Journalist og radiovært Hadi Al-Mahdi forlod Danmark for at kæmpe for pressefrihed i Irak. Nu er han blevet myrdet. Der er ingen tvivl om, at nogen ville lukke munden på ham, siger Osama Al-Habahbeh fra IMS til Journalisten.dk.
Journalist Hadi Al-Mahdi kom til Danmark i slutfirserne og fik opholdstilladelse i 1990. Herefter boede han 12 år i Danmark, før han drog tilbage til Irak for at kæmpe for menneskerettigheder og pressefrihed. Nu er han blevet myrdet.
Det oplyser International Media Support (IMS), der arbejder for pressefrihed i en lang række lande. IMS har flere gange samarbejdet med Hadi Al-Mahdi, der var aktiv i organisationen Society for Defending Press Freedom i Irak.
Det seneste projekt, han var involveret i, handlede om at overvåge de irakiske mediers dækning af to emner: Menneskerettigheder og køn. Formålet var at afdække, i hvor høj grad de forskellige medier lod sig farve af politiske og religiøse overbevisninger.
Hadi Al-Mahdi havde også et populært radioprogram, hvor han åbent kritiserede den irakiske regering for at være korrupt, ligesom han kritiserede udenlandsk indflydelse på irakisk politik fra især Iran.
Hos IMS er der ingen tvivl om, at Hadi Al-Mahdi er blevet myrdet, fordi han har trådt magthavere over tæerne.
Tror du, han er blevet målrettet myrdet på grund af sine aktiviteter for blandt andet menneskerettigheder?
»Ja, selvfølgelig er han det. Det kan man naturligvis ikke bevise, men han var enormt kritisk over for myndighederne og militante religiøse grupper, over for korruption og mangel på pressefrihed,« siger Osama Al-Habahbeh, IMS' programleder i Irak.
Hvad tror du, der ender med at ske i hans sag?
»Det samme, som vi har set i mange tidligere tilfælde: Der sker ingenting. Myndighederne vil ikke undersøge det. Han er ikke den første journalist, der bliver dræbt. Derfor er det også enormt vigtigt, at der kommer international opmærksomhed om journalisternes vilkår i Irak,« siger Osama Al-Habahbeh.
Han understreger, at IMS blandt andet giver irakiske journalister sikkerhedstræning.
»Vi giver blandt andet træning i, hvordan de kan beskytte sig selv. Vi træner også advokater, der specialiserer sig i presselovgivning, så de kan beskytte journalister. Og så har vi nogle hotlines, som journalisterne kan ringe til, når de for eksempel bliver stævnet,« siger Al-Habahbeh.
Læs mere om sagen på IMS' egen hjemmeside.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.