Radikale ændringer af panikdagen på vej

Ny plan skal stoppe rygterne om fusk på Store Matchdag. Blandt andet må medier nu gerne love en plads til en praktikant på forhånd. »Der har været en masse snyd med underhåndsaftaler. Det ændrer det her på,« siger Pia Færing. Ekstra Bladet frygter mere kaos

Efter ønske fra de studerende bliver afviklingen af den såkaldte panikdag lavet om på ny. Hvis praktikudvalget siger god for det, må praktikstederne forud for Store Matchdag gerne love en studerende en praktikplads – bare aftalen ikke en bindende. Ligeledes må den studerende gerne love at vælge et bestemt praktiksted frem for de andre.

Forslaget skal sætte en stopper for, at den slags aftaler allerede findes – bare i det skjulte.

Det forklarer praktikkoordinator Pia Færing.

»Der har været en masse snyd med underhåndsaftaler. Det ændrer det her på,« forklarer hun.

Efter hver panikdag kommer praktiksteder til hende med mistanke om, at andre praktiksteder havde ansat studerende på forhånd.

»Med det her forslag slipper vi for beskyldninger og mistro, hvor medierne anklager hinanden for at snyde. Vi kan alligevel ikke kontrollere og sanktionere for det,« siger Pia Færing.

Kan løse nogle af problemerne

Mathias Bay Lynggaard, formand for Danske Mediestuderende, siger, at forslaget skal rydde nogle af de problemer af vejen, der har været med panikdagen.

»Store Matchdag bliver nok aldrig en fest for alle, og nogle vil nok fortsat være bekymrede. Men vi håber, at det her kan være med til at afhjælpe nogle af problemerne,« siger han.

Praktikantchef og redaktør på Ekstra Bladet Lisbeth Langwadt er skeptisk over for forslaget:

»Ja, der har været en masse snyd med underhåndsaftaler. Men de studerende og praktikstederne ved jo fortsat ikke, om aftalerne holder. Selv om der er en aftale, kan både praktikanten og mediet vælge en anden,« siger hun.

Løfter ikke noget værd

Mathias Bay Lynggaard erkender, at løfterne ikke er noget værd, fordi de ikke er bindende.

»Det tror jeg ikke, de studerende har svært ved at forstå. Jeg vil ikke kalde det løfter, men ’tilkendegivelser’. Man slipper for at skulle sende subtile signaler til hinanden og kan i stedet sige tingene ligeud,« forklarer han.

Samles i vandrehallen

En anden ændring ved næste panikdag handler om, hvor de studerende befinder sig fysisk på journalisthøjskolen.

I dag kan de studerende vælge at stille sig foran døren til det praktiksted, de helst vil til samtale hos. Men hvis et eftertragtet praktiksted skal bruge otte praktikanter, siger de måske til 16, at de skal stille sig foran døren, forklarer Pia Færing.

»Så hvis man havde stået foran en anden dør, var man måske ikke endt med ingenting,« forklarer Pia Færing.

Fra næste matchdag skal alle studerende være samlet i Journalisthøjskolens aula, også kaldet vandrehallen.

»Flere har oplevet, at de ikke stod det rigtige sted, og så fik de ikke den praktik, de ønskede, selv om de var i betragtning til den,« siger Mathias Bay Lynggaard.

Frygter kaos

Men også den del af forslaget møder kritik fra Ekstra Bladet. Praktikantvejleder Lisbeth Langwadt frygter »kaotiske tilstande«. Hun tror nemlig ikke, at praktikstederne vil ringe til de studerende i aulaen. De vil i stedet selv løbe derned og plukke de bedste.

»Hvis jeg begynder at ringe til en studerende, risikerer jeg, at vedkommende bliver stoppet af et andet praktiksted på vej ned til Ekstra Bladets lokale.«

I stedet vil medierne selv opsøge de mest attraktive studerende i vandrehallen præcis klokken 9.30. Og dermed bliver det meget tydeligt, hvem der er mest populær.

»Nogle vil blive omringet af folk fra Politiken, Ekstra Bladet og Mx, der siger, at den studerende skal komme med dem. Samtidig vil alle kunne se, at nogen slet ikke får nogen henvendelser,« forklarer Lisbeth Langwadt.

Mathias Bay Lynggaard tror ikke, at forslaget resulterer i kaos.

»Ja, medierne kan ringe eller selv opsøge de studerede. Men jeg tror ikke, det bliver kaos. Der vil stadig være et rend, men man kommer ud over, at de studerendes chancer bliver afgjort af, hvor de står,« siger han.

Ifølge Pia Færing bliver forslaget sendt til skriftlig høring i praktikudvalget, der har en uge til at støtte eller afvise forslaget. Hvis praktikudvalget beslutter at ændre panikdagen, vil ændringen efterfølgende blive evalueret på ny.