Rebellen fra Lyon

Den amerikanske nyhedskanal CNN væltede sig i roser og beundring. Året var 1992, og tv-stationens intense dækning af Golfkrigen tog medieverdenen med storm.

Den amerikanske nyhedskanal CNN væltede sig i roser og beundring. Året var 1992, og tv-stationens intense dækning af Golfkrigen tog medieverdenen med storm.

Men i kølvandet på CNNs svendeprøve i Kuwait kunne repræsentanter fra en række europæiske tv-kanaler hurtigt blive enige om, at den meget amerikanske vinkling af krigen krævede et alternativ.

EuroNews blev reaktionen. Rebellen blev skabt af elleve medlemslande i det europæiske tv-radio-samarbejde EBU, og indledte transmissionerne den 1. januar 1993.

Alle tv-stationer er i dag stort set afhængige af billedgiganterne APTN og Reuter. EuroNews bygger på et nyhedsformat, der er mere europæisk baseret end de to. Og det har givet gevinst.

I dag er EuroNews vokset fra sit amerikanske forbillede, når det gælder tv-seere i Europa. Godt 114 millioner husstande i 76 lande kan se transmissionerne. Kanalen distribueres på syv sprog på satellit, kabel og jordnet – til lande i Europa, Nord- og Sydamerika samt på det afrikanske kontinent.

Hver halve time hele døgnet rundt byder EuroNews på opdateringer af alle dagens topnyheder fra hele verden krydret med analyser og sidste nyt inden for erhverv, kultur, sport og vejr.

"Vi er meget begejstret for produktet," fortæller projektleder for DR Morgen, Bella Katrine Rein.

"Det er andre billeder og andre historier, end dem vi er vant til. Det er professionelt fjernsyn, som kun har mødt stor opbakning og støtte i Danmarks Radio," siger hun.

I 1997 købte den engelske mediekoncern ITN 49 procent at aktierne i EuroNews og har fået megen ros for at have forbedret produktet. De resterende 51 procent ejes i fællesskab af 18 public-service-organisationer i Europa, deriblandt nu også DR.

Kanalens indtægter kommer fra aktionærerne, reklame- og sponsorkroner samt diverse samarbejdskontrakter med EU.

EuroNews har dog hverken ejerskab eller bestyrelse til fælles med EU eller EU-kommissionen.

Nyhedskanalen er også at finde på internettet på adressen http://www.euronews.net.

0 Kommentarer