Radio 24syv: »Folk kommer til at løbe stærkt«

Radio24syv har valgt redaktionens yngste, Rasmus Mark Pedersen, til tillidsmand. Han kritiserer allerede en række punkter i overenskomsten. »Vi skal producere så mange radiominutter per mand, at det langt overstiger, hvad man har set andre steder,« siger han til Journalisten.dk.

Radio24syv har valgt redaktionens yngste, Rasmus Mark Pedersen, til tillidsmand. Han kritiserer allerede en række punkter i overenskomsten. »Vi skal producere så mange radiominutter per mand, at det langt overstiger, hvad man har set andre steder,« siger han til Journalisten.dk.

I aftes blev medarbejderforeningen på Radio24syv født. En bestyrelse blev valgt, vilkårene blev diskuteret – og tillidsrepræsentanten blev udpeget.

Medarbejderne har valgt redaktionens yngste medlem, Rasmus Mark Pedersen (25). Han har flere års erfaring fra fagligt arbejde i KaJO, foreningen af journaliststuderende på Syddansk Universitet.

Rasmus Mark Pedersen stillede også op til hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund tidligere på året. Han stod for en gennemgribende revision af budgetterne og ville blandt andet have kontingentet ned med 50 kroner.

Nu er han klar til at kæmpe for medarbejdernes rettigheder på Radio24syv. 

»Det er en utrolig spændende opgave, jeg står over for. Vi er et helt nyt medie, og vi skal opfinde en ny samarbejds- og arbejdskultur. Vi skal også finde ud af, hvordan man driver en 24 timers radiokanal med så få mennesker, som vi i virkeligheden er, uden at medarbejderne bliver stressede eller overrumplede af det,« siger Rasmus Mark Pedersen til Journalisten.dk.

Han mener, at overenskomsten på Radio24syv kan trænge til en kærlig hånd, når nye overenskomstforhandlinger går i gang til februar.

»Vi har en overenskomst fra avisverdenen, der ikke nødvendigvis passer til os.«

Hvor er der et mismatch?

»Vi er jo en 24 timers radiokanal, og vi har en del medarbejdere, der kommer til at arbejde om natten og på skæve tidspunkter. Der hører jeg fra medlemmerne, at det ikke afspejler sig i overenskomsten ligesom andre steder, hvor man også har en 24 timers døgnrytme.«

Hvad er det, der mangler i overenskomsten?

»Jeg kommer personligt fra DR-systemet, hvor man får tidskompensation for at arbejde om natten. Det vil sige, at man får en halv dag fri for at arbejde en halv nat. Det findes ikke i vores overenskomst. Der er simpelthen ikke nogen natkompensation, og der er heller ikke tillæg for morgentimerne. Jeg synes, det er ulogisk, at det ifølge vores overenskomst er hårdere at arbejde fra 18 til 19 end fra 6 til 7 om morgenen.«

Men Rasmus Mark Pedersen understreger, at de faglige slagsmål må vente i første omgang.

»Det er jo irriterende, og hvis vi havde lavet en ny overenskomst fra bunden, så havde vi nok tænkt det ind. Men vi har alle sagt ja til det, og sådan er det. Så må vi se på det med friske øjne senere, og det er sikkert noget af det, vi kommer til at tale om både ved de store overenskomstforhandlinger og med ledelsen, når vi kommer lidt længere frem,« siger han.

Hvad skal du helt konkret udrette som tillidsrepræsentant de næste uger?

»Nu har vi jo lige fået valgt en bestyrelse i går. Nu skal vi finde ud af, hvor ambitionsniveauet er i medarbejderforeningen. Vi skal jo tænke det hele nyt. Skal vi lave tre fester, en biograftur og fire arrangementer med en stresscoach hvert år? Eller skal vi udelukkende stå stejlt på de faglige principper og hjælpe medarbejderne, når de har faglige problemer? Det skal vi finde ud af.«

Derudover skal Rasmus Mark Pedersen vise flaget over for ledelsen.

»Jeg skal jo lige sige hej og vise, at jeg er her som samarbejdspartner. Jeg er ikke ude på at stille mig stejlt over for noget som helst. Men alle vil gå gennem ild og vand for det her projekt. Jeg har aldrig været på en arbejdsplads med så mange dedikerede medarbejdere. Derfor bliver det også min opgave at sikre, at det ikke bliver så dedikeret, at bare fordi radioen hedder 24syv, så arbejder vi 24 timer i døgnet.«

Den nye tillidsrepræsentant lægger ikke skjul på, at arbejdsvilkårene kan blive pressede på Radio24syv i forhold til på andre medier.

»Vores vagtplaner er meget stramme. Vi skal producere så mange radiominutter per mand, at det langt overstiger, hvad man har set andre steder. Den udfordring gør, at folk let kan blive pressede. Men jeg sagde direkte i går, at ingen kommer til at gå ned med stress, mens jeg er tillidsmand. Det er min vision.«

»Vi er et pionerprojekt, så der er en masse nye ting, der skal løbes i gang. Folk kommer til at løbe stærkt, men jeg synes også, det er tænkt ind i koncepterne. Der er foretaget aktive til- og fravalg i koncepter og vagtplaner, så det ikke er umuligt for os. Men jeg er da spændt på at se, hvad der sker, hvis en af os bliver syg. Det ser lidt sjovt ud i vagtplanen, men jeg har fuld tillid til, at ledelsen har et svar på det.«

2 Kommentarer

Andreas Marckmann Andreassen
13. OKTOBER 2011
Re: Radio 24syv: »Folk kommer til at løbe stærkt«

@Christian Slot

Tak for din kommentar, og god pointe. Det har jeg indføjet i parentes. 

Christian Slot
13. OKTOBER 2011
Re: Radio 24syv: »Folk kommer til at løbe stærkt«
Er det ikke god skik at skrive, hvor gammel knøsen er?