Sáling.
Der er tre fuldtidsansatte og to deltidsansatte journalister på Direkt36, inklusive de tre stiftere. Omkring 70 procent af indtægterne går til løn og skat, mens den resterende del bruges på faste driftsudgifter.
Fortsatte hvor de slap på Origo
Rent journalistisk var der fra starten masser at give sig i kast med for det nystartede netmedies undersøgende journalister.
»Der er mange vigtige historier at fortælle fra Ungarn om statslig korruption, nepotisme og misbrug af EU-midler. Da vi gik i luften, var der meget journalistik, som det ikke havde været muligt at lave på andre nyhedsmedier,« siger Gergő Sáling med tydelig reference til den omstridte sag om kabinetschefen János Lázár, som Direkt36 har fulgt op på i flere omgange.
Er du og dine kolleger ikke for farvet af den sag til at kunne behandle den journalistisk?
»Det mener vi ikke. Alle oplysninger om sagen er veldokumenterede i artiklerne, det hele er lagt frem. Og Lázár har da også betalt pengene tilbage, hvor de hørte til. Vi er ikke aktivister, vi er journalister, og det bør være to separate ting,« fastslår han.
Nogle af Direkt36’s andre historier handler om det yderligtgående højreparti Jobbik og dets kontroversielle vej mod magten, samt en artikelserie om, hvordan EU-støtte til ungarske firmaer angiveligt forsvinder ned i et sort hul.
»Der er ikke tradition for at behandle sådanne temaer i Ungarn. Men selv om korruption længe har været en fastgroet del af det ungarske samfund, betyder det jo ikke, at de pågældende personer så ikke skal stilles til ansvar. Som journalister er det vores opgave at lægge det ufortalte frem,« siger stifteren og uddyber:
»For os er den vigtigste del af vores arbejde, at vi kan se en forandring. Vi vil formidle den viden, vi har, og så må det være op til andre at begynde at gøre noget ved det,« understreger Gergő Sáling.
Giver ikke kald på kvaliteten
Han fortæller endvidere, at Direkt36 indimellem benytter sig af det ligeledes ungarsk-startede præsentationsværktøj Prezi for at skildre det ofte komplicerede stof i en simpel, letforståelig form.
Journalisterne bruger ofte flere måneder på at researche de kritiske historier hjem, og i det hele taget er det tidskrævende arbejde.
»Vores produkt skal være af høj kvalitet – det giver vi ikke kald på – men vi ved, at økonomiske indtægter er essentielle for at levere netop det,« siger Gergő Sáling og nævner, at målsætningen for 2016 er at skaffe endnu flere private donorer, så man i mindre grad er afhængig af årlige fondsmidler.
EKSPERTENS VURDERING:
Geir Terje Ruud, norsk mediechef og forfatter til bogen ’Journalistiske entreprenører’, har fulgt Direkt36 og giver denne vurdering:
»Ungarn virker til at være et af de mest besværlige lande i Europa at drive uafhængig, kritisk journalistik, så det er udtryk for stort mod, hvad Direkt36 har begivet sig ud i. Crowdfunding er især en god model for medier, som arbejder inden for et bestemt område, i dette tilfælde undersøgende journalistik om korruption. Med sådanne projekter tror jeg, folk er mere tilbøjelige til at få pungen op af lommen og betale for journalistik. Det samme gælder i øvrigt fonde som eksempelvis Fritt Ord, fordi de typisk gerne vil støtte et medie, der tydeligvis forsøger at lave vigtig og nødvendig journalistik. Det er dog vigtigt, at et medie som Direkt36 ikke bliver for afhængig af støtte fra fonde, men at det også selv er i stand til at skabe værdi på kontinuerlig vis.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.