De positive nyheder skal have topprioritet og journalistikken skal være hyperlokal. Sådan lyder opskriften fra Randers Amtsavis, der mener at have opnået en oplagsfremgang på 30 procent på den baggrund.
"Regnvejret kan bare komme an", "Små skoler fredet" og "Endelig hjemme- historien om Danmarks mindste baby, der nu er blevet udskrevet fra hospitalet". Det er eksempler så Randers Amtavis´ forsider efter journalistikken blev revurderet i august 2009. I dag er det blevet et princip, at flertallet af forsiderne skal prydes af positive og ikke kritiske historier.
»Vi skal selvfølgelig være kritiske, hvis der virkelig er noget at komme efter. Men at lave avis ud fra skepsis handler om journalisternes behov og opfattelse af "den fine og rigtige journalistik". Det er ikke læsernes behov. De vil ikke have, at vi træder på deres by og er mavesure. De kritiske historier skal læserne nok selv finde i B.T og Ekstra Bladet,« siger Turid Fennefoss Nielsen, chefredaktør siden august sidste år.
Fokus på 1.033 indbyggere
De nye glade vinkler har umiddelbart fanget læserne. På et år har Randers Amtsavis fået vendt udviklingen og gået fra et katastrofalt oplag på 7.337 i juli 2009 til 9.591 i juli 2010. En anden årsag til opsvinget kan være den nye grad af læserinvolvering.
»Lokaljournalistik kan aldrig nogensinde blive for lokalt. Vi var blevet for nationalt orienterede på avisen før, og det skræmte læserne væk. Vi skal skrive om det, som læserne taler om, når de møder hinanden i supermarkedet. Deres hverdag,« siger Turid Fennefoss Nielsen.
For at forfølge det mål har avisen lavet "verdens længste vox-pop", hvor 2010 borgere har været i avisen med billede og kommentarer om deres by og liv. Avisen har også haft en landsbykampagne. I halvanden måned skulle fx der være to helsider fra landsbyen Harridslev med 1.030 indbyggere. Lokalavisen også har satset på borgerjournalistik og nedsat et Randerspanel med over 200 læsere, som løbende vurderer indholdet.
Mange kampagneabonnenter
»Vi er klar over, at vi har en del kampagneabonnenter, så det bliver spændende at se, hvad efteråret bringer. Det har virkelig været en svær opgave for os journalister at finde så mange glade historier. Men løsningen er klart – vi skal ud i hver en lille afkrog af kommunen, besøge hver en lille idrætshal og skrive om det, som optager folk, hvilket har vist sig at være de positive historier,« siger Turid Fennefoss Nielsen.
I august 2009 blev Randers Amtsavis også omlagt fra at være eftermiddagsavis til at være morgenavis.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Måske skulle man lige se, hvordan det går med at fastholde de mange kampagneabonnenter, der reelt har fået foræret avisen på det seneste, før man udråber Turids Fennefoss til vølven fra Kronjylland, der har set the promised land for papiraviserne. Århus Stiftstidende har prøvet præcist samme opskrift med stadig mere borgernær og -bestemt journalistik i efterhånden tonsvis af relanceringer uden andet end forbigående gevinst.
Det kan man, hvis man er chefredaktører og gerne vil fremstå som visionær og en kæmpe succes. Faktum er imidlertid, at den her hyperglade - måske endda lalleglade - lokaljournalistik forsøges implimenteret stort set alle steder i regionalpressen. Med fortsatte fald i oplaget som følge. Læste eksempelvis den anden dag at - eftermiddagssvisen - Vejle Amts Folkeblad er gået tilbage med otte procent.
Det værste er, at forvandlingen af nyhedsaviser mod en krydsning mellem ugeaviser og familiejournalen stadig belønnes rundhåndet gennem mediestøtten. Giv dog pengene til nogen af alle de nye kritiske netmedier, der ikke er bange for at træde potentielle annoncørerer og læsere over tæerne. Se det var en debat der ville klæde journalisten.dk i stedet ovenstående "hyldest" til et medie på udsalg!
Hvordan kan man afgøre, at fremgangen skyldes de positive historier og ikke fx omlægningen fra eftermiddagsvis til morgenavis?