Qureshi: Derfor vil jeg ikke fremlægge kilderne for chefredaktører

Michael Qureshi fastholder, at hans kilder findes, men han vil ikke afsløre dem for sine tidligere chefredaktører, selv om de lover kildebeskyttelse. "Lige nu er der ikke den nødvendige tillid fra deres side til, at deres arbejdsgivere ikke i et eller andet omfang bliver bevidste om sagen trods mine løfter”

Ekstra Bladet har i dag trukket fem artikler tilbage, som Michael Qureshi har skrevet. Berlingske Media har trukket 22 artikler tilbage af samme journalist. Egmont, hvor Qureshi har skrevet for magasinet GOAL, er i gang med en intern undersøgelse.

Årsagen er, at Michael Qureshi har erkendt at bruge opdigtede navne til kilder i sine artikler – en historie, som 'Onside' har afdækket. Qureshi fastholder, at kilderne findes, men at han har anonymiseret dem.

Han afviste i forgårs over for Journalisten at afsløre kilderne af hensyn til dem. Vi har derfor spurgt, om han vil afsløre kilderne over for sine tidligere chefredaktører, som har haft ansvaret for artiklerne, da de blev bragt – hvis de lover fuld kildebeskyttelse.

Det afviser Michael Qureshi dog også.

”Jeg har naturligvis siden fredag været i intens dialog med de pågældende kilder omkring at bakke min historie op udelukkende internt for BT og Ekstra Bladets redaktører. Men lige nu er der ikke den nødvendige tillid fra deres side til, at deres arbejdsgivere ikke i et eller andet omfang bliver bevidste om sagen trods mine løfter,” svarede han i går i en mail til Journalisten.

BT lover fuld kildebeskyttelse

Michael Qureshi ønsker ikke at lade sig interviewe mundtligt. Han oplyser per mail, at han er under stort psykisk pres og derfor ikke kan overskue en samtale. Derfor kan Journalisten kun kommunikere med ham per mail og ikke stille opfølgende spørgsmål.

BT’s chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, vil gerne love kildebeskyttelse, hvis Qureshi kan dokumentere, at kilderne findes ved at afsløre dem over for sin tidligere chefredaktør.

”Jeg har opfordret Michael Qureshi til at udlevere de identiteter, der ligger bag de falske kildenavne. Det har han ikke ønsket,” skriver Olav Skaaning Andersen i en mail til Journalisten.

”Hvis vi kan få bekræftet den rigtige identitet på de opdigtede navne, kan vi love kildebeskyttelse. Det har jeg også fortalt Michael Qureshi,” tilføjer han.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, ønskede i går ikke at kommentere sagen, mens avisen undersøger sagen internt.

Ønsker ikke at skade sine kilder

Men Michael Qureshi fastholder, at han ikke ønsker at skade sine anonyme kilder på samme måde, som han selv nu er blevet ramt.

”Når jeg ser, hvilke konsekvenser det her har for eksempelvis min egen familie, så ønsker jeg ikke, at den metode, jeg tog initiativ til, skal medføre samme skade på andre mennesker. Jeg kan kun gentage, at jeg er frygteligt ked af sagen,” skriver han.

Journalisten har spurgt Michael Qureshi opfølgende, om han kan uddybe, hvilke oplysninger i de artikler, hvor de opdigtede navne optræder, der konkret kan skade kilderne, hvis deres rigtige navne kommer frem. Det har han ikke svaret på.

Fangarme til en række danske medier

Skandalen om de opdigtede kilder fortsætter med at vokse. Politiken kunne i går fortælle, at de falske navne, som optræder i Michael Qureshis artikler, også forekommer i en række internationale medier.

I dag skriver Ekstra Bladet, at de trækker de fem artikler af Qureshi, men samtidig også 14 artikler af bureauet Hakkie Tikkie Media, hvor det ikke har været muligt at verificere, at skribenterne faktisk findes.

"Det her er en kæmpe skandale med fangarme til en række danske medier, hvor Qureshi har arbejdet," skriver Poul Madsen på eb.dk.

Avisen har indkaldt til pressemøde klokken 11.

Andreas Kraul, formanden for Danske Sportsjournalister, ærgrer sig over sagen, som skader hele fagets omdømme.

»Jeg kan se, at mange siger ”nå ja, sådan er sportsjournalister”. Men sådan er vi ikke. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi andre ikke kan stå på mål for det, Michael Qureshi har gjort,« sagde han i går til Journalisten.