Der udpeges for mange skurke i kritisk journalistik, og hvis kampen mellem spinfolk og Operation X er ulige, så er det i journalisternes favør. Det siger rådgiver og tidl. Kontant-journalist Lasse Meldgaard Bloch til Journalisten.dk, efter Morten Spiegelhauer har kritiseret modspin.
'Operation X' kæmper en ulige kamp mod virksomheder, der bruger annoncekampagner i aviserne til at bedrive modspin. Sådan sagde vært Morten Spiegelhauer til Journalisten.dk i går, efter 'Operation X' har vundet programmets første FUJ-pris.
Men den ulige kamp er Lasse Meldgaard Bloch helt uenig i. Han kritiserede også Spiegelhauers udtalelser i en kommentar i debatfeltet kort efter, interviewet var lagt online.
Lasse Meldgaard Bloch er rådgiver i pressehåndtering hos Geelmuyden.Kiese og arbejdede indtil for fire år siden som journalist på Kontant. Han var også en af kilderne til artiklen '10 ting du skal gøre, når Kontant ringer' i Magasin K.
»Jeg synes, det er lidt morsomt, at 'Operation X', som er et af de dygtigste, men også stærkeste, mediebrands i Danmark, kan mene, at det er en ulige kamp. En part begynder at lancere avisannoncer imod dem, men de har hele TV 2's nyhedsafdeling bag sig – de laver forskræp, nyhedsvinkel og opfølgning. Det er dem, der fortæller historien. Hvis det er ulige for nogen, så må det være for virksomhederne,« siger Lasse Meldgaard Bloch til Journalisten.dk.
Han reagerer også på dette svar fra Morten Spiegelhauer på, hvordan 'Operation X' har klaret sig igennem den hårde kritik:
»Vi har klaret os igennem, fordi det, vi siger i udsendelserne, er sandt. Vi ved jo, de kommer med advokater og trusler. Hvis vi havde lavet fejl gennem årene, så havde vi ikke haft mulighed for at fortsætte i syv et halvt år.«
Det mener Lasse Meldgaard Bloch er en »lidt opblæst« holdning.
»Det giver sig selv, at journalister, fuldstændig ligesom andre mennesker, begår fejl. Selvfølgelig kommer nogle af de fejl også på skærmen. Det ville klæde journalister at sige 'vi begår fejl, men det overordnede billede er i orden'. Jeg synes, journalister er lidt tyndhudede, når det kommer til kritik. De er for dårlige til at erkende fejl.«
Du har selv en fortid på Kontant. Har det ændret dit billede af journalistik, at du er kommet over på 'den anden side'?
»Jeg synes stadig, programmer som 'Operation X' og 'Kontant' er rigtig vigtig journalistik. Men måske er en af de tanker, jeg gjorde mig på 'Kontant', blevet stærkere: Der er bare ikke så mange store historier i Danmark, man kan lave. Det diskuterede vi også i min tid i FUJ (Foreningen for Undersøgende Journalistik, red.). Det er derfor, personhistorierne fylder så meget.«
»Jeg synes også, journalistikken er blevet mere rå og på kanten. Argumentet om, at hvis man kan forsvare det for seerne, så er det okay, det synes jeg er lidt rabiat. Man har jo hele den fortælletekniske metode i sin baghånd til at redegøre for seerne, hvorfor man har gjort det. Det gør det ikke rigtigt.«
Lasse Meldgaard Bloch mener ikke, ret mange virksomheder tør gribe til Pressenævnet eller andre tiltag for at 'slå igen' mod undersøgende journalister.
Hvor har du selv været inde over fejl i medierne?
»Ulempen for os som rådgivere er, at det ikke er alle fejl, vi kan kaste lys på af hensyn til fortroligheden,« siger han, men fortsætter:
»Men jeg kan sige helt generelt, at der er en udpræget frygt for at kaste sig ud i klagesager med medierne. Rigtig mange virksomheder har to ræsonnementer, når de møder journalister, der har begået fejl: For det første er de rigtig bange for at få redaktionen på nakken. De frygter, at journalisterne bliver sure og vil køre på dem. For det andet mener mange, at det bedste er at gå i flyverskjul. Se på direktøren for Agnes Cupcakes, nu holder han sig bare for ørerne og venter, til alle kigger et andet sted hen,« siger Lasse Meldgaard Bloch.
Frygten for medierne bunder ifølge Meldgaard Bloch i, at undersøgende journalister antager, at den kritiserede part er i ond tro.
»Et klassisk eksempel er, at man går ud fra, en fejl er generel, kendt og med vilje. Jeg har nu været rådgiver i fire år. Jeg har én gang oplevet en sag, hvor vi virkelig havde en mand med et lyssky foretagende. Resten har ikke haft onde hensigter,« siger han.
Lasse Meldgaard Bloch mener, der findes tre kategorier af 'skurke' i undersøgende tv-journalistik: Fuskere, forretningsfolk og fantaster.
- »Fantasterne er dem, der har et projekt, de brænder for. Så bygger de ti runde huse i Jylland, får ti familier til at flytte ind, men opdager så, at de ikke har forstand på økonomi. Så braser det hele sammen. Men de havde ikke til hensigt at narre nogen.«
- »Forretningsfolkene er dem, der har lavet en kontrakt med kunderne. Det kunne være teleselskaber. Men kontrakten er lidt for smart for forretningsfolkene, og så bryder de den uudtalte aftale om, at man skal have noget for noget.«
- »Fuskerne er dem, der bevidst narrer folk, for eksempel annoncehajer, som jeg selv har afsløret på Kontant.«
Men ifølge Lasse Meldgaard Bloch bliver alle behandlet som 'fuskere'.
»Problemet er, at 'Operation X' og andre programmer ikke kan skelne de tre typer fra hinanden, selvom der er stor forskel. Der er kun den kalkulerede skurk, der har gjort alt for at snyde forbrugeren.«
8