Radio24syv bragte fake news som udeklareret satire

Anna Mee Allerslevs mand står i Paradise Papers, kunne man tirsdag læse i en falsk nyhed på onlineposten.dk. Bag sitet står satireprogrammet 'Den Korte Radioavis' – men det fremgik ingen steder. Nu er sitet midlertidigt lukket. ”Vi arbejder på at gøre sammenhængen mere klar,” siger 24syv-direktør

”Det stopper ikke her for Anna Mee. Uheldig situation”.

Sådan skrev en Twitter-bruger tirsdag, da han delte en nyhed fra sitet onlineposten.dk om, at den radikale politiker Anna Mee Allerslevs mands navn står i de såkaldte Paradise Papers.

Men nyheden er falsk. Det samme gælder flere af de andre nyheder på onlineposten.dk.

Bag siden – der nu er pillet midlertidigt ned – står Radio24syvs satireprogram ‘Den Korte Radioavis’. Men det fremgik ingen steder af hjemmesiden eller de enkelte nyheder, at fake news-sitet er en del af et satirisk univers. Det kan skabe misforståelser, erkender Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov.

”Hvis man hører ‘Den Korte Radioavis’, kan man tydeligt høre, hvad de har gang i. Men det er klart, at hvis du bare går på Onlineposten.dk og ikke har hørt programmet, så kan det måske være svært at tyde. Derfor arbejder vi på at gøre sammenhængen mere klar,” siger han til Journalisten.  

Vil ikke skrive ’satire’ hen over det hele 

Jørgen Ramskov forklarer, at det falske nyhedssite er en del af ‘Den Korte Radioavis’’ satiriske behandling af det forestående kommunalvalg.

”Idéen er at vise, hvordan fake news kravler ind alle vegne og bliver en del af valgkampen,” siger direktøren. 

Han fortæller, at de midlertidigt har været nødt til at lukke siden igen på grund af nogle ophavsretsmæssige problemer. Men han forventer, at onlineposten.dk er online igen i løbet af onsdagen.

Og har I så også deklareret, så det fremgår, at det er satire?

”Nu kigger vi på nogle modeller for, hvordan sitet kan fungere i den kontekst, som sitet er lagt op i. Men vi kommer ikke til at lave et site, hvor der står satire med en stor fed bjælke hen over det hele. Så ryger hele pointen med det,” siger Jørgen Ramskov.

Kan I ikke skrive det under et menupunkt eller i en lille boks ved nyhederne, som Rokokoposten f.eks. gør?

”Hvis du skriver, det her er satire, så ryger hele den grundlæggende idé med det, vi har gang i. Uanset om du bruger skrifttype 10 eller 20 eller råber det eller hvisker det,” siger han.

Nogen vil alligevel misforstå

Hvordan det så skal stå klart for læserne af de falske nyheder, at der er tale om satire, vil Jørgen Ramskov ikke forklare. Han vil heller ikke love, at den rette sammenhæng kommer til at stå klart for alle.

”Jeg kan ikke garantere, at der ikke alligevel vil være nogen, som misforstår det. Ligesom jeg jo heller ikke kan garantere, at nogen ikke misforstår og tror, at ‘Den Korte Radioavis’ er en rigtig radioavis,” siger han.

Men hvad tænker du om, at nogen tilsyneladende har troet, at historien om Anne Mee Allerslevs mand var sand?

”Jeg tænker, at satire er en meget vanskelig ting. Der er altid nogen, der vil misforstå det. Men nu arbejder vi som sagt på at lave noget, der måske gør, at sammenhængen mellem sitet og ‘Den Korte Radioavis’ bliver klarere,” siger Jørgen Ramskov.

Hvordan kan det overhovedet gå til, at I går i luften med et site med ophavsmæssige problemer, og uden at den sammenhæng er klar?

”Det er, fordi at når man laver noget, så kommer man også indimellem til at lave fejl. Hvis jeg havde en radio, hvor jeg sagde, at ingen lavede fejl, så var vi døde,” siger han.