RADIKALE NORDMÆND

Unge lyttere er troløse. Derfor er det en konstant kamp at fastholde dem. I Norge har ledelsen på public service-kanal Petre taget konsekvensen og renset alle programmedarbejdere over 40 år ud.

Unge lyttere er troløse. Derfor er det en konstant kamp at fastholde dem. I Norge har ledelsen på public service-kanal Petre taget konsekvensen og renset alle programmedarbejdere over 40 år ud.

Vil man lave radio for unge, skal man leve blandt dem, og det gør 40-årige journalister ikke,« konstaterer kanalchef Nils Heldal fra NRK´s ungdomsfrekvens Petre (udtales som P3).
Selv om Petre-kanalen kun har eksisteret i seks år, har den allerede været igennem sin første omfattende foryngelseskur. I den forbindelse røg de 40-årige medarbejdere ud, og en flok unge blev ansat for at give målgruppen mellem 9 og 30 år den bedste service.
»Vi har ansat elever fra 9. og 10. klasse som studieværter og journalister, fordi de er helt ajour med, hvad der rører sig i deres egen aldersgruppe,« siger Nils Heldal.
Inden for de seneste to år har Petre ændret næsten alle programmer i sendefladen, der strækker sig fra 6 om morgenen til midnat. Årsagen er, at public service-kanalen har fået mere konkurrence fra kommercielle lokalradioer især i Oslo-området.
Nils Heldal ser det som sin vigtigste opgave at sikre, at Petre adskiller sig helt fra de kommercielle kanaler.
»Vores musikprofil er anderledes. Vi leverer det, der er nyt i ungdomskulturen, og ser det som en udfordring at præsentere den musik, forældrene hader. Da death metal for to år siden dukkede om, dækkede vi de nye strømninger, mens de kommercielle stationer fortsatte med at spille Phil Collins for at tilfredsstille Coca Cola, eller hvem der nu måtte have økonomiske interesser i den pågældende station,« siger Nils Heldal, der erkender, at det har smittet af på Petre, at Norge i de senere år er blevet mere kommercielt.
Medarbejderstillinger er rationaliseret væk for blandt andet at bruge penge på markedsføring af den nye profil gennem biograf- og tv-reklamer.
»Unge lyttere er troløse, og derfor er det nødvendigt at bruge markedsføring for at skaffe sig deres opmærksomhed,« siger Nils Heldal.

Troværdigheden i behold
Petre havde sine bedste lyttertal i 1996. Da havde kanalen 12 procent af samtlige lyttere og 28 procent af lytterne i målgruppen. Derefter dykkede tallene, men nu er de igen på vej op. I dag ligger de på 10 procent af samlige lyttere og omkring 22 procent i målgruppen.
»Høje lyttertal er i sig selv ikke et mål for os – det er det derimod for de kommercielle stationer. Vi har et motto, der siger op til 12, med troværdigheden i behold,« siger Nils Heldal.
Petre fraviger sin ungdommelige ansættelsespolitik på et punkt. Kanalens nyheder bliver ikke lavet af teenagere, men af en særlig NRK-redaktion, der består af uddannede journalister i 20erne, der kun laver nyheder til Petre.
Nyhedsudsendelserne er på to minutter, og der ligger musik under. Prioriteringen af nyheder til Petre er også anderledes end i resten af NRK.
»Det interesserer for eksempel ikke Petre-lyttere, at Clinton kommer på besøg i Norge, men hvis USA fører sig frem som aggressor i Irak, kan det godt være en god historie for os,« siger Nils Heldal.
Han afviser, at unge kun interesserer sig for nyheder med blå blink eller området omkring popstjerners navle.
»Det er en gammeldags opfattelse, at unge kun interesserer sig for musik og ulykker. Til gengæld vil de gerne have radikale og provokerende nyheder,« konstaterer han.
Ingen hvile
Petre er netop ved at være færdig med sine omstruktureringer, men det betyder ikke, at medarbejderne kan læne sig tilbage.
»På en kanal for unge må vi igennem justeringer hvert tredje år, så vi skal i gang igen om et par år,« siger Nils Heldal.
Grånende medarbejdere på P3 i Danmark kan føle sig nogenlunde sikre i sadlen lidt endnu. Nils Heldal har endnu ikke fortalt sine danske chef-kolleger om sine udrensninger i de 40-åriges rækker.
Hvert år holder de nordiske public service-stationer ellers et seminar, hvor der udveksles erfaringer. Men i år deltog DR ikke.

0 Kommentarer