Public service – et fælles gode

”Det er et fattigt udgangspunkt for debatten, at det lige nu udelukkende handler om at sætte skrappere rammer op og begrænse i særdeleshed DR i programvirk­som­heden,” skriver Lars Werge
25.10.2017 · 12:34
Lars Werges billede
Lars Werge
Formand
Dansk Journalistforbund

I sommer faldt jeg som så ofte før i staver over en kasse ved antikvaren i sommerlandet. Gamle bøger til spotpris har stor attraktion for mig, og igen havde jeg heldet med mig, da jeg fandt en jubilæumsbog om Danmarks Radio, udgivet på Gyldendal ved 40 års-dagen i 1965.

Det er selvfølgelig nørdet, mediehistorisk stof, men ved læsningen slog det mig, hvordan dagens debat om public service, om størrelsen på DR og om licensens udformning på sæt og vis ligner den, der var for mange årtier siden.

I 1950 diskuterede radiorådet (datidens DR-bestyrelse) at udgive et ugeblad med programoversigt samt foromtale af programmerne for den kommende uge. Men, som der står i bogen (s. 110):

”Planerne om radiobladet havde imidlertid fremkaldt en livlig, næsten lidenskabelig diskussion. (...) Argumenterne mod bladet var i øvrigt, at en statsinstitution ikke burde udgive et blad, der konkurrerede med private bladforetagender, og at statsradiofonien ikke var berettiget til en sådan bladudgivelse, der i hvert fald i starten ville kræve tilskud fra radiofonien. Endelig fremhævedes, at det var overflødigt for statsradiofonien at udgive eget blad, da lytterne ville kunne få orientering gennem den eksisterende presse.”

Sagen endte med, at bladplanerne blev stillet i bero. 15 år senere, ved jubilæumsbogens udgivelse, var de fortsat stillet i bero:

”Om bladspørgsmålet tages op igen, kan ingen med sikkerhed vide. De fleste tvivler derpå. Men på lyttermøder dukker der stadig ønsker op om et virkelig godt programblad.”

I 2017 går bølgerne mellem public service-medierne – og i særdeleshed Danmarks Radio – og de private medier fortsat højt. Hvad må DR, og hvad må DR ikke?

Det er lykkedes de private mediers brancheorganisation at sætte en skarp vinkel på debatten gennem tydelig lobbyvirksomhed. Flere medieordførere og andre Christiansborg-politikere lyder, som om de har fået lært et talepapir fabrikeret af foreningen Danske Medier udenad, når de argumenterer for, at DR skal være mindre og måtte mindre i fremtiden.

Når politikerne diskuterer public service i dag, er det derfor ofte en diskussion af, at DR er for stor og derfor skal beskæres. Men det skygger for det virkelige problem. 

Public service er et fælles gode. De radio- og tv-stationer, der er omfattet af public service-aftalen (DR, de regionale DR-stationer, TV 2’s regioner samt Radio24syv) formidler den samtale og debat, som samfundet ventileres igennem. 

Det er her, vi i hvert fald får nyheder, baggrunde, kultur og drama fra. Enhver dansker betaler licens (eller burde gøre det), og for det årlige beløb kan hun til gengæld anvende public service-produkterne ad libitum.

Dermed er public service også en grundsten i den frie, danske presse. Hverken politiske, kommercielle eller religiøse hensyn ligger bag disse medier – den overordnede interesse og det gennemgående mål for public service er at oplyse og berige offentligheden.

Det har i mere end 90 år været en gennemgående værdi for dansk sprog, kultur og ”sjæl”, at public service produceres – af danskere, for danskere, med danskere og til danskere. På den led er der i virkeligheden heller ikke så meget forandret, siden DR fejrede sit 40 års jubilæum i 1965.

Men det er et fattigt udgangspunkt for debatten, at det lige nu udelukkende handler om at sætte skrappere rammer op og begrænse i særdeleshed DR i programvirksomheden. Samfundet har et grundlæggende behov for en stærk, uafhængig mediebranche præget af en kvalitetsbevidst og grundig public service-identitet med fokus på kvalitets­indhold.

Derfor bør politikerne se på, hvordan public service og de private medier samler samfundet, til fælles gavn og glæde – og stole på, at for eksempel Danmarks Radio godt kan lytte til signaler, der bliver sendt om, at de også skal vise hensyn den anden vej.

Det kunne DR i 1952, og det kan DR såmænd godt endnu. 

 

 

Kommentar

08/03/2018 - 11:53

Luci Smith

Har været så heldig fornyligt at gå til foredrag med journalist Egon Clausen, der talte om sin bøger, Hvide Pletter og Klassens Frække Elev. Den kloge mand bestyrkede mig blot i troen på, at mange af de politikere, der klandrer DR, er mennesker, med en meget lille intellektuel kapacitet, der ikke ønsker at blive klogere og ønsker også, at andre udsættes for åndelig formørkelse.

Hvis Danmark ikke skal reageres af Åndspygmæer som en nuværende Formand for Folketinget og Kulturministeren, så må vi allesammen sætte foden ned og redde Public Service radio og TV, inden det bliver lukket, lige som KVINFO blev.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent til Furesø Kommune

Furesø Kommune
Ansøgningsfrist: 12.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Kommunikationskonsulent søges til Danske Skoleelever

Danske Skoleelever
Ansøgningsfrist: 31.07

Nyhedsvært og tv-journalist på TV 2/Bornholm

TV 2/Bornholm
Ansøgningsfrist: 15.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Mellemøstkorrespondent

Folkekirkens Nødhjælp
Ansøgningsfrist: 12.08

Kommunikations- og PA-chef

Ejendomsforeningen Danmark
Ansøgningsfrist: 08.08

8 Kreative og fleksible journalister

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 23.07

Landsforeningen LEV søger kommunikationsmedarbejder

Landsforeningen LEV
Ansøgningsfrist: 15.08

Direktør for kommunikation og indsamling

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 20.07

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Kommunikationsmedarbejder

Den Danske Scenekunstskole
Ansøgningsfrist: 12.08

DJ KOMMUNIKATION søger studentermedhjælper

DJ kommunikation
Ansøgningsfrist: 05.08

Radio24syv søger reporter til Aarhus

Radio24syv
Ansøgningsfrist: 26.07

Kommunikationschef til Børn- og Ungeforvaltningen

Odense Kommune
Ansøgningsfrist: 05.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08

Journalist

Kunsten
Ansøgningsfrist: 17.07

Strategisk kommunikationskonsulent til Ledelsessekretariatet

Syddjurs kommune
Ansøgningsfrist: 08.08

Mungo Park søger kommunikationschef

Mungo Park
Ansøgningsfrist: 09.08

Journalist med en skarp pen og næse for nyheder

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 07.08

Programredaktør til operaen

Det Kongelige Teater
Ansøgningsfrist: 30.07

Er du Odense Teaters nye multimediehaj?

Odense Teater
Ansøgningsfrist: 23.07

Journalist til Medicinrådet

Medicinrådet
Ansøgningsfrist: 07.08

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 29.07

FOA søger en art director/visuel redaktør

FOA
Ansøgningsfrist: 13.08

Pressechef til Ledernes Hovedorganisation

Ledernes Hovedorganisation
Ansøgningsfrist: 01.08