Ekstra Bladet har i dag trukket fem artikler tilbage, som Michael Qureshi har skrevet. Berlingske Media har trukket 22 artikler tilbage af samme journalist. Egmont, hvor Qureshi har skrevet for magasinet GOAL, er i gang med en intern undersøgelse.
Årsagen er, at Michael Qureshi har erkendt at bruge opdigtede navne til kilder i sine artikler – en historie, som 'Onside' har afdækket. Qureshi fastholder, at kilderne findes, men at han har anonymiseret dem.
Han afviste i forgårs over for Journalisten at afsløre kilderne af hensyn til dem. Vi har derfor spurgt, om han vil afsløre kilderne over for sine tidligere chefredaktører, som har haft ansvaret for artiklerne, da de blev bragt – hvis de lover fuld kildebeskyttelse.
Det afviser Michael Qureshi dog også.
”Jeg har naturligvis siden fredag været i intens dialog med de pågældende kilder omkring at bakke min historie op udelukkende internt for BT og Ekstra Bladets redaktører. Men lige nu er der ikke den nødvendige tillid fra deres side til, at deres arbejdsgivere ikke i et eller andet omfang bliver bevidste om sagen trods mine løfter,” svarede han i går i en mail til Journalisten.
BT lover fuld kildebeskyttelse
Michael Qureshi ønsker ikke at lade sig interviewe mundtligt. Han oplyser per mail, at han er under stort psykisk pres og derfor ikke kan overskue en samtale. Derfor kan Journalisten kun kommunikere med ham per mail og ikke stille opfølgende spørgsmål.
BT’s chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, vil gerne love kildebeskyttelse, hvis Qureshi kan dokumentere, at kilderne findes ved at afsløre dem over for sin tidligere chefredaktør.
”Jeg har opfordret Michael Qureshi til at udlevere de identiteter, der ligger bag de falske kildenavne. Det har han ikke ønsket,” skriver Olav Skaaning Andersen i en mail til Journalisten.
”Hvis vi kan få bekræftet den rigtige identitet på de opdigtede navne, kan vi love kildebeskyttelse. Det har jeg også fortalt Michael Qureshi,” tilføjer han.
Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, ønskede i går ikke at kommentere sagen, mens avisen undersøger sagen internt.
Ønsker ikke at skade sine kilder
Men Michael Qureshi fastholder, at han ikke ønsker at skade sine anonyme kilder på samme måde, som han selv nu er blevet ramt.
”Når jeg ser, hvilke konsekvenser det her har for eksempelvis min egen familie, så ønsker jeg ikke, at den metode, jeg tog initiativ til, skal medføre samme skade på andre mennesker. Jeg kan kun gentage, at jeg er frygteligt ked af sagen,” skriver han.
Journalisten har spurgt Michael Qureshi opfølgende, om han kan uddybe, hvilke oplysninger i de artikler, hvor de opdigtede navne optræder, der konkret kan skade kilderne, hvis deres rigtige navne kommer frem. Det har han ikke svaret på.
Fangarme til en række danske medier
Skandalen om de opdigtede kilder fortsætter med at vokse. Politiken kunne i går fortælle, at de falske navne, som optræder i Michael Qureshis artikler, også forekommer i en række internationale medier.
I dag skriver Ekstra Bladet, at de trækker de fem artikler af Qureshi, men samtidig også 14 artikler af bureauet Hakkie Tikkie Media, hvor det ikke har været muligt at verificere, at skribenterne faktisk findes.
"Det her er en kæmpe skandale med fangarme til en række danske medier, hvor Qureshi har arbejdet," skriver Poul Madsen på eb.dk.
Avisen har indkaldt til pressemøde klokken 11.
Andreas Kraul, formanden for Danske Sportsjournalister, ærgrer sig over sagen, som skader hele fagets omdømme.
»Jeg kan se, at mange siger ”nå ja, sådan er sportsjournalister”. Men sådan er vi ikke. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi andre ikke kan stå på mål for det, Michael Qureshi har gjort,« sagde han i går til Journalisten.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Lars Werge og resten af branchen.
Det kunne være skønt om I var selvkritiske. Hvis man følger twitter og eks. Rene Schrøder har det været forstemmende at opleve hvor mange journalister, der har irriteret sig over TV3 og talt formildende om Qureshi.
De standarter I har når det gælder politikere, erhvervsfolk, m.m. Bliver hos nogle, helt anderledes, når det gælder ellers prominente journalister.
Og denne efterkritik må meget gerne dække de medier, der som eks. MX finder på at ansætte journalister der har forbrudt sig grusomt med reglerne. Burde I ikke for jeres egen troværdigheds skyld kunne sørge for at man ikke bare kan arbejde videre som om intet var hændt? Det skader jo jer alle at nogle medier finder det opportunt at bruge folk som Qvortrup på et tidspunkt, hvor ingen burde røre ham med en ildtang.
Nu kan man sige jeg foregriber tingenes gang, men man har bare oplevet det for tit. At konsekvenserne for at bryde de allerhelligste regler reelt ikke er ret store og at man næsten ikke kan forbløffes hvis Qureshi sad på sporten på MX indenfor 1-2 år...
www.tipsbladet.dk :
ville være fedt hvis I også starter med at løfte niveauet også.
Hvorfor indsætter I ikke bare clickable/klikbare link også til original-artiklerne fra DBU's og FCK's hjemmeside ?
http://tipsbladet.dk/nyhed/lars-jacobsen-overvejer-karrieren-ved-ikke-om-jeg-fortsaetter
FREMFOR kun
..Jeg har også en uklar fremtid til sommer og ved ikke, om jeg fortsætter med at spille fodbold, så det er det helt rigtige at stoppe nu, siger Lars Jacobsen til DBU’s hjemmeside.
Hvorfor linker i ikke til
http://www.dbu.dk/Nyheder/2015/December/lars_jacobsen_vemodig_afsked
Det samme med
http://tipsbladet.dk/nyhed/kim-christensen-fortsaetter-som-tredjemaalmand-i-fck
...
Og så er baggrunden selvfølgelig også, at de er glade for at have mig, så det var begge veje, at vi syntes, det var en god idé, siger Kim Christensen til FCK TV.
hvorfor ikke linke til
https://www.youtube.com/watch?v=dY-xRK-ObqI
Spørgsmål til Danske Sportsjournalister :
Hvorfor gør i ikke link til de kilder/hjemmesider/artikler i benytter i jeres produktion i år 2015 til clickable/klikbare hvor helt oplagt og muligt
Hvad er grunden til at det ikke er praksis i år 2015 ?
Nu kan det ikke skæres mere ud i pap. Så utroligt hvis proceduren ikke ændres fremadrettett med mindre en kan fortælle hvorfor det ikke giver mening.
Spørgsmål :
Vil www.tipsbladet.dk ændre procedure fremover i kølvandet af Qureshi-skandalen ved at indsætte direkte links som eksempel ses i Eksempel 1 og 2 ?
Indlejrede links til andre online artikler og ditto dokumentation burde for længst være standard i alle danske medier. Det har det været across the pond i årevis.
Findes der overhovedet argumenter i mod?
Nyt eksempel på at BT ikke har forstået sagens alvor.
http://www.bt.dk/fodbold/spoejs-regning-maalmand-skal-betale-for-oedelagt-straffesparksplet
I den sidste linje - hvorfor linkes der ikke til
http://www.bild.de/sport/fussball/marwin-hitz/moechte-mich-entschuldigen-43693134.bild.html
FREMFOR bare at skrive/citere/nævne UDEN at linke/gøre tekst clickable til citatet!
...Det er virkelig ikke, det smukkeste jeg har gjort, og jeg vil aldrig gøre det igen,« har Marwin Hitz sagt til Bild.de.
Link dog direkte til artiklen fremfor at kun skrive navnet på mediet så vi læsere selv er nødsaget til at google os frem til citatet for at kunne bekræfte dets oprigtighed
...Hitz: „Das war sicher nicht die fairste Aktion, ich würde sie auch nicht wieder machen...
Helt utroligt ay Qureshi-skandalen ikke formår at løfte niveauet bare lidt.
Den mistede troværdighed omkring danske sportsjournalister kan løses nu. Så gør det dog!
Nu er det tid til at selvransagelse og få styr på tingene. Det løses sådan her :
Kræv at jeres sportsjournalister indsætter clickable link HVER gang i citerer fra udenlandske aviser (men også hvis andre danske aviser). Det er jo i de fleste tilfælde artikler i alligevel lige har siddet og læst.
Det ser ud til at Ekstra Bladet har strammet op de seneste par dage
Eksempel 1:
http://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/udenlandsk_fodbold/spanskfodbold/real-jagter-bayern-stjerne-agent-paa-plads-paa-bernabeu/5861176
hvor linkes til
http://futbol.as.com/futbol/2015/12/07/primera/1449451200_920911.html?autoplay=1
Eksempel 2:
http://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/udenlandsk_fodbold/spanskfodbold/vidundertalent-i-modvind-i-madrid-ikke-saa-god-som-forventet/5863735
hvor linkes til
http://futbol.as.com/futbol/2015/12/08/champions/1449539269_672418.html
Jeg bemærker så en anden artikel:
http://www.bt.dk/fodbold/tidligere-chelsea-laege-faar-nu-fifa-hjaelp-i-fejde-med-mourinho
hvorfor linker BT ikke til original-artiklen ?
http://www.bbc.com/sport/0/football/35047270
Kan da ikke være så svært og det øger troværdigheden fremfor bare at skrive "
»Det er klart, at jeg støtter Eva Carneiro,« siger Michel D'Hooghe til BBC.
men indsæt da original-artiklen !!
Ved at gøre det til krav at når danske sportsjournalister refererer fra en artikel som er på internettet, så er troværdigheden på plads. Hvis IKKE linker til en artikel som her fra BBC så er det dårlig skik da INGEN argumenter for ikke at gøre det når det er så let at gøre.
Så Danske Sportsjournalister : Kan det forventes at der direkte linkes til artikler (hvor muligt) hvis referer fra et andet medie fremfor bare at skrive kilden/mediets navn ?
Helt utroligt hvis Qureshi-skandalen ikke medfører at DET ER simpelthen dårlig skik /mangel på basal forståelse for kilde-håndtering ikke mindst nu med internettets muligheder hvis sådanne ting ikke er på plads fremover hvor muligt. Og ja for os læsere er det jo simpelt at google sig frem til hvis "glemmer" at linke til den artikel fra andet medie. Men det mangler da også bare når tilladt så sløset tilgang til kildehåndtering i så mange år.
Flere