Råd: Stop før du brænder ud – og kast dig over det, du brænder for

Journalist Hanne Dam har brugt de første år af sit pensionistliv på at skrive den bog, hun altid har drømt om. Hun anbefaler andre ældre kolleger at gøre det samme: ”Man kan stadig have glæde af at arbejde som journalist, selvom man måske ikke længere kan holde ud at gå på lønarbejde”

Da den nu 69-årige Hanne Dam i 2012 gik på pension efter et langt journalistliv på blandt andet Information og som lektor i journalistik på RUC, havde hun ikke planer om at smække benene op.

”Jeg besluttede, at nu ville jeg fandengaleme lave noget på mine egne præmisser. Journalistik efter mit eget hoved. Jeg længtes efter at få lov at prøve mig selv af fagligt, inden det var for sent. Og det skulle alt sammen gerne føre til, at jeg lavede mit livs bedste projekt,” fortæller hun.

Resultatet er debatbogen ’Giv kvinderne fødslen tilbage’, der udkom på forlaget Tiderne Skifter i sidste uge. Hanne Dam har arbejdet på bogen i tre år. Hun har taget sig god tid, lavet masser af research og lange interviews. Og det har hun ikke fortrudt.

”Jeg har været nyhedsjournalist hele mit liv, og jeg har aldrig før følt, at jeg har fået den tid, jeg havde lyst til. Jeg har aldrig syntes, at jeg havde tid nok til at opføre mig tilstrækkeligt ordentligt over for kilderne, og jeg har heller aldrig følt, jeg fik den længde på testerne, jeg havde brug for. Det har jeg fået nu. Og det har været fantastisk tilfredsstillende,” siger hun.

Genopliv dig selv som kreativ og selvbestemmende 

Hanne Dam håber, at hendes eksempel måske kan tjene som inspiration for andre ældre journalister i nærheden af pensionsalderen. 

”Jeg kunne godt unde andre at genoplive sig selv som kreative og selvbestemmende journalister. I stedet for at brænde ud, fordi man ikke synes, man får lov at lave det, man gerne ville. Jeg tror, det er derfor, mange falder af på den og hellere vil hjem og drikke kaffe eller dyrke fitness – fordi de ikke får lov til det, de brænder for,” siger hun.

Selv følte Hanne Dam på mange måder, at hun rent fagligt peakede som journalist, da hun gik på pension som 63-årig. Men det er ikke ensbetydende med, at man kan holde til lønmodtagerlivet, når man kommer lidt op i årene, mener hun:

”Kravene er jo så høje i dag. Man skal virkelig løbe hurtigt på arbejdsmarkedet i dag. Og man bliver altså mere træt som ældre. Men hjernen fejler jo ikke noget – jeg har aldrig følt mig dygtigere, end da jeg gik på pension. Så man kan stadig have glæde af at arbejde som journalist, selvom man måske ikke længere kan holde ud at gå på lønarbejde,” siger hun.   

Ikke noget, man tjener penge på

Hvis man vil ud og prøve sig selv af sidst i karrieren, er det god idé at holde op i tide, mener Hanne Dam.

”Man skal ud, mens man stadig har energien. Inden man bliver alt for træt og sur,” som hun siger.

Og så skal man finde et projekt, man brænder for. Selv brugte Hanne Dam næsten to år på at finde det helt rigtige emne for sit bogprojekt. Hun har arbejdet med bogen, som var det et rigtigt arbejde – tit også i weekenderne.

”Det her er ikke noget, man tjener penge på. Så det kræver, at man har en ild i sig. Man skal synes, at gevinsten ligger i, at man kommer ud på den anden side som et fagligt dygtigere menneske, end man var, da man gik på pension. Og at man udretter noget til gavn for andre end sig selv,” siger hun og tilføjer, at hendes politiske projekt har været at skaffe kvinderne bedre fødsler.

Har du slet ikke følt alderen trykke i arbejdet med bogen?

”Jo, her til sidst har det været rigtig hårdt, fordi jeg hele tiden skal i medierne med bogen. Så kommer der et debatindlæg, og så skal jeg svare hurtigt. Det det kan min krop faktisk ikke helt holde til. Men indtil nu er det gået fint, fordi jeg selv sat rammerne,” siger Hanne Dam. 

2 Kommentarer

Kirsten Stubbe-Teglbjærg
18. OKTOBER 2017
Glæder mig til at læse den.
Glæder mig til at læse den. Jeg skrev min hovedopgave fra DJH om 'Den industrialiserede fødsel' i 1980 - og dybest set er det samme problematik i dag.
Bente Nørkjær Knap
17. OKTOBER 2017
Du er så sej, så dygtig og så
Du er så sej, så dygtig og så inspirerende at arbejde sammen med !