For lidt lederkompetence og for meget stress. Det er en dårlig cocktail, erkender TV 2.
Hjælp. Der er brug for psykolog-hjælp i TV 2s nyhedsafdeling. I hvert fald har man ansat erhvervspsykologen Mette Lybeck Pedersen, som er ekspert i blandt andet krise- og stress-problemer. Som udviklingschef bliver hun en del af ledelsesgruppen.
»Nyhedsafdelingen er blevet en stor virksomhed, så det er på tide at tage mere fat på medarbejder- og ledelsesudvikling og de stressproblemer, der opstår. Det er hun sat i spidsen for,« siger nyhedschef Michael Dyrby.
Han erkender, at man har haft for lidt fokus på de egenskaber, der hører med til ledelse.
»Som eksempelvis redaktionssekretær på en 19-udsendelse har man en stribe medarbejdere under sig. På den post skal man også være leder og forstå det ansvar, der ligger i det,« siger Dyrby.
Mette Lybeck Pedersen nævner redaktørens og producerens lederroller som et fokusområde.
»Deres opgave er at have overblik over udsendelsen, men de er også 'ledere på dagen', der skal lede gruppen på redaktionen eller i afviklingen,« siger hun.
Tillidsmand Lennart Sten glæder sig.
»Det er fremragende. Mange ledere her er jo ikke uddannede til det, men journalister«, siger han.
Han ser dårlig ledelse som et direkte problem for medarbejdernes trivsel.
»Tingene får lov at ligge. Jeg synes for eksempel ikke, man har været så god til at lytte til medarbejdernes idéer her på TV 2. Det meste går op i at få nyhedsfabrikkens mange hjul til at dreje,« siger Lennart Sten.
Michael Dyrby vil gerne medgive, at det går stærkt på TV 2.
»Vi er gået fra 200 til 380 medarbejdere på et halvt år. Vi har en 24-timers nyhedskanal, en radio og et netmedie, der boomer. Hvis det skal have en chance for at fungere, må man sætte fokus på ledelse og udvikling,« siger Michael Dyrby.
Lennart Sten efterlyser også mere lederansvar omkring stressproblemer.
»Man kan ikke forhindre, at nogle går ned psykisk. Men det er en lederopgave at passe på medarbejderne, og det skal de have banket ind i hovedet,« siger han.
Og den opgave er Mette Lybeck Pedersen klar til at påtage sig.
»Ledelsen skal have fornemmelse for, hvordan det fungerer for gruppen – og de skal være på forkant, når der sker forandringer,« siger hun.
Steen Larsen, formand for DR-journalisterne, kan nikke genkendende til stress på grund af store omvæltninger. Men ud fra erfaringer i DR advarer han imod at lade krisehjælpen komme fra husets egne rækker.
»Det er altid lidt problematisk. For hvem repræsenterer den interne psykolog, der yder krisehjælp? Er det medarbejderen eller ledelsen? Der er rigtig mange gode grunde til at bruge eksterne folk til det,« siger Steen Larsen.
Mette Lybeck Pedersen er enig, og derfor har hun begrænset sin rolle.
»Før behandlede jeg folk, det gør jeg ikke mere. Men jeg følger op og går i dialog om at finde en god og hurtig vej tilbage til arbejdet, for det er en del af restitueringen,« siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.