Grønlandske KNR skal for anden gang på to år skære over 10 procent af medarbejderne. Det betyder, at stationen ikke kan holde politikerne i ørerne og leve op til public service-kontrakten, siger fællestillidsmanden til journalisten.dk. Blandt andet ryger København-medarbejderen.
Det har været en hård uge på KNR, der er Grønlands public service station. I fredags blev otte medarbejdere varslet fyret, og dertil kommer, at tre ledige stillinger ikke vil blive genopslået. I alt er 11 stillinger nedlagt ud af en samlet medarbejderstab på 94 stillinger. Det gør ondt, fortæller fællestillidsmand Leif P. Hendriksen.
»Stemningen er utrolig dårlig. Vi havde også en fyringsrunde for et par år siden. Der var folk chokerede og mere indadvendte, da de fik det overleveret nyhederne. Stemningen er ret anderledes denne her gang. Folk er frustrerede og irriterede. Reaktionen er rimelig hidsig hos nogle af de ansatte. Nok er nok,« siger Leif P. Hendriksen.
Han henviser til, at KNR før sidste fyringsrunde havde 109 medarbejdere. Der er altså skåret gevaldigt, og det vil gå ud over produkterne.
»Jeg er bange for at vi ikke kan leve op til vores public service-kontrakt, og hvis man kigger på meget af vores udstyr ligner det Storm P-løsninger« siger Leif P. Hendriksen, der selv er driftstekniker.
Graverjournalistik er en saga
Rent journalistisk kommer fyringerne også til at kunne mærkes:
»Graverjournalistik er en saga blot. Det kneb med at lave dybere journalistik og følge op allerede for to år siden da vi var 120 medarbejdere. I dag bliver det meget svært. Vi har sendt et åbent brev til Mimi Karlsen (den ansvarlige politiker i det grønlandske landsstyre red.), hvor vi understreger, at ytringsfriheden lider et knæk, og at vi har problemer med at kontrollere politikerne,« siger Leif P. Hendriksen
Når de har sendt brevet til hende skyldes det, at fyringerne, ifølge Leif P. Hendriksen, er en direkte konsekvens af Landsstyrets politik. De har ikke ville prisregulere tilskuddet til KNR, hvilket betyder, at der reelt set er tale om, at KNR får færre og færre midler år for år. Den udlægning er et af de ansvarlige partier IA dog ikke enig i.
Helt konkret betyder sparerunden, at de redaktionelle stillinger i København og Sisimiut – Grønlands næststørste by – bliver nedlagt. Afdelingen for produktion af børne-tv er også røget. Det var ellers en af KNR's store succeser forklarer Leif P. Hendriksen:
»Det appellerede ikke kun til børnene, og det var så populært at den tyske tv-station ZDF lavede et program om værterne. Nu kan jeg ikke se hvordan, der overhovedet skal kunne produceres grønlandsk børnefjernsyn,« siger fællestillidsmanden.
Han fik først besked om de forestående fyringer dagen inden, de blev eksekveret. Det betyder, at medarbejderne ingen mulighed havde for at forhandle eller komme med andre bud på, hvor man kunne finde bespareler, hvilket plejer at være normalen.
»Det gjorde heller ikke sidste gang, og det er slet ikke ok,« siger Leif P. Hendriksen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.