Radio24syvs whistleblower-annonce afvist af to fagblade

Både politiet og lægerne har afvist at bringe annoncer fra Radio24syv, der reklamerer for stationens whistleblower-ordning. »Annoncen passer ikke ind i den kultur, vi gerne vil stå for,« siger Lægeforeningen, mens Dansk Politi kalder annoncens ordlyd »injurierende«. Det undrer Mads Brügger

”I tilfælde af magtmisbrug – hjælp os med at afsløre dem, der ikke vil afsløres”.

Sådan lyder ordene i en annonce for Radio24syvs såkaldte whistleblower-postkasse ’SecureDrop’, som medlemmerne af HK, DJØF og siden en række andre fagforbund i den kommende tid vil kunne finde, når de bladrer igennem deres fagblad.

Annoncen skal udbrede kendskabet til whistleblower-postkassen, der giver kilder mulighed for at aflevere anonyme tip om magtmisbrug til Radio24syv. Men hos to danske fagforbund har man afvist at lægge spalteplads til annoncens opfordring om at ’dele oplysninger med os uden risiko for at blive opdaget’.

»Til vores store forundring har det vist sig, at Ugeskrift for Læger og Politiforbundets fagblad har afvist at bringe vores annonce. Det er jo to markante fagområder, hvor man i den grad gerne ville høre fra eventuelle whistleblowere – så det synes vi er rigtig ærgerligt,« siger programchef Mads Brügger.

Lægeforeningen: Ikke vores kultur

Lægeforeningen fortæller, at den længe overvejede, om man skulle lade Radio24syv indrykke annoncen i Ugeskrift for Læger. Det fortæller administrerende direktør i fagforbundet Bente Hyldahl Fogh:

»Whistleblower-ordninger bliver diskuteret meget i sundhedsvæsenet i øjeblikket, og derfor har vi da også overvejet det her grundigt. Men vi er kommet frem til, at vi ikke synes, annoncen passer ind i den kultur, vi gerne vil stå for i lægeforeningen. Politisk set synes vi, at en åben kultur er vejen frem. Og derfor bør man ikke bruge anonyme ordninger til at skjule sig bag,« siger hun.

Men er pointen med en whistleblower-ordning ikke netop, at den skal være anonym for at beskytte medarbejderen, der råber vagt i gevær, mod repressalier?

»Jo, men vi vil hellere arbejde for, at anonymitet ikke er nødvendig. Hvis du har en tillidsfuld og åben kultur, bør du for eksempel kunne gå til ledelsen og pege på problemer uden at risikere at komme i klemme,« siger Bente Hyldahl Fogh.

Politiforbundet: Injurierende ordlyd

Hos Politiforbundets fagblad, Dansk Politi, blev man ud over Radio24syvs standard-annonce for whistleblower-postkassen også tilbudt en annonce specielt designet til Politiforbundet.

I den særlige annonce indledes opfordringen til at hjælpe med at afsløre dem, der ikke vil afsløres, af en tegning af et politiskilt med teksten ”stop politiet i at bryde loven”. Og netop den formulering faldt ikke i god jord.

»Selve annoncens ordlyd synes vi ærlig talt var injurierende. Det er ikke den tone, vi vil slå an i vores fagblad. Og faktisk tror jeg, vi ville få tørre tæsk af vores medlemmer, hvis vi bragte den,« siger journalist Karina Bjørnholdt fra Fagbladet Dansk Politi.

Mads Brügger understreger, at det aldrig var meningen, at Politiforbundet partout skulle vælge den – som han formulerer det  »lettere provokerende udgave« af annoncen, som var specielt designet til dem. Meningen var, at de selv kunne vælge, hvilken af de to annoncer de ville have i bladet.  

Men havde I forestillet jer, at en annonce med teksten ’stop politiet i at bryde loven’ bare ville stryge igennem hos Politiforbundet?

»Det er måske naivt, men det havde jeg faktisk. Der findes masser af eksempler på, at politiet i Danmark har været på kant med loven  prøv blot at google "politiet brød loven", så skal du se løjer. Hvis forbundets medlemmer ikke kan tåle at få det at vide, så synes jeg virkelig, politiet har et problem,« siger Mads Brügger.

Gå til tillidsmand i stedet for Radio24syv

Karine Bjørnholdt fra Dansk Politi fortæller, at hun primært har forholdt sig til annoncen specielt designet til dem. Men når hun alligevel afviste begge versioner, skyldes det, at det ikke kun var ordlyden, den var gal med.

»Som fagblad vil vi råde vores medlemmer til at gå til deres tillidsmand, hvis de oplever, at der foregår ulovligheder inden for politiet. Førstevalget skal ikke være at gå til Radio24syv,« siger hun og understreger, at det slet ikke er usædvanligt, at Politiforbundet afviser annoncer, som de ikke mener passer ind i deres fagblad.

Ifølge Mads Brügger er det dog langtfra i alle tilfælde, at man som medarbejder bare kan gå til sin fagforening med viden om magtmisbrug, korruption eller andre ulovligheder.

»Nogle af problemerne kan jo også involvere netop ens fagforening. Eller det kan være så prekær en sag, at man ganske enkelt heller ikke tør gå til sin fagforening med den. At man ikke har forståelse for det i de her tider, undrer mig meget,« siger Mads Brügger.

Gør det sikkert at blæse i fløjten

’SecureDrop’ blev lanceret i efteråret, og Mads Brügger fortæller, at der siden er landet flere ting i postkassen. Heriblandt også et par journalistisk interessante tip, som Radio24syvs nyhedsafdeling nu er i gang med at undersøge nærmere.

»Dem, der har brugt ’SecureDrop’, har formentlig gjort det, fordi det er 100 procent anonymt. Hvis du sidder på politigården og ikke tør gå til din chef, så kan du jo også være bange for at sende mail til Ekstra Bladet eller DR. Derfor burde fagblade, der tager deres medlemmer alvorligt, selvfølgelig være med til at gøre det sikkert for dem at blæse i fløjten,« siger Mads Brügger.

Hos Politiforbundet er Karin Bjørnholdt dog ikke nervøs for, at deres medlemmer brænder inde med vigtige oplysninger, fordi de ikke har set Radio24syvs annonce i deres fagblad:

»Radio24syv er jo bare ude efter gode historier her. Men politifolk læser jo også aviser og får informationer andre steder fra – så de skal nok kunne finde ud af at gå de relevante steder hen eller kontakte medierne, hvis de har noget, de gerne vil have frem. Bare se på PET-sagen,« siger hun. 

Et udsnit af annoncen særligt designet til Politiforbundet. Foto: Radio24syv

11 Kommentarer

Heike Arndt
22. MARTS 2014
super gode design...
super gode design...
Karen Melchior
16. MARTS 2014
Godt initiativ Radio24syv. I
Godt initiativ Radio24syv. I øvrigt er Region Hovedstaden ved at etablere en whistleblowerordning.
Niels Riis Ebbesen
12. MARTS 2014
Hej Conni D, jeg har taget et
Hej Conni D, jeg har taget et kig på Radio24syv's whistleblowerordning, og den virker ret enkel at bruge, og da enhver kineser og iraner ka' finde ud af, at installere og bruge TOR-browseren, så kan en veluddannet dansker nok også klare den opgave.

Når man bruger TOR-netværket, så er ens kommunikation stærkt krypteret, og den hopper igennem 6-8 proxyservere, som ikke logger deres brugere, og defor er det komplet umuligt at spore en whistleblower, som har efterladt noget i Radio24syv's drop-box.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Connie D. Hansen
12. MARTS 2014
Jeg vil tjekke de omtalte
Jeg vil tjekke de omtalte muligheder! Og jeg mener desværre, at der er vanvittigt meget brug for troværdige og helt sikkert anonyme whistleblowerordninger, som kan gennemskues af en hvilken som helst whistleblower - uanset uddannelses-/erfarings-niveau. Jeg har desværre ikke tilstrækkelig tillid til at hverken ledelse eller tillidsmand ville kunne tackle en evt. oplysning uden at dømme whistlebloweren. Jeg vil dog samtidigt arbejde på forbedre verdens almene mellemmenneskelige åbenhed og tillid, således at det engang kan unødvendiggøre whistleblowerordninger.
Niels Riis Ebbesen
11. MARTS 2014
Hej Søren Hugger, det er bare
Hej Søren Hugger, det er bare de gumpetunge, som forsøger at connecte til jeres drop-box med Internet Explorer, de skal naturligvis bruge TOR-browseren for at det virker.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen

Flere