Obama vinder på brugen af moderne teknologi, siger Henrik Qvortrup i en sidste øjenvidneberetning fra den amerikanske valgaften – et valg, hvor tendensen mod for meget proces og for lidt substans er blevet yderligere forstærket.
Optimismen lå i luften i Harlem, kunne Se og Hørs chefredaktør Henrik Qvortrup berette, da Journalisten.dk fangede ham på en telefon fra den sorte bydel i New York.
»Det er næppe nogen her, der stemmer på McCain. Og man fornemmer, at det er et præsident-valg ud over det sædvanlige. I Chicago – Barack Obamas hjemby – regner man med, at der vil være en million på gaderne i aften i sejrsrus over, at deres mand vinder. Skulle det omvendt ske at McCain vinder, så bliver der nærmest Rodney King-agtige tilstande,« fortæller Qvortrup med henvisning til de voldsomme optøjer blandt sorte i Los Angeles i 1992.
Henrik Qvortrup er i USA med en delegation af personer, der har fulgt valgkampen i den sidste uges tid – en slags studietur i politisk kommunikation.
Han er ikke mindst imponeret af den professionalisme, Obama-kampagnen har lagt for dagen i forhold til brugen af nye medier, og han anser det som en af de afgørende faktorer bag hans succes.
»Obama-lejrens brug af informationsteknologi har været professionaliseret i en grad, der får de danske partier til at ligne lallende amatører. De sender emails til vælgerne, de køber store adressekartoteker, de kender folks forbrugsvaner. Til sammenligning går McCain rundt og joker med, at han aldrig har sendt en email,« fortæller Qvortrup.
Det er ikke kun blandt skandinavise medier, at det store fokus ligger på Obama. Henrik Qvortrup har været overrasket over, hvor stor Obama-bias’en har været blandt pressen og kommentatorerne. Men det kan vende nu.
»Jeg har talt med en iagttager, der mente, at der nu nok vil komme en periode med eftertanke. Det har nok været en forholdsvis nem periode for Obama, men nu kan det meget vel blive pay-back time. Hvis han bliver præsident, vil han oplagt blive underkastet et større kritisk fokus,« siger Henrik Qvortrup.
Under det seneste danske folketingsvalg var et af de store temaer – blandt andet i Journalisten – mediernes store fokus på spin, valgkamp og proces frem for politisk substans. Hvis USA kan betragtes som en forløber for udviklingen herhjemme, kan vi tilsyneladende forvente mere af den skuffe.
»Også her blegner danske journalister i samarbejde med amerikanske. Det er meget lidt substans og meget om det udenom. Hele ’Joe the plumber’-diskussionen er et godt eksempel. Han er simpelthen blevet en stjerne. Jeg hørte, at han har hyret ikke én, men et helt hold af kommunikationsrådgivere. Det siger lidt om, hvordan tingene kan vokse helt ud af proportioner,« fortæller Qvortrup.
’Joe the plumber’ er en erklæret McCain-vælger, der af hans kampagne bliver trukket frem som symbolet på den ægte, amerikanske gennemsnits-borger.
I Journalisten nr. 16 efterlyste USA-korrespondent Annegrethe Rasmussen at danske medier giver et mere fyldetsgørende billede af det folkelige USA. Den mangel er Qvortrup til dels enig i.
»Vi har fået fortalt, hvorfor det kører så godt for Obama. Men de samme folk har husket os på, at der er et stort område i midten af USA, hvor Sarah Palin er den store stjerne. Hun repræsenterer den ægte amerikaner i kampen mod eliten. Og jo mere medierne punker hende, jo mere synes folk, at hun har fat i det rigtige. Nogle steder bliver det nærmest betragtet som et adelsmærke, at hun ikke har været uden for USA. Jeg er blevet overbevist om, at Palin kan blive republikanernes næste præsident-kandidat, og det er der jo nok ikke mange i Danmark der kan forestille sig.«
Henrik Qvortrups valg-studie afsluttes tirsdag aften amerikansk tid, hvor han skal til valg-fest i demokraternes hovedkvarter i New York.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.