Qvortrups farvel

 

 
Henrik Qvortrup blev ansat som chefredaktør på B.T. for at styrke tabloidavisens journalistisk. Ti måneder senere blev han sparket ud. Her følger historien om magtkampe og elendigt arbejdsklima på en chefredaktion.

Det er den 2. september 2001. Chefredaktør på B.T. Henrik Qvortrup har netop tilbragt tre uger på Bali med sin kæreste. På vej hjem bliver han ringet op af en af sine underordnede på avisen.

Journalisten, der arbejder på Christiansborg-redaktionen, har dårlige nyheder: "Jeg har hørt, at du skal fyres," siger han i telefonen.

Rygtet kommer fra en mellemleder på avisen. En mellemleder, som har gode kontakter i avisens chefredaktion. Derfor bliver Henrik Qvortrup bekymret efter telefonsamtalen.

Han har ganske vist kun været på avisen i ti måneder. Men tingene kører ikke godt. Forholdet til en anden chefredaktør, Nina Vedel Pedersen, har været elendigt i mange måneder. De hilser ikke engang på hinanden, når de mødes på gangen.

Henrik Qvortrup har ansvaret for hele samfundsredaktionen. Det vil sige Christiansborg-, forbrugs- og erhvervsredaktionen. Han blev ansat for at styrke samfundsdækningen. Men Qvortrup føler, at han er blevet forhindret i projektet. Han har faktisk på fornemmelsen, at de andre chefer bevidst har stækket ham. Primært Nina Vedel Pedersen, som blandt andet er ansvarlig for søndagsavisen. Hun "låner" Qvortrups medarbejdere til sine søndagsprojekter. Han troede, at han ville have mellem 16 og 22 medarbejdere at råde over. Nu føler han sig låst og ude af stand til at opfylde sit formål. Han er derfor begyndt at bruge mere tid på at profilere sig selv og avisen offentligt. Han træder stadigt hyppigere frem på tv, selv om han godt er klar over, at mange på avisen opfatter det som egoistisk selvpromovering.

Problemer er der nok af. Og det værste er måske, at han aldrig har talt med den ansvarshavende chefredaktør, Kristian Lund, om samarbejdsproblemerne. I ti måneder er det hele blevet værre og værre. Men de enkelte gange, chefredaktionen har mødtes, har temaet slet ikke været samarbejde.

Henrik Qvortrup bliver derfor nervøs, mens han står med mobiltelefonen i hånden i lufthavnen i Singapore. Kan der være noget om snakken?

Det er søndag, og han ringer til Kristian Lund hjemme i Charlottenlund.

Kristian Lund afviser snakken om fyringen som det rene sludder:

"Hold op, det er der da ikke noget om."

Men der er noget ved tonefaldet, som Qvortrup ikke kan lide. Under en mellemlanding i Bangkok ringer han derfor igen. Denne gang siger Kristian Lund, ifølge Qvortrup, følgende:

"Flyv du trygt hjem."

Kristian Lund mener ikke, at han brugte det ordvalg. Men han siger i dag, at han havde det meget dårligt med at lyve i telefonen. På den anden side ville han heller ikke fyre Qvortrup, "mens han var på ferie med kæresten".

Mandag formiddag møder Qvortrup op på redaktionen i Kr. Bernikowsgade. Han går ind på Lunds kontor og siger, at han lige vil tage tråden op fra i går.

Ifølge Qvortrup kigger Kristian Lund nu op. Så kigger han ned i bordet og siger:

"Vi er for forskellige. Denne her chefredaktion er ikke homogen."

"Siger du, at du fyrer mig?" spørger Henrik Qvortrup.

"Ja, for det går jo ikke. Vi er for forskellige," gentager Kristian Lund.

Henrik Qvortrup beklager, at han skal høre om sin egen fyring som et rygte, mens han er på ferie i Østen. Kristian Lund siger, at det må være et tilfælde. Han forklarer, at mellemlederen, som har forudsagt Qvortrups fyring, ikke har kendt noget til fyringsplanerne.

Lund og Qvortrup bliver enige om udtalelsen, der bliver refereret i en lang række aviser dagen efter:

"Henrik Qvortrup forlader B.T. som følge af divergerende opfattelser i bladets ledelse om den redaktionelle linie."

Den korrekte gengivelse burde snarere have været:

Ansvarshavende chefredaktør, Kristian Lund, mener ikke, at Qvortrup har formået at styrke samfundsredaktionen, hvilket var hans opgave. Qvortrup mener på den anden side, at han er blevet forhindret i at nå det mål. Under alle omstændigheder bliver Qvortrup fyret fra B.T. på grund af et elendigt samarbejdsklima i chefredaktionen.

 

Eksplosive møder
Både Kristian Lund, Henrik Qvortrup og en lang række andre chefer og medarbejdere på B.T. har bidraget til denne artikel.

De tegner tilsammen et billede af en farceagtig rivalisering mellem de øverste chefer på B.T. En rivalisering, der ikke bliver nævnt med et eneste ord før dagen, hvor Qvortrup bliver fyret.

I de ti måneder, Henrik Qvortrup var på B.T., genlød det stadig oftere på gangene, at Henrik Qvortrup var arrogant og doven. Blandt andet fordi han smuttede i fitnesscenter midt i aftenvagten. Henrik Qvortrup var også ofte at træffe på sin mobil et eller andet sted i byen. Det gav ham rygtet doven.

Samtidig var andre medarbejdere meget glade for Qvortrup. De mente, at han gjorde et stort stykke arbejde for B.T. – blandt andet gennem profileringen på tv. En del journalister beskriver Qvortrup som en fremragende journalist, der var med til at styrke avisen. Både i spalterne, og når han optrådte som kommentator.

"Han havde nosser og endda hår på dem," lyder en nyhedsjournalists rosende ord.

Mens Henrik Qvortrup stort set ikke talte med Nina Vedel Pedersen og Kristian Lund, kunne medarbejderne konstatere, at Nina Vedel Pedersen og Kristian Lund ofte talte længe sammen bag lukkede døre. Det var tydeligt, at der var krise i chefredaktionen.

For eksempel blev Henrik Qvortrup orienteret af en journalist, da han havde fået en ny erhvervsmedarbejder under sig. Kristian Lund havde ansat den nye medarbejder, men uden at fortælle Henrik Qvortrup noget.

Det var også åbenlyst på redaktionsmøderne, at kemien i chefredaktionen var eksplosiv. Qvortrup foreslog at sende en medarbejder til Israel. Nina Vedel Pedersen og Kristian Lund fortalte i utvetydige vendinger, at den slags ikke "giver B.T.-historier".

Fyringen mandag den 3. september var forudsigelig.

 

Tillidstab
Det er nu ti måneder siden, at Henrik Qvortrup fik marchordre, men han er stadigvæk rasende over forløbet.

"Magtkampe og samarbejds-problemer har man alle steder. Fair nok. Men jeg fatter stadigvæk ikke, hvorfor vi ikke kunne snakke om samarbejdsproblemerne. Første gang det blev taget op, var den dag, jeg blev fyret. Hvis det ikke er elendigt lederskab, så ved jeg ikke," siger Henrik Qvortrup, der siden fyringen har været selvstændig medierådgiver og politisk kommentator.

"Jeg mener, at Kristian Lund er utroligt konfliktsky. Men jeg ved godt, at hvis du spørger på B.T., så får du nok to versioner af historien," siger Henrik Qvortrup.

Det har han ret i.

Chefredaktør Nina Vedel Pedersen ønsker ikke at udtale sig. Hendes chef, Kristian Lund, er lettere chokeret over, at Henrik Qvortrup har udtalt sig om sagen.

"Det er fuldstændig latterligt at påstå, at hans arbejde er blevet bevidst chikaneret. Men den kommentar fortæller, hvorfor det gik galt. Hvis det er Henriks opfattelse, bliver jeg bestyrket i, at jeg traf det rigtige valg," siger Kristian Lund.
Omkring den egentlige årsag til fyringen, siger Lund:

"Jamen, kemien i chefredaktionen var dårlig. Menneskeligt set fungerede vi dårligt sammen, så Henrik stod ikke distancen. Det er klart, at det giver samarbejdsproblemer."

Kristian Lund konkretiserer modvilligt, at Henrik Qvortrup ikke formåede at styrke samfundsdækningen, som ellers var hans mission.

B.T.s ansvarshavende chefredaktør har sværere ved at forklare, hvorfor han ikke tog de store samarbejdsproblemer op på noget tidspunkt. Hårdt presset siger han dog:

"Hvis man påtager sig et lederjob, så er der altså grænser for, hvor meget pædagogik jeg gider at bruge på en. Hvis man påtager sig sådan et job, skal man også kunne levere – chefredaktører får en meget høj løn. Relationerne mellem to chefer er ikke den samme som mellem en chef og en medarbejder," siger Kristian Lund.

Læs også: B.T. uden Christiansborg-redaktion.

0 Kommentarer