Plagiat-anklagerne mod Annegrethe Rasmussen har i dag mandag fået et nyt kapitel: Dansk Psykolog Forening meddeler på sin hjemmeside om ”alvorlige fejl” i en artikel bragt i magasinet P i oktober.
”Desværre viser vores gennemgang af artiklen “Halv poet, halv detektiv” – et interview med den amerikanske professor Irvin Yalom – at dele af teksten, herunder flere citater, er ordrette gengivelser fra avisen The Independents interview med Irvin Yalom i marts 2015, uden at der er kildehenvist til avisen,” står der på hjemmesiden.
Og det er netop Annegrethe Rasmussen, der står bag artiklen om Irvin Yalom, som hun har interviewet for magasinet P.
»Annegrethe Rasmussen har kun lavet en artikel for os, men efter al pressedækningen af hendes plagiat-sager, ville vi for en god ordens skyld gerne tjekke, om den var i orden. Men det var den ikke. Der er en række af citaterne, der er ordrette gengivelser af et interview i The Independent,« fortæller magasinet P’s redaktør Ulrikke Moustgaard.
Ikke småtingsafdeling
Ifølge Ulrikke Moustgaard er der tale om mindst 5 længere citatpassager, som er identiske med interviewet i The Independent. Og det er ikke noget, der hører til i småtingsafdelingen, slår hun fast.
»Nej. Jeg synes det er meget alvorligt. Også fordi det er interview – hvor der ellers kan være en genremæssig forskel på at skrive en klumme og lave et interview,« siger Ulrikke Moustgaard.
Ifølge hende er der i artiklen i magasinet P ingen henvisninger til The Independent overhovedet.
Om Annegrethe Rasmussen kommer til at skrive artikler for magasinet P igen, vil Moustgaard ikke udtale sig om.
»Det ved jeg ikke. Vi har ingen faste aftaler med hende. Nu og her kan vi bare konstatere, at der er fejl i hendes artikel, og det er vi rigtig ærgerlige over.«
AGR: Læserne bliver klogere
Journalisten har været i kontakt med Annegrethe Rasmussen på mail om sagen. Hun skriver, at hun lavede et timelangt interview med Irvin Yalom, hvor hun læste de pågældende citater fra The Independent højt for ham.
”Der er ikke opdigtet noget, der er ingen falsk kilde og jeg har talt med ham om hvert et ord. Jeg læste de pågældende citater op for ham – han er 84 år gammel – så han slap for at gentage sig selv,” skriver hun.
Hun mener ikke, magasinet P’s læsere, har fået et dårligere interview af den grund.
”I lyset af hele sidste uges forløb er det klart, at det ikke var en god ide, og jeg har beklaget overfor redaktøren, men jeg vil gerne samtidig holde fast i, at indholdet af artiklen hverken er usandt eller bliver dårligere af den grund. Læserne af artiklen bliver klogere, de bliver bedre informeret og de bliver underholdt. Men jeg skulle have lavet en reference,” skriver Annegrethe Rasmussen til Journalisten.
Eksempel fra teksten
Nedenstående er et eksempel på en citatpassage, som Ulrikke Moustgaard har fremsendt til Journalisten. Den viser en af de enslydende passager fra artiklerne i magasinet P og The Independent.
Magasinet P:
”Det er ikke, hvad man kunne kalde ’normal psykoterapeutisk praksis’. Jeg tenderer mod at være eklektisk og virkelig forsøge at fokusere på den enkelte patients individuelle behov. Der er en vis tendens i faget til at lede efter generaliserede manualer, især indenfor den nye bølge af kognitiv adfærdsterapi, hvor man forsøger at give den samme type spørgsmål til patienterne uanset deres individuelle livsomstændigheder. Det forekommer mig at være en forkert vej at gå for psykoterapien, hvor man risikerer at miste den enkelte patients individualitet,” siger han.
The Independent:
It is not what you might call "normal practice". I tend to be somewhat eclectic and try to focus on the individualised need for each patient. I find the idea of some kind of manual, especially with the new wave of cognitive behavioural therapy – where you try to give certain questions to patients each session – to be really going in the wrong direction. It loses sight of the individuality of each patient.
Annegrethe Rasmussen-sagen startede, da Altinget stoppede samarbejdet med hende og anklagede hende for at plagiere en Economist-artikel for dem. Siden har Journalisten og Information også stoppet samarbejdet med hende.
10 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Moral
Moral og Etik er begreber, der betegner synspunkter om hvordan man bør opføre sig. Moralsk opførsel er indbegrebet af, hvad en given person eller en gruppe af personer anser for sømmeligt og rigtigt for menneskelig handlen. Personens eller gruppens etiske overbevisning ligger til grund herfor, som udtryk for hvad person eller gruppe anser for gode og hensigtsmæssige mål, i livet generelt eller i særlige situationer. (Planket direkte fra Wikipedia).
Måske kunne den journalistiske efteruddannelse tilbyde kurser i ovenstående.
For udenforstående opleves det som om faget er rent til rotterne.
Jeg synes efterhånden der tegner sig et ubehagelig klart billede i denne her sag: Der er hverken tale om "sjuskefejl" eller "forglemmelser". Der er tale om, at den alt for lette adgang til tekst om hvad som helst har gjort det, der burde have været baggrundsresearch, til endnu et trist eksempel på googlificeret genvejsjournalistik, der er blevet sprøjtet ud i alt for store mængder. Det er ikke i orden. Det er en overtrædelse af helt fundamentale journalistiske principper.
Jeg kender ikke AGR personligt, og havde det været tilfældet, ville jeg ikke have stillet mig op i den bemærkelsesværdigt lange kø af ryg- og skuldeklappere. Til gengæld ville jeg give et velment råd:
Hvis du arbejder 60-70 timer om ugen, er det nok for meget. Især hvis du, som du skriver, sætter en ære i at svare på alle spørgsmål og henvendelser (respekt for det) og samtidig prioriterer at stå til rådighed som en hjælpsom ven i omgangskredsen. Så, hvad med at sende enkvindehæren på orlov og skrue ned for de rasende lange selvforsvarsbombardementer? Hvad med at geare ned, være lidt mindre produktiv og sige nej engang i mellem? I erkendelse af at - ja, det gik sgu nok lidt for stærkt det hele. Samlebåndet var en industriel succes i en anden tidsalder.
Udover at det helt sikkert vil blive værdsat blandt de mennesker, der hører til din personlige omgangskreds, vil det også trække i den rigtige retning i forhold til at erstatte den digitale tidsalders stalinorgel af kvantitetskommunikation med et par velsmurte stykker god gammeldags, indsigtsfuld, humoristisk, skarp og personlig kvalitetsjournalistisk ... håndværk. For det kan du jo. Også. You see? Win-win.
Det er dog interessant at vi lever i nye tider.
Jeg var også interesseret i medieforhold for 3 år siden og historien om AGRs brøler fra dengang fyldte faktisk ikke så meget.
Men nu i tiderne med facebook er det denne gang meget voldsommere selvom AGR ikke har en post på samme niveau.
En del af dette er sog nok hendes egen "skyld". Hun har fremturet på facebook, hvilket end for 13 år siden, hvor få bemærkede det. Nu er det jo en langt støre sag dømt på mediedækning. Men hun er jo seæv gået all in og anklager kritikerne og så er der jo ikke noget at sige til at det bliver ved.
Det tror jeg faktisk godt AGR kan forstå. Hvis man ligger sig ned og indrømmer graverende fejl, bliver presset ikke så stort stort som når man i alliance med hundrevis af kollegaer og venner går til modangreb. Så beder man selv om en vedvarende konfrontation. Især når man har en umanerlig dårlig sag
Historien med Altinget, har jeg også lidt svært ved at forlige mig med.
Men jeg synes ikke det er kønt, at slagte en person på denne her måde. Der er jo trods alt ikke EkstraBladet og BT vi taler om.
Uanset hvor mange venner og veninder der iler til forsvar, kan man jo se at der er tale om en general fremgangsmåde som ikke er holdbar.
For mig er det dog stadig løgnen omkring altinget-artiklen som er det værste. Så er troværdigheden for alvor væk
Flere