Radioavisen relanceres på P4

Når lytterne i morgen tænder for P4, så vil Radioavisen være forandret. »Det sker i erkendelse af, at lytterne er forskellige,« fortæller Betina Bendix, chef for Radioavisen.

Når lytterne i morgen tænder for P4, så vil Radioavisen være forandret. »Det sker i erkendelse af, at lytterne er forskellige,« fortæller Betina Bendix, chef for Radioavisen.

Danskernes foretrukne radiokanal, P4, vil i morgen den 1. oktober byde på en helt ny radioavis.

Forandringerne er forholdsvis udramatiske, og derfor har DR ikke lanceret ændringerne med brask og bram, men ifølge Journalisten.dk's oplysninger blive der alligevel tale om en fornyet radioavis.

Længden bliver blandt andet mere fleksibel, og stilmæssigt bliver der tale om langt mere flydende overgange i forhold til den øvrige programflade. Lidt som det allerede kendes på P3.

»Vi har allerede gjort det på P3 med fleksible længder. Idéen er, at en radioavis ikke skal strækkes længere end nødvendigt. Man behøver ikke træde vande, hvis der ikke er mere at fortælle. Det er journalistikken, der får lov til at bære det – og ikke faste minuttal på et Excel-regneark,« siger DR's chef for nyhedsdivisionen, Ulrik Haagerup, til Journalisten.dk.

Han understreger, at Radioavisen på P4 stadig vil være sig selv og på ingen måde kommer til at ligne P3 Nyhederne.

»Slet, slet ikke. Radioavisen på P4 er stadig til den store brede danske befolkning. Det er længden og fleksibiliteten. Og når der sker noget vigtigt – som i de kommende dage med internationalt besøg i byen – så skal der være mulighed for at lade nyhederne vare længere tid.«

Ændringerne af radioaviserne i DR er desuden en konsekvens af helt nye målemetoder, som Medieforskningen i DR indførte januar sidste år. Her viste nye tal for, hvordan lytterne bevæger sig i forhold til radioaviserne, at lytterne sprang fra under radioaviserne.

»Vi så en lidt foruroligende tendens. Hvor vi tidligere blot målte, hvad folk mente, de havde hørt, så gik vi over til registrering af al lytning. Også den passive lytning. Det betød, at P3 og P4 steg. Desværre skete der det, at lige præcis under de regionale nyheder og Radioavisen faldt hver fjerde til femte lytter fra. I øvrigt det samme billede som i alle andre lande i verden,« fortæller Peter Niegel fra Medieforskningen i DR.

Målingerne viste samtidig, at mange lytter til radio som "flow" – altså som et baggrundsmedie. Og alt, hvad der afbryder flowet, gør, at folk springer fra. Det vil sige, at flow fastholder, mens nyhederne afbryder.

Netop den erkendelse har fået DR til at ændre på selve måden at lave radioaviserne på:

»Vi relancerede i januar P3 Nyhederne ud fra en betragtning om, at unge vil havde det visualiseret. Samtidig har vi lært, at nyhederne på P3 ikke skal være så sjove, for der er så meget andet sjovt på P3. Lytterne skal vide, at når P3 Nyhederne går på, så får man sandheden, for der er så meget andet fis og ballade,« fortæller Betina Bendix, chef for Radioavisen

»Med relanceringen af P4 Radioavisen torsdag vil vi være endnu mere fokuserede på vores P4-lyttere. Det skal stadig være sådan, at man får alle historier – de skal bare fortælles til målgruppen. Det vil sige, at de skal ikke nødvendigvis have alt stoppet ind intravenøst,« siger Betina Bendix.

Konkret vil det blive udnyttet i dækningen af IOC-kongressen i de kommende dage. Der vil P4 Radioavisen være ekstra lang, når der er brug for det.

»I dag er sidste gang vi har 10-minutters udsendelser kl. 16 og kl. 17 – og så tre-minutters på alle andre tidspunkter. Fra og med i morgen har vi livereportager i hver radioavis dagen igennem, fra hovr der sker noget – og derfor vil de alle være længere end tre minutter. På andre dage vil der være nogle længere og kortere udsendelser i et mix alt efter, hvornår vi har nyheden,« siger hun og afslører, at næste projekt bliver Radioavisen på P1.

Her er der dog ikke lagt op til samme omfattende forandringer. Ifølge Ulrik Haagerup vil kernelytterne nemlig helst vil høre den radioavis, de kender i dag.

»Det bliver ikke helt så voldsomt som forandringerne på P3 og P4,« siger han.

0 Kommentarer