QR-koder på vej ind i dagbladene

BT, MetroXpress og Herning Folkeblad er begyndt at bruge såkaldte QR-koder i avisen. »QR er så almindeligt nu, at selv vores lidt ældre læsere kan finde ud af det,« lyder det fra BT

BT, MetroXpress og Herning Folkeblad er begyndt at bruge såkaldte QR-koder i avisen. »QR er så almindeligt nu, at selv vores lidt ældre læsere kan finde ud af det,« lyder det fra BT
BT er nu også hoppet med på bølgen af medier, der bruger QR-koder. Ved at scanne en kode kan man i dagens avis høre en lydoptagelse, hvor 3F ifølge BT tilbyder restaurant Vejlegården, at retssagen mod restauranten forsvinder, hvis de indgår overenskomst.

MetroXpress har brugt koderne siden 2011, og Herning Folkeblad har været i gang i et par måneder. Herning Folkeblad ønsker at give læserne muligheden for en opdateret version af historien på nettet. Det er samme ønske om tættere kontakt mellem print og digital, der driver BT.

»Det gør avisen til et mere levende medie, at vi drager fordel af, at folk har deres mobiltelefon eller iPad i nærheden,« forklarer Erling Tind Larsen.

Når QR-koden scannes, registrerer softwaren, om et felt er sort eller hvidt. Ud fra kombinationsmulighederne dannes derefter en række tegn, som kan være en webadresse, men også andre former for tekst.

Da papirudgaven af MetroXpress udkom dagen efter det amerikanske præsidentvalg, var det med en QR-kode på forsiden, hvor læserne kunne læse historien om valgets vinder samme nat.

Erling Tind Larsen forestiller sig, at QR for eksempel kan bruges til at henvise avislæserne til en musikvideo fra et band, der bliver omtalt i BT. Sammenlignet med traditionelle links er fordelen ved QR, at avislæseren ikke behøver at starte deres computer for at komme i gang.

En række magasiner, fagblade og medlemsblade har i længere tid brugt QR. Selv Illustreret Bunker fra Danmarks Journalisthøjskole har taget den nye teknologi til sig.

Erling Tind Larsen siger, at BT har været tilbageholdende med at indføre QR, fordi man ikke var sikker på, om læserne var parate til at tage teknologien til sig. Det kræver en smartphone og en app til at scanne koden.

»Vi har diskuteret, hvor høj penetration vi ville få. Men vi mener, at QR er så almindeligt nu, at selv vores lidt ældre læsere kan finde ud af det.«

Han siger, at QR giver mulighed for at fremlægge dokumentation for historierne som i tilfældet med Vejlegården.

»Det er et klasseeksempel på, at vi henviser til en lydoptagelse, hvor vi dokumenterer, hvad der er blevet sagt. Det styrker historien, at læserne selv kan høre, hvad der blev sagt,« siger han.

Læs mere om teknologien bag QR-koder her.

0 Kommentarer