Radio24syv: Derfor bragte vi interview med islamkritiker

Radio24syv interviewede en mand, der kalder sig ”greve” og på Facebook skriver, at han vil dræbe muslimer. »Vi snakker med vores chefer om, hvorvidt aftalen i interviewet er klar nok. Og om han selv er klar over, hvad han siger,« siger vært. Nu er kilden sigtet, men over for Journalisten står han ved alt, hvad han har sagt og skrevet

Debatten har kørt heftigt på Radio24syvs Facebook-profil, siden kanalen i går lagde et klip fra eftermiddagsprogrammet ‘Reporterne’ på nettet.

I klippet interviewer vært Asger Juhl en mand, der har skrevet en række islamfjendske kommentarer på Facebook – blandt andet ”brænd kamel lortet af, vi har intet at bruge islam og moskeerne til i Danmark” i Facebook-gruppen ”Nej til moskeer – oprigtigt”.

Den kommentar blev delt af politiker Özlem Cekic (SF), som lagde flere barske kommentarer ud på Facebook. Reporterne på Radio24syv ringede til tre af personerne, der havde skrevet dem.

»To af dem trækker i land og siger, at de ikke mener, hvad de skriver. Men ham her mener det, han siger, gange 10,« siger Asger Juhl om manden til Journalisten.

Præsenterer sig som greve

Undervejs i interviewet lægger kilden to gange røret på, hvorefter radioværten ringer op igen. En af gangene præsenterer kilden sig selv ved navnet ”Severin Holtenskjold Von Castenborg” og fortæller, at han er greve, da Asger Juhl spørger ham, hvad han laver til daglig. Det er ikke det navn, han har præsenteret sig ved første gang, Asger Juhl ringede.

I interviewet spørger Asger Juhl blandt andet, om manden virkelig mener, at den bedste måde at bekæmpe rabiat islamisme på er ved at brænde muslimer.

Dertil svarer manden:

”Den rigtige måde er, at jeg kører til Polen og henter min Kalashnikov, og så går jeg amok.”

På Facebook har flere lyttere efterfølgende rejst spørgsmålet, om manden faktisk er greve, og om han er ved sine fulde fem.

»Vi kan jo ikke tjekke alle kilder, vi har i radioen, og det synes jeg heller ikke, vi skal gøre. Det er helt umuligt. Og hvis han nu har haft en hjerneblødning, så er det også en del af virkeligheden,« siger Asger Juhl.

Han henviser til, at en person på Facebook skriver, at han kender kilden og ved, at han har haft en hjerneblødning.

Havde spurgt jurister

Interviewet er lavet nogle timer, før det bliver sendt. Inden det bliver bragt, vender redaktionen det med Radio24syvs ledelse, forklarer Asger Juhl.

»Vi snakker med vores chefer om, hvorvidt aftalen i interviewet er klar nok. At han ved, at han er i radioen. Og om han selv er klar over, hvad han siger. Og det har vi ingen grund til at tro, at han ikke er. Vi ved godt, at det kan være problematisk at ringe almindelige mennesker, der ikke er medievante, op direkte i radioen og konfrontere dem med deres holdninger,« siger Asger Juhl.

Radioværten fortæller samtidig, at Radio24syv inden interviewet har rådført sig med mediejurister om, hvordan de skal håndtere konfronterende interviews med almindelige mennesker.

»I starten af interviewet fortæller vi, at vi sidder og optager det, han siger, og at det er i radioen. Det er en vending, vi har fået på plads med mediejurister, og når han siger OK til det, så er det i orden fra vores side,« siger han.

Udstiller ham ikke

Ifølge Asger Juhl er kilden allerede blevet en del af den offentlige debat, da Radio24syv interviewer ham. Han synes derfor ikke, det er problematisk, at de forholder ham hans holdninger.

Du synes ikke, at man risikerer at udstille ham ved at gøre sådan her?

»Han skriver åbent på sin Facebook, og han bliver allerede udstillet af Özlem Cekic. Men at ”udstille”, det er så åndssvagt et ord. Kan vi ikke sige noget andet? Vi lægger jo hans holdninger frem. Hvis der er nogen, der udstiller ham, er det jo ham selv.«

Står ved, hvad han har sagt og skrevet

Journalisten har også talt med kilden. Han bekræfter selv, at han er ved sine fulde fem, og at han står ved, hvad han har sagt i radioen. Tirsdag eftermiddag blev han sigtet af Nordjyllands Politi ifølge politiken.dk for at tilskynde til kriminelle handlinger med sin Facebook-kommentar.

Over for Journalisten fastholder kilden alligevel sine synspunkter.

Synes du stadig, det var en god idé at skrive det?

»Det synes jeg, det var.«

Hvorfor det?

»Det er, fordi det var rigtigt.«

Og du har ikke lyst til at trække det tilbage eller ændre noget af det, du skrev?

»Det har jeg ikke,« siger kilden til Journalisten.

15 Kommentarer

Klaus Rothstein
21. AUGUST 2015
Min kritik er og forbliver en
Min kritik er og forbliver en kritik af Journalistens sprogbrug i overskriften i den oprindelige artikel. At kalde en mand, der fantaserer om at dræbe muslimer for 'islamkritiker', svarer til at kalde en mand, der fantaserer om at bombe Christiansborg for 'politisk kommentator'.
Øjvind Hesselager, redaktør
21. AUGUST 2015
Kære debattører

Kære debattører

På grund af tonen i debatten har vi fjernet en række indlæg i denne tråd. Vi opfordrer til, at man holder en god tone, afstår fra personangreb og ”går efter bolden”.

Mvh
Assia Awad
20. AUGUST 2015
Er der anden dokumentation
Er der anden dokumentation for, at manden har haft en hjerneblødning end en enkelt kommentar på Facebook? I interviewet siger han selv, han har haft en blodprop, men nævner ikke noget om en hjerneblødning.
Rasmus MP
20. AUGUST 2015
I kan I øvrigt høre mere til
I kan I øvrigt høre mere til manden her: https://www.facebook.com/Radio24syv/videos/vb.261377963890954/1123038787724863/?type=2&theater
Og hele vores dækning her til morgen her: http://www.radio24syv.dk/.../24syv-morgen-0705-20-08-2015-2/
Mvh Rasmus MP
Redaktør, Radio24syv Morgen
Troels Østergaard (DMJX)
20. AUGUST 2015
Den omtalte kilde har haft en
Den omtalte kilde har haft en hjerneblødning og er muligvis hjerneskadet på en måde, så det påvirker hans kognitive evner - men ved vi det? Spørgsmålet er vel, om en hjerneblødning og efterfølgende hjerneskade for tid og evighed skal dømme kilden uegnet til at udtale sig om andet end sin sygdom. Som jeg ser det, så laver Radio 24/7 et entydigt erfaringskildeinterview, hvor de ikke beder kilden om at dokumentere sine påstande om muslimer, men derimod spørger til hans baggrund, hans emotionelle bevæggrunde, hans hverdag. Han optræder således ikke som islamkritiker/partskilde, men snarere som socialt dysfunktionel internettroll. Jeg er ikke sikker på, det var der, Radio 24/7 planlagde at ende med deres hatespeech-dækning, men tror nok, jeg synes, interviewet er ok, forudsat at kilden ikke har en regulær psykisk diagnose.

Flere