RADIOAVISENS MONOPOL SKAL BRYDES

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen ønsker alternative radionyheder, fordi DR har fået så stærkt et nyhedsmonopol, at alsidigheden er truet. »Sludder,« siger DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen.
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen ønsker alternative radionyheder, fordi DR har fået så stærkt et nyhedsmonopol, at alsidigheden er truet. »Sludder,« siger DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen.

 


Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen vil have konkurrence til Radioavisen.
»Det er nødvendigvis sådan, at to radioaviser er bedre end én. Det øger muligheden for at få en nuanceret dækning,« siger Elsebeth Gerner Nielsen til JOURNALISTEN om udspillet, der kommer op til forhandlingerne om medieforliget.
Elsebeth Gerner Nielsen er skeptisk over, at DR har øget slagstyrken gennem sammenlægningen af nyhedsredaktionerne i DR Nyheder.
»For mig at se opbygger DR en meget stor og central nyhedsredaktion, hvor både TV- og Radioavisen slås sammen. Det giver en fare for, at man vælger at vinkle på samme måde i de to medier,« siger ministeren. »Man bruger måske de samme kilder og det samme arkiv. Alle finder det samme materiale. Det kan betyde mindre alsidighed.«
Mens kulturministerens melding får opbakning fra blandt andet Venstre og De Konservative, forstår DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen ikke argumentationen.
»Det er det rene sludder, at alsidigheden i DRs samlede nyhedsbillede skulle være blevet mindre,« siger Lisbeth Knudsen. Hun påpeger, at både TV-Avisen og Radioavisen fortsat har selvstændige sekretariater og udsendelsesledelser, der ikke koordinerer i forhold til hinanden.
»Politikerne har set nogle overskrifter om, at nu har DR lagt nyhedsredaktionerne sammen, og så tror de, at alle 450 journalister holder møde om, hvad der skal i radio og tv. Det er det rene vrøvl,« siger Lisbeth Knudsen.
Lisbeth Knudsen påpeger, at der allerede i dag er konkurrence på radionyhederne, blandt andet gennem Voice, der sender i flere store byer. Voice bruger nyheder produceret af Ritzaus Bureau.
»Ritzau er præcis de samme steder som DR i dag. Derfor får vi allerede konkurrence,« siger hun.
Lisbeth Knudsen har dog intet imod, at konkurrencen om radionyheder øges, men hun frygter, de alternative nyheders kvalitet ikke bliver særlig høj.
»Det at lave en landsdækkende nyhedsorganisation af høj kvalitet er meget dyrt. Omvendt er det ikke svært at læse RB-telegrammer højt med musik ind under. Det kunne jeg godt frygte blev resultatet,« siger nyhedsdirektøren.
Kulturministeren vil ikke lufte, hvem der skal lave de alternative radionyheder, men flere muligheder tegner sig: Den fjerde radiokanal gives til andre end DR – oplagt TV 2. De kommercielle radiostationer får lov at samsende, så de bliver landsdækkende. Eller DRs regionale stationer får lov at samsende.

0 Kommentarer