Radio24syv om Mistrati-anklager: »Vi er meget sikre«

Med brug af anonyme kilder anklager Radio24syv Ekstra Bladets dokumentarchef, Miki Mistrati, for at distribuere billeder i Dyrby-sagen til TV 2-journalist. »Vi er meget sikre,« siger nyhedsredaktør Simon Andersen. Mistratis advokat vil ikke direkte afkræfte påstanden

Nyhedsredaktør Simon Andersen på Radio24syv imødeser en eventuel injuriesag fra Ekstra Bladets dokumentarchef, Miki Mistrati, med knusende ro.

»Hvis der kommer en injuriesag, hvad der meget vel kan, så vil der blive ført vidner og dokumentation i en grad, så ingen kan være i tvivl,« siger Simon Andersen til Journalisten.  

På baggrund af anonyme kilder anklager Radio24syv Miki Mistrati for at videregive nøgenbilleder af TV 2's tidligere nyhedsdirektør Michael Dyrby.

Konkret påstår Radio24syv, at Miki Mistrati har overdraget billedmaterialet til studievært på TV 2 News Janni Pedersen, som derefter skulle have orienteret sine chefer på TV 2.

Journalisten har været i kontakt med Miki Mistrati. Men han ønsker kun at udtale sig igennem sin advokat, Anders Németh. Han vil direkte adspurgt ikke afkræfte Radio24syvs påstand.

Har din klient overdraget kompromitterende billeder af Michael Dyrby til Janni Pedersen?

»Jeg vil kun sige en ting til citat. Ved en hurtig læsning kan jeg konstatere en lang række faktuelle fejl i Radio24syvs historie, og en grundigere læsning vil sikkert afsløre flere fejl. Derudover ønsker jeg ikke at forholde mig til deres påstande,« siger Anders Németh.

Det er en meget alvorlig anklage, som Radio24syv kommer med. Hvorfor vil I ikke afkræfte den historie, hvis den virkelig er usand?

»Du må citere mig for præcist det, som jeg har sagt til dig før. Og det er, hvad jeg har at sige til den sag,« siger Anders Németh.  

Elskerindens sms’er

Uanset hvordan og af hvem billederne blev lækket, så måtte Michael Dyrby efterfølgende stoppe på TV 2 på grund af sin affære med en kvindelig skolelærer og det ”kompromitterende” materiale, som var begyndt at florere.

Radio24syv har fået adgang til sms-korrespondance mellem Miki Mistrati og Michaels Dyrbys tidligere elskerinde, hvor Mistrati foreslår hende at gå videre til andre medier med historien om Dyrbys utroskab.

Det gør han, fordi hans egen chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, ikke ville bringe historien med henvisning til, at den tilhører privatlivets fred.

»Sms’erne viser et forløb, som ikke er kønt. Den snak har vi taget internt. Jeg synes, de sms’er er problematiske, og det har Miki også fået at vide,« sagde Poul Madsen søndag i programmet Presselogen på TV 2 News.

Poul Madsen: »Gangsladder«

Han mener til gengæld, at Radio24syv mangler dokumentation for deres hovedpåstand om, at Mistrati aktivt skulle have distribueret billederne videre til andre end sin egen arbejdsgiver.  

»Dokumentationen skal være proportional med den anklage, man fører frem. Men her fører Radio24syv bare gangsladder videre gennem anonyme kilder,« sagde Poul Madsen i 'Presselogen'.   

Han har tidligere sagt, at han ville fyre vedkommende, hvis en medarbejder fra Ekstra Bladet skulle have viderebragt billederne af Dyrby til andre.

Poul Madsens henvisning til den manglende dokumentation betyder, at Miki Mistrati fortsat passer sit arbejde som dokumentarchef på Ekstra Bladet TV og som vært på programmet 'Jagten'. 

Sendte fotos til Se & Hør

Dyrbys elskerinde erkender over for Radio24syv, at der var hende, som sendte billederne videre til et forlag og til ugebladet Se & Hør. De ville heller ikke bringe historien, som altså alligevel førte til Dyrbys fald som nyhedsdirektør. 

Men ifølge Radio24syv skulle det altså være Miki Mistrati, som ved den københavnske bogmesse overdrog billedmaterialet til studievært på TV 2 News Janni Pedersen, som derefter har orienteret sine chefer på TV 2.

”Janni Pedersen ønsker ikke at oplyse, hvem der overdrog hende materialet, men hun har fortalt flere, at hun modtog materialet fra redaktør Miki Mistrati,” skrev Radio24syv i deres opsigtsvækkende historie i fredags.

Ingen kommentarer fra TV 2

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra TV 2 News' vært Janni Pedersen. Men hverken hun eller nogen TV 2-chefer ønsker at kommentere Radio24syvs historie, oplyser Anne-Mette Bro, kommunikationschef hos TV 2.

Påstanden om Janni Pedersens rolle bygger tilsyneladende kun på udsagn fra den anonyme elskerinde og folk tæt på Janni Pedersen. Radio24syvs anklage er alvorlig. Det kan give op til seks måneders fængsel at videregive informationer, som er omfattet af privatlivets fred.

Simon Andersen, hvorfor mener I, at det er nok at have anonyme kilder, når der er tale om en alvorlig beskyldning om en kriminel handling? 

»Det afgørende er, at vi er sikre på, at det, vi skriver, er sandt. Og det er vi,« siger Simon Andersen til Journalisten.

»Jeg synes, det er et stykke veldokumenteret arbejde, som jeg er glad for, at vi har fået lavet. Jeg kan forstå, at rygtet om det her er løbet gennem branchen i månedsvis. Derfor synes jeg, at det er underligt, at andre ikke er gået i gang med at prøve at optrevle sagen,« siger Simon Andersen.

»Vi er meget sikre«

I skriver, at oplysninger i sagen peger på, at det skulle være sket sådan. Hvad er det for oplysninger, der peger på, at Mistrati skulle have overleveret materialet til TV 2’s Janni Pedersen?

»Jeg kan ikke sige andet end, at når vi retter en anklage om videregivelse af materiale, der er omfattet af straffelovens bestemmelser om privatlivets fred, så er det, fordi vi er meget sikre på, at det er sådan, det forholder sig. Det er, fordi vi har et grundigt materiale og en grundig viden om det, vi skriver.«   

Men har I andet end anonyme kildeudsagn. Har I nogen form for skriftlig dokumentation eller andet materiale?

»Det kan jeg ikke komme nærmere ind på her af hensyn til de folk, som har hjulpet os. Men alt peger på, at det er sådan, det forholder sig. Vi har materiale fra mange forskellige personer, som har indgået diverse korrespondancer.«

Også fra Janni Pedersen selv?

»Jeg kan ikke sige, hvad vi har fra hvem,« siger Simon Andersen.

Opfordrede til spredning

Hvorfor mener du, at historien er relevant at offentliggøre, når I kun kan dokumentere, at han har rådgivet kvinden, men ikke at han aktivt har sendt materialet videre til andre end sin egen arbejdsgiver?

»Vi kan i hvert fald se, at han har rådgivet kvinden om, hvordan videregivelsen af materialet kunne ske, da Poul Madsen har afvist historien. Alene det er grund til at bringe historien. Han træder ud over, hvad der er normal journalistisk praksis ved at opfordre til spredning af materiale, som har meget lille relevans for offentligheden. Desuden siger vi, at han med stor sandsynlighed videregav materialet til Janni Pedersen fra TV 2. Det gør vi, fordi vi er sikre på vores oplysninger,« siger Simon Andersen. 

1 Kommentar

Mikael Nielsen
28. JANUAR 2016
Det er en sag der kun optager
Det er en sag der kun optager journalister og kun fordi det er en af deres egne det er gået ud over.. Resten af verden er ret ligeglad over nogle tilsyneladende ret harmløse billeder af mandens kønsorgan og hvis det endelig er: hvorfor hænger man ikke kvinden ud, som tilsyneladende var villig til at dele billedet med gud og hver mand (i hvertfald er der vist ikke en journalist i KBH og omegn, som ikke påstår at de har eller har set billederne).

Men så længe man beskæftiger sig med den slags ligegyldigheder, behøver man ikke beskæftige sig med den rigtige verden...