Qvortrups forsvarer: Kan vi gå hjem nu?

Tre tiltalte journalister forsøgte ved retten i dag at nedtone kreditkortkildens betydning for de historier, som endte i Se og Hør

Advokat Anders Nemeth, der er forsvarer for tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup i Se og Hør-sagen, spurgte ved retsmødet torsdag formiddag, om han og Qvortrup nu kunne gå hjem og vente på sagens afgørelse. På under et minut havde han markeret, at der nu var solid basis for hans frifindelsespåstand, mens specialanklager Morten Henriksen lige så kort fik svaret, at han ikke havde planer om at procedere til frifindelse af Henrik Qvortrup.

Domsmandsretten i Glostrup er på straffeprocessens 11. dag gået i gang med at dokumentere alle sagens papirer med højtlæsning af mails og tekstbeskeder. Og det var åbenbart udskrifter om kreditkortkilden PBH’s tekniske ageren i databaserne, der gav Anders Nemeth anledning til spørgsmålet. Efter at have set det fremlagte, vurderede Nemeth, at forløbet alt i alt var foregået på et teknisk niveau, der måtte udelukke, at hans klient havde indset eller burde have indset, at PBH uberettiget havde skaffet sig adgang til oplysningerne. Derfor står Qvortrup ifølge sin forsvarer til frifindelse på grund af manglende forsæt.

Spørgsmålet vil blive centralt i forbindelse med parternes procedure, som ligger nogle uger fremme med forventet domsafsigelse sidst i november.

Derimod gik tre af de tiltalte pressefolk frivilligt tilbage på anklagebænken i dag. Anklagerne lod gamle Se og Hør-artikler løbe over skærmen og dokumenterede en tidsmæssig sammenhæng mellem dem og kreditkortkildens meddelelser til Se og Hør om, hvor de kendte og kongelige var. Oplysningerne fandt han i databaserne hos Nets/IBM, hvor han var ansat som systemoperatør.

Journalisterne Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping samt tidligere chefredaktør Kim Henningsen udvalgte nogle af historierne og forklarede hver for sig, at nogle af disse artikler var blevet til på basis af andre kilder. Ingen kunne røbe, hvem disse kilder var, men det var ikke tipperiet fra PBH, men gedigent journalistisk arbejde med brugen af traditionelle kilder, der havde bragt de gode historier i bladet. De tre har tidligere understreget, at PBH’s indsats ikke førte til så mange historier, som sagen har givet indtryk af.

Dokumentationen i dag pegede på, at 136 kendte og kongelige stod på listen over dem, der kunne søges oplysninger på – uden at der blev søgt på dem alle. En hurtiglæsning af de papirer, der føg over skærmene, peger på, at de mest interessante mennesker i Se og Hør-butikken var Michala Kjær og hendes mor, Janni Spies, samt grevinde Alexandra, journalist Line Baun Danielsen og komiker Casper Christensen.

Domsmandsretten hørte også i dag Se og Hør-sagens sidste vidne, administrerende direktør i  Aller Media A/S Pål Thore Krosby.

Han fortalte, at han i 2007 havde talt med den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup om de problemer, det havde skabt for Se og Hørs norske søster, at man der havde haft nogle ulovlige kilder bl.a. i bankverdenen. Tilsyneladende havde Krosby sagt til Qvortrup, at den slags skulle man holde sig fra. Henrik Qvortrup udtalte sig dengang om, at han gerne ville have den samme slags kilder som i Norge, men Krosby huskede ikke, om det havde givet anledning til samtaler med Qvortrup. Året efter indledte Se og Hør under Qvortrups ledelse samarbejdet med kreditkortkilden, som de følgende tre år modtog omkring 400.000 kroner i betaling for sine tip – et beløb, som i sagens anklageskrift indgår som bestikkelse med ansvar for både betalerne og modtageren.

0 Kommentarer