Qvortrup forlader TV 2 efter Se og Hør-sagen

TV 2's politiske kommentator Henrik Qvortrup siger op. Det sker efter historier om, at Se og Hør med ham som chefredaktør har medvirket til ulovlig overvågning (opdt. 17.50 med flere detaljer) 

TV 2's politiske kommentator Henrik Qvortrup forlader efter eget ønske TV 2, oplyser kanalen i en pressemeddelelse. Det sker i kølvandet på de seneste dages historier om ulovlig overvågning af kendte, som angiveligt skal være foregået, mens Qvortrup var redaktør på Se og Hør.

En tidligere Se og Hør-journalist har i en bog beskrevet, hvordan ugebladet fra 2008 til 2012 betalte en it-specialist for at overvåge kendte danskeres kreditkort-oplysninger. Ifølge BT kan anklagerne dokumenteres, og det seneste døgn har både BT og Radio24syv talt med tidligere Se og Hør-ansatte, der bekræfter historien.

"Jeg må nøgternt konstatere, at de mange beskyldninger – berettigede såvel som uberettigede – reelt gør det umuligt at varetage mit job som politisk kommentator på TV 2. Derfor har jeg i dag meddelt TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby, at jeg fratræder min stilling, idet jeg ikke ønsker, at den aktuelle sag skal skygge for TV 2's uovertrufne politiske dækning. Selv om begivenhederne for mit vedkommende daterer sig seks år tilbage i tiden, er jeg således ikke i tvivl om, at sagen i nogen tid fremover vil fjerne fokus fra min faglighed som politisk journalist," lyder forklaringen fra Henrik Qvortrup i pressemeddelelsen.

Han konkluderer desuden, at det er den rigtige, omend vanskelige beslutning i den nuværende situation.

Michael Dyrby tager ifølge meddelelsen Qvortrups opsigelse til efterretning.

"Qvortrup har leveret en stor indsats på TV 2 og har leveret en lang række glimrende analyser og mindeværdige interviews med danske toppolitikere i de seneste godt fem år. Henrik Qvortrup har bidraget til at løfte TV 2's politiske dækning, og det er jeg ham meget taknemmelig for," udtaler han.

Qvortrup: Jeg har hilst på kilden

Henrik Qvortrup var ansat på Se og Hør indtil udgangen af 2008. I pressemeddelelsen lister han en række bemærkninger om sit sidste halve år på bladet. Han skriver blandt andet: 

"Jeg kan ikke afvise, at der er sket udbetalinger til den person, der er i centrum for de seneste dages omtale af Se og Hør. Jeg har også hilst på vedkommende. Min viden om denne kilde var, at han i flere tilfælde var i stand til at levere korrekte oplysninger til bladet. Derfor attesterede jeg udgiftsbilagene, når de blev præsenteret af journalisterne, som jeg forstod havde kontakt til kilden. Derimod havde jeg intet kendskab til, at kilden havde tilvejebragt oplysningerne på ulovlig vis". 

Henrik Qvortrup skriver desuden, at han med den viden, der nu er fremkommet, indser, at han kunne have spurgt mere ind til de nærmere omstændigheder i forbindelse med denne kildes oplysninger.

"Jeg beklager, at det ikke skete," skriver han. 

Opdateret 17:50: Flere oplysninger og citater fra pressemeddelelsen tilføjet.