Illustration

Putin som tørstig Tuborg-mand kåret til Årets Bladtegning

Jens Julius fra Horsens Folkeblad har tegnet årets bladtegning

Med et tydeligt nik til maler Erik Henningsens tørstige Tuborg-mand fra den kendte gamle plakat har bladtegner Jens Julius tegnet årets bladtegning.

Det er netop blevet offentliggjort ved overrækkelsen af de såkaldte Pentelpriser ved et arrangement i Grøften i Tivoli.

Prisen uddeles af Danske Bladtegnere, og her forklarer formand Erik Petri, at vindertegningen i år nærmest var nødt til at handle om krigen i Ukraine. Og det er netop, hvad Jens Julius’ tegning gør.

På tegningen ser man Putin, der afbildet som Tuborg-manden tørrer sved af panden foran en udbombet og brændende by, mens en Carlsberg-lastbil kører forbi. Den er en kommentar til, at det danske bryggeri en måned inde i krigen stadig bryggede øl i Rusland.

”Jens Julius’ tegning vinder, fordi han er den eneste, der har kommenteret på krigen i Ukraine med en dansk vinkel. I en god dansk bladtegnertradition rammer han fuldstændigt plet på et dansk dilemma i krigen,” forklarer Erik Petri.

Årets bladtegner også kåret

Ved arrangementet i Grøften blev illustrator Rikke Bisgaard også fejret som Årets Bladtegner. Hun er freelancer og arbejder blandt andet for Samvirke og Psykologernes Fagmagasin.

Erik Petri fortæller, at Rikke Bisgaard vinder, fordi hun har en spændende arbejdsmetode, der viser bredden i bladtegnerfaget.

”Vores fag handler ikke nødvendigvis om at dyppe i tusch eller tegne i Illustrator, og det viser Rikke Bisgaard,” siger han og forklarer, at hendes stil mikser tegning med udklip og andre elementer.

”Det skaber et spændende clash mellem noget tegnet og noget meget stramt geometrisk. Det er to verdener sat sammen i et billede, og det skaber et fedt visuelt sprog,” siger Erik Petri.

Rikke Bisgaard blev egentlig udpeget som vinder allerede i marts på Danske Bladtegneres årlige generalforsamling, men bliver altså først fejret nu.

0 Kommentarer