Rapport afslører snyd på panikdag

Tre ud af fem studerende oplevede snyd på Store Match Dag. »For et år siden så vi, at Ekstra Bladet inviterede ansøgere på bar aftenen i forvejen. I år fungerede praktikanter som mellemmænd,« siger Magnus Boye, Danske Journaliststuderende. Ekstra Bladets praktikansvarlige afviser: »Tværtimod går vi meget op i at følge reglerne«

Endnu en Store Match Dag – og endnu en historie om snyd i kampen om de studerende og de fede praktikpladser. Den halvårlige undersøgelse af Store Match Dag fra Danske Journaliststuderende viser, at tre ud af fem studerende oplevede brud på reglerne.

»Ansøgerne bliver pressede og frustrerede over snyderiet,« siger generalsekretær i Danske Journaliststuderende, Magnus Boye.

Der deltog 260 studerende på Store Match Dag den 7. november, og 161 har svaret på spørgeskemaet fra Danske Journaliststuderende.

I undersøgelsen konkluderer Danske Journaliststuderende, at 28 studerende har oplevet, at praktiksteder kontaktede dem personligt før klokken 09.30 på Store Match Dag, mens 103 har oplevet praktiksteder kontakte kammerater og medstuderende.

Det er i strid med reglerne at kontakte de praktiksøgende før klokken 09.30 på Store Match Dag.

»Medierne er den store spiller i snyderiet. De lægger linjen, og det er svært for den enkelte studerende at sige fra, hvis vedkommende bliver kontaktet før tid,« siger Magnus Boye.

I nævner medierne som de store snydere, men skal der ikke to parter til at indgå en aftale?

»Jeg synes, vi ser en eskalering fra mediernes side. For et år siden så vi, at Ekstra Bladet inviterede ansøgere på bar aftenen i forvejen. I år fungerede praktikanter som mellemmænd.«

Men spiller de studerende ikke med snyderiet for at få de bedste pladser?

»Det er ikke tydeligt for os, om de studerende, der oplever snyd, også får pladsen. Vi opfordrer også de studerende til at sige fra. Vi ved bare, at mens praktikstederne har deltaget i Store Match Dag mange gange, er det en dag, som mange studerende oplever som presset,« siger Magnus Boye.

Ekstra Bladet i skudlinjen

I undersøgelsen fra Danske Journaliststuderende giver flere studerende eksempler på, hvordan medierne snyder.

Oftest handler snyderiet om opkald eller sms-beskeder, inden dagen officielt bliver skudt i gang. Andre studerende fremhæver, at medierne snyder, når mediernes repræsentanter går rundt på gangene på DMJX og – i nogle tilfælde – gestikulerer til de praktiksøgende inden klokken 9.30.

Undersøgelsen nævner kun navnet på et medie, der skulle have snydt: Ekstra Bladet.

Angiveligt har avisen ladet en nuværende praktikant tage fat i en studerende og sagt, at vedkommende burde stille sig ved Ekstra Bladets dør. ”For så skulle det nok gå.”

Den fremstilling genkender ledende redaktør på Ekstra Bladet og praktikantansvarlig på avisen Lisbeth Langwadt ikke.

»Vi har ikke med min viden kontaktet studerende før tid. Tværtimod går vi meget op i at følge reglerne,« siger hun til Journalisten.

Hun forklarer, at de praktiksøgende først blev kontaktet efter 09.30:

»Vi var fire af sted fra Ekstra Bladet – to, der ansatte praktikanterne, og to nuværende praktikanter. Da vi – efter gongongen var lydt – manglede at ansætte en praktikant, gik de nuværende praktikanter rundt på gangene og fortalte ansøgerne, at Ekstra Bladet stadig havde en ledig plads, hvilket jo er helt fint ifølge reglerne,« siger Lisbeth Langwadt.

Undersøgelsen fra Danske Journaliststuderende kan ikke dokumentere, at Ekstra Bladet vitterligt har snydt. Alligevel har Danske Journaliststuderende ingen problemer med at nævne mediet.

»Vi er ikke bange for at sætte navne på snyderne og placere et ansvar. Men vi er ikke ude på at dæmonisere enkelte medier. Vi siger ikke, at Ekstra Bladet snyder mere end andre medier, men vi vil ikke holde eksemplet tilbage,« siger Magnus Boye, Danske Journaliststuderende.

Medierne er de stærke

Praktikantkoordinator Pia Færing har ikke læst undersøgelsen fra Danske Journaliststuderende. Hun har heller ikke fået meldinger om snyd, men hun ærgrer sig over resultaterne i undersøgelsen:

»Der er ingen tvivl om, at medierne er de stærke på Store Match Dag, og hvis de studerende føler sig pressede, har vi et problem.«

Pia Færing er selv observatør i Praktikudvalget, der fastsætter reglerne for Store Match Dag. Hun mener, der muligvis er tale om et grænsetilfælde, hvis praktikantansøgeren får et hint før klokken 09.30, men aftalen først indgås efter 09.30.

»Definitionen på en aftale er, at den kan håndhæves. Hvis den studerende og praktikanten indgår aftalen før klokken 9.30, er den ikke gældende. Men hvis medierne ikke fratager de studerende deres frihed til at vælge et andet praktiksted, mener jeg ikke, at det er et problem,« siger Pia Færing.

Hun forklarer, at »systemet er det mindst ringe«, men at hun på grund af sin funktion som praktikkoordinator skal forsvare det.

»Ingen har fundet et system, der er bedre. Lad nu være med at udfordre det, hvis I ikke har løsningen. Det ender med, at systemet bryder sammen!« siger Pia Færing.

»Egentlig er jeg ligeglad med, hvem der får pladserne. Bare de bliver besat. Og så længe de to parter i forholdet vil hinanden det godt, jamen så ser jeg ingen problemer,« fortsætter Pia Færing.

17 Kommentarer

Mathias Svane Kraft
29. NOVEMBER 2013
@ Jan Dyberg

@ Jan Dyberg

Jeg lægger mig fladt ned. Jeg læste rapporten, men overså formuleringen i pressemeddelelsen. Jeg mener dog ikke, at det er helt og aldeles uvæsentligt, at et antal studerende "oplever", at der bliver snydt, fordi det giver en negativ oplevelse af dagen som helhed og bidrager til at gøre den mere panisk. Men ja, det mest interessante er stadig hvor mange, der helt konkret har oplevet snyd rettet mod dem selv - og det tal er alt for højt.

@ Thomas

Jeg er helt med på, at praktiksøgningen fylder meget. Rigtig meget. Jeg frygt bare stadig, at den kunne komme til at fylde mere med en "decentral model", eller hvad vi nu skal kalde det, og jeg tror, at det vil opleves som mere stressende for de studerende. Med den nuværende model har man mulighed for at besøge medierne og komme til forsamtale, uden at parterne forpligter sig. Her har alle studerende - også dem der ikke har et stort og imponerende netværk i mediebranchen - en chance for at gøre sig bemærket og få en snak med praktikstedet. Med din model kunne jeg frygte, at alle de studerende, som tilfældigvis har et solidt netværk i mediebranchen, styrter afsted og indgår praktikaftaler i hele og halve år før praktikstart, mens resten - som kan være lige så dygtige journalister - kan slås om resten af pladserne. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg synes, at den nuværende model er videre hyggelig eller behagelig, men jeg er nok egentlig enig med Pia Færing, som kalder systemet for »det mindst ringe«.
Jan Dyberg, lektor, DMJX
29. NOVEMBER 2013
@Mathias Svane Kraft

@Mathias Svane Kraft

Hej Mathias.
Jeg HAR skrevet til journalisten bag artiklen her på Journalisten.dk.

OG djstud.dk vinkler på nøjagtig samme måde. Strammer den endda i en opsummering som afslutning på indledningen: "Snyd rammer flertallet":
http://djstud.dk/Nyheder/2013/November/Tre-ud-af-fem-oplever-snyd-pa-Store-Match-Dag/
Thomas Schiermacher Jensen
29. NOVEMBER 2013
@ Mathias

@ Mathias

Udtaler du dig ikke som fmd. for DJ RUC mere? Det gjorde du i dit tidligere indspark.

Praktikræset lægger allerede beslag på hele semestret.
Nu er det vel snart 3 år siden jeg selv var igennem møllen, men dengang var der:
Først - hjemmeside-kursus og efterfølgende skulle den produceres. Med billeder. Som en del vel får taget hos prof. fotografer nu om dage.
Så var der det med visitkort. Som skulle bestilles, betales og trykkes.
Så var der kursus med panel fra forskellige medier, der holdt oplæg.
Så var der den der uge med besøg og massivt fedteri på medierne.
Så skulle der skrives og afleveres ansøgninger.
Så kom selv panikdagen. Hvor man fra RUC tager afsted dagen før.

Så, hvordan det skulle kunne komme til at fylde mere er for mig en gåde.

Måske det ville blive mindre, hvis man bare sendte sin ansøgning til en bestemt frist. Og kom til samtaler i et bestemt angivet tidsrum. Lidt ligesom nu. Bare uden besøg og forsamtaler og panikdag. Og snyd.

Og at 9 ud af 10 får en plads de har søgt. er det underligt, når man søger 5 - 6 steder. Måske mere.
Der står også i den undersøgelse du linker til, at:
"Flertallet ønsker en nytænkning af Store Match Dag
53,9% (76 studerende) har svaret, at de ville foretrække en anderledes Store Match Dag."

og:

"Mange ønsker også tid og mulighed for egentlige jobsamtaler."


Dbh
Thomas
Mathias Svane Kraft
29. NOVEMBER 2013
@ Thomas Schiermacher

@ Thomas Schiermacher

For god ordens skyld skal jeg anføre, at jeg udtaler mig som privatperson nu og ikke er en del af DJS' praktikudvalg.

Jeg kan godt se fornuften i det, du foreslår. Det, der bekymrer mig i et sådant system, er, at praktiksøgningen meget hurtigt kan komme til at strække sig over det meste af et semester. Man kunne selvfølgelig lave regler om, at der ikke må underskrives kontrakter før en bestemt dato, men det er bare umuligt at kontrollere, hvis praktiksøgningen foregår decentralt.

Jeg kunne godt være bange for, at der kommer et praktikræs, der bliver mere voldsomt, end det er nu, fordi selve praktiksøgningen rent tidsmæssigt ikke ville være afgrænset inden for en relativt snæver tidsramme.

Alternativet er, at praktikræset kommer til at lægge beslag på et helt semester, fordi medierne vil kappes om at få de skarpeste praktikanter først, mens de studerende vil være nervøse for ikke at få ønskepladsen og derfor er mere fokuserede på et finde en praktikplads end på at deltage i undervisningen. Jeg tror rent ud sagt, at det vil være mere stressende for de studerende, end det nuværende system.

Jeg medgiver gerne, at det nuværende system på sin vis er aldeles tosset, men jeg har endnu ikke hørt nogle konkrete bud, der er mere hensigtsmæssige, og man må trods alt anerkende, at næsten 9 ud af 10 studerende angiver, at de faktisk får en plads, de har søgt, jf. undersøgelsen:

http://djstud.dk/SideFiler/67032/SMD_unders%C3%B8gelse_E13.pdf

@ Jan Dyberg

Den kreative fortolkning må du tage med Journalisten. I rapporten står, at "63,6% svarer, at de med sikkerhed har oplevet praktiksteder
kontakte andre studerende før 9.30", mens der tidligere i rapporten står, at "19,4% (28 studerende) siger, at de er blevet kontaktet af praktiksteder før tid".

De sidste tal er klart det mest interessante, og jeg undres da lidt over, at det ikke er det, Journalisten nævner i underrubrikken.
Thomas Schiermacher Jensen
28. NOVEMBER 2013
@ Mathias

@ Mathias
Jeg mangler et eneste godt argument for panik-systemet.
Siden jeg første gang fik det beskrevet, har jeg brokket mig højlydt over det alle vegne, hvor jeg kom. Og hvergang har jeg hørt præcis den sang du sang om "match mellem medier og ansøgere". Og hver evig eneste år bliver der snydt.
Så, hvad si'r i til det helt konkrete forslag med ansøgning, der fører til samtale, der fører til job.
Dbh
Thomas

Flere