På tværs af uddannelsessteder foreslår journaliststuderende nu at erstatte den såkaldte panikdag med en hel uge. Modellen støttes af blandt andre Ekstra Bladets Bent Falbert, men får kritik for at være urealistisk.
»Bryd reglerne, eller find dig i tilfældigheder.« Sådan lyder diagnosen af praktiksystemet i et initiativ, der kommer fra de journaliststuderendes fællesorganisation DJ Stud. Et udvalg i DJ Stud med medlemmer fra alle tre journalistuddannelser i Danmark har fremlagt et forslag til at ændre systemet radikalt. De vil erstatte den famøse panikdag med en hel uge.
Den nye model bygger på, at medierne får ansøgningerne mandag, og at der først må laves bindende aftaler fredag. På den måde får både medier og praktiksøgende mulighed for at se hinanden an i løbet af ugen, inden de træffer deres valg fra fredag klokken 8.
»Ved at give praktikstederne og de studerende fire dage mere, kan vi undgå mange af de tilfældigheder, der er i systemet nu, med ansøgninger, der ikke når at blive læst, eller folk, der ikke får det sted, de helst vil have,« siger Niels Krogsgård, der er tovholder på projektet.
For at imødekomme problemer med forhåndsaftaler i løbet af ugen mellem praktikanter og medier, ligger det også i forslaget, at bindende aftaler først kan laves fredag efter klokken 8. Alle aftaler lavet før kan annulleres.
»Vi vil have nogle standardkontrakter på 6, 12 og 18 måneder, som først kan afhentes fredag klokken 8. Der vil helt sikkert være nogle medier, der beder studerende om at stå og vente foran deres dør, men tanken er, at de så selv kan bestemme, om de vil stå der eller ej,« forklarer Niels Krogsgård.
Han understreger, at ideen skal diskuteres igennem på et seminar i DJ Stud i den kommende weekend. Derefter bliver den bragt i de to studieaviser Illustreret Bunker på Danmarks Journalisthøjskole og Lixen på Syddansk Universitet, helst udgivet på samme dag. Det skal skyde en debat i gang. Men allerede nu lyder der kritik af forslaget. Praktikvejleder på Danmarks Journalisthøjskole Pia Færing mener, at forslaget er urealistisk.
»Jeg har stor sympati for forslaget. Problemet er, at du beder en branche, der lever af at være først, om at vente en uge. I dag har vi tre dage, men det er der ingen, der gider bruge på det, man snakker kun om panikdagen. Vi har de mest enkle regler, vi overhovedet kan – og alligevel bliver de brudt. Vi er altså i en branche, hvor folk elsker at snyde hinanden,« siger hun til Journalisten.dk.
Indtil videre har blandt andre Bastard Film og Ekstra Bladets chefredaktør, Bent Falbert, tilkendegivet deres støtte til den nye model. Men det har Pia Færing ikke meget til overs for. Både Bastard Film og Ekstra Bladet har nemlig ifølge hende lavet aftaler på forhånd tidligere og dermed netop ikke givet sig selv og de praktiksøgende tid til overvejelse.
»De største kritikere af systemet er dem, der er mest ivrige efter at omgå det. Jeg synes, at det er utroværdigt, hvis Ekstra Bladet og Bastard Film støtter det her forslag. Bent Falbert kan ikke engang overholde reglerne én dag, hvordan skulle han så kunne gøre det en uge? Det tror jeg ikke på,« siger Pia Færing.
Bent Falbert er uforstående over for, at han skulle have snydt, og synes, det er frækt af Pia Færing at kritisere ham på den måde uden at komme til ham selv først. Han mener, at det er til alles bedste med mere tid til at holde samtaler, som det bliver muligt med den nye model.
»Formålet må være, at bladene får de bedst egnede, og de studerende kommer derhen, hvor de vil. Men sådan har det ikke været. Hvis der er tredive, der er interesserede i at komme på Ekstra Bladet, så vil jeg da helst snakke med dem alle sammen,« siger han.
Efter panikdagen den 16. april er det ifølge Niels Krogsgård planen, at DJ Stud samler op på debatten og fremlægger et færdigt forslag for praktikudvalget.
4