»Jeg sidder lige og laver lidt research til en udsendelse om whisky. Whisky er min helt store interesse – altså ved siden af Romerriget, som jeg lige har lavet en interviewrække om. Og så selvfølgelig også torturmetoder.«
Vi har forstyrret Lars Hauberg midt i hans research på whisky-begrebet ’The Six Classics’. Han sidder foran en computer presset ind i hjørnet af ét af Radio Glads studier, hvor vi lige er braget ind. Lars Hauberg er svagtseende med autistiske træk, og han kan ikke helt få greb om, hvad ’The Six Classics’ egentlig er. Det fortæller han, inden han igen vender sig mod Wikipedia-opslaget på computerskærmen.
Bag ham rigger redaktionsleder Kasper Søegaard studiet til. Sammen med Hans Bøgevig, en af de andre medarbejdere på redaktionen, skal han i gang med dagens produktion af radio-sketches til det ugentlige satireprogram ’Mikrofonen Benny’, som hver mandag sendes i Radio24syvs kulturprogram 'AK24syv'.
I alt har Radio Glad skrevet kontrakt på at skulle levere 33 satireprogrammer til Radio24syv. Det er første gang, den lille redaktion, som tidligere kun sendte om natten på Radio Gladsaxe, har solgt så omfattende en produktion til et landsdækkende medie. Ud over Radio24syv sælger de i dag også produktioner til P4, P1 og en række lokalstationer.
Burger-krig i Syrien
I studiet er Hans Bøgevig, som er spastiker og sidder i kørestol, ved at være klar til at speake den sketch, han sammen med Kasper Søegaard har skrevet tidligere på dagen. Sketchen tager udgangspunkt i én af dagens store nyhedshistorier; antallet af danskere med anden etnisk baggrund, som drager til Syrien for at deltage i borgerkrigen.
»Det handler om en tyrker, som har misforstået det hele – han tror, han skal deltage i burger-krigen i Syrien i stedet for borgerkrigen,« fortæller Hans Bøgevig og tilføjer med høj, skinger stemme på teater-indvandrerdansk, mens han vifter med armene oppe om ørerne af bare begejstring:
»Salat, ristet løg, remoulade – jeg elsker burger! Allah sagde, jeg skulle ned og kæmpe i burger-krigen.«
»Når Hans bliver rigtig ivrig, så vifter han med armene på den der måde. Er det ikke rigtigt Hans?« spørger Kasper Søegaard med et glimt i øjet.
»Jo,« griner Hans Bøgevig og vifter igen med armene – denne gang helt oppe over hovedet.
Ud over at være spastiker er Hans Bøgevig også blind, så Kasper Søegaard læser først speaken op for ham, hvorefter han selv indtaler den i mikrofonen. Redaktøren spiller også selv roller i de forskellige sketches. I dag spiller han en journalist, der spørger den forvirrede hellige kriger, hvad han mener med burger-krig.
»Det er noget med Allah. Der kom to mænd og sagde, at jeg skulle drage i krig i Syrien. Jeg holder med Allah – han spiser også nede på ’Konya-pizza-pasta-burger-kyllingepølse-grillhouse’,« speaker Hans Bøgevig.
Ledelse som pædagogisk arbejde
Kasper Søegaard er stolt af, at det er lykkedes det lille produktionsselskab bestående af udviklingshæmmede at sælge deres satire til et landsdækkende medie. For, som han forklarer, er der meget konkurrence på satire-markedet.
»Vores satire adskiller sig meget fra P1’s radiosatire. Det er meget mere flippet, og måske er det i virkeligheden heller ikke satire i klassisk forstand. Det er mere en form for crazy-humor inspireret af gamle Monrad og Rislund-ting, Storm P., Monty Python og den slags. Men Radio24syv er rigtig glade for det,« siger han.
Selv kommer Kasper Søegaard fra en stilling som uddannelsesansvarlig på netop Radio24syv, hvor han var ansat indtil i efteråret. Tidligere har han lavet radio på DR’s P1 og arbejdet på Berlingske og en række lokalaviser.
»For mig har det været enormt sjovt og lærerigt at begynde at arbejde med folk, som ikke er professionelle og skolede i samme grad, som dem jeg arbejde med på P1 og Radio24syv. Her er mine kolleger to spastikere, to blinde, en autist og en multihandikappet – og det stiller helt andre krav til måden, man organiserer redaktionen på. Ledelse her er i høj grad et stykke pædagogisk arbejde. Sådan burde det i virkeligheden være alle steder i branchen, men det er det desværre ikke,« siger Kasper Søegaard.
Han mener, at man mange steder mangler fokus på det, han kalder den menneskelige nøgle, når man indretter og leder journalistiske arbejdspladser. Og det går ifølge Kasper Søegaard ud over de journalistiske produktioner:
»Mange moderne medievirksomheder er både fysisk og mentalt anti-kreativt indrettet. Det er én af grundene til, at det er svært at få øje på originalerne i dansk journalistik i dag – der mangler simpelthen et rum til vildskab og leg, hvor de kan sprælle,« siger han.
At lave radio uden at kunne tale
I et lille lokale længere nede ad gangen fra studiet, hvor Hans Bøgevig og Kasper Søegaard er i gang med sketchen om den syriske burger-krig, sidder Anton Løwe Nyborg. Han er multihandikappet og kan ikke tale – men alligevel er også han en del af Radio Glads redaktion. Og det er Kasper Søegaard glad for:
»Journalister i dag ligner jo stort set alle sammen hinanden. Hele miljøet er blevet ekstremt pænt og østerbrosk, og vi sidder alle sammen i store kontorlandskaber af stål og glas. Branchen er ikke længere et sted for de vilde og de kreative – og det er da dødssygt! Jeg tror, at én af løsningerne må være, at vi begynder at skele til nogle helt andre typer og faggrupper, når vi rekrutterer,« siger han.
I dag er Anton Løwe Nyborg i gang med en udsendelse til P1-programmet 'Radiofortællinger'. Den handler om hans store passion opera. Via en maskine, der omsætter de ting, han skriver, til mekanisk computer-tale, har han selv interviewet kilderne til udsendelsen. Ved hjælp af genvejstaster på computeren klipper han også selv programmet – men hurtigt går det ikke.
»Vi er selvfølgelig enormt privilegerede her, fordi vi er frisat fra mange af de produktionskrav, der er ude i branchen. Men hvis du spørger mig, er produktionskravene derude også tåbelige. Dem har vi jo selv skabt – og hvis vi vil, kan vi også selv ændre dem,« siger Kasper Søegaard og tilføjer:
»Jeg synes helt seriøst, man skulle producere halvt så meget og tage mange flere chancer. Man løser ikke krisen i branchen ved at presse folk til at producere mere – man løser den ved at have mod til at slippe kreative hoveder fri, så nye veje og ideer kan udvikles. Men der mangler mod og vildskab i dansk journalistik, fordi kravet om læsere, lyttere og seere har skabt en grundlæggende nervøsitet. Vi har glemt, at en arbejdsdag nogle gange om året SKAL ende i kaos.«
Er det for plat?
Tilbage i studiet er Hans Bøgevig og Kasper Søegaard blevet færdige med at indtale speaken til dagens sketch. De sidder nu i regi-rummet og redigerer indslaget.
»Hold kæft, det er åndssvagt det her,« griner Kasper Søegaard, da han går i gang med at klippe i den speak, hvor den forvirrede tyrker taler om brugerbaren ved navn ’Konya-pizza-pasta-burger-kyllingepølse-grillhouse’.
»Skal navnet virkelig være så langt? Er det for plat?« spørger han.
Det synes Hans Bøgevig ikke. Han sidder ved siden af og vifter ivrigt hænderne om ørerne, da han hører det. Faktisk synes han bare, der mangler lidt lydeffekter, før sketchen er lige i skabet.
»Vi har allerede fundet noget ’yalla-musik’ frem. Og så tænkte jeg, at jeg måske kunne synge lidt ind over det. Der skal også være noget lyd af skyderier og ketchup-flasker!«
Spol frem til 1:22:00 i playeren her nedenfor, hvis du vil høre et eksempel på Radio Glads satire på Radio24syv.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.