Provinspresse under angreb

3F. I det seneste nummer af Journalisten benytter nyhedschef Jonas Højlund fra Fagbladet 3F bagsiden til at hylde egne journalistiske bedrifter og samtidig levere en bredside mod det, han med slet skjult foragt kalder "provinspressen".

3F. I det seneste nummer af Journalisten benytter nyhedschef Jonas Højlund fra Fagbladet 3F bagsiden til at hylde egne journalistiske bedrifter og samtidig levere en bredside mod det, han med slet skjult foragt kalder "provinspressen".

Over en kam bliver medier uden for hovedstaden beskyldt for kammerateri og forsvarstaler for store lokale virksomheder – på bekostning af almindelig journalistisk fornuft og kritisk sans.

Nyhedsbrevet 3F har leveret mange fine journalistiske historier. Historier, som da også er blevet citeret i en række medier – også i "provinspressen".

I det konkrete tilfælde, som Højlund trækker frem til lejligheden, er blandt andre DR Midt & Vest under anklage for ikke at stige på nyhedsbrevets massive dækning af forholdene på Borris Landbrugsskole. En skole, som i sin overlevelseskamp hentede østeuropæiske landbrugselever til skolebænken i Danmark – og som ikke havde ordentligt styr på regler og paragraffer, da de hentede tilskud for eleverne i Undervisningsministeriet.

Ministeriet frøs tilskuddet til skolen inde, mens de forhold, som nyhedsbrevet afdækkede, blev undersøgt. Undersøgelsen endte med at frikende skolen, men da var det for sent: Skolen var gået konkurs, og ministeriets støtte skulle udbetales til et konkursbo.

På DR Midt & Vest citerede vi faktisk 3F i den konkrete sag. Ganske flittigt, viser et kig i vores arkiver. Men dertil kommer de egne vinkler og historier, som DR Midt & Vests journalister havde researchet sig frem til. Både historier, som dokumenterede problemer på skolen – og historier, som forklarede sagen fra skolens synspunkt. For det er rigtigt, at DR Midt & Vest også har spurgt landbrugsskolen om deres oplevelser og udlægninger. Og vi har også hentet reaktioner fra det samfund, der omgiver skolen.

I "provinspressen" hedder sådan noget nuanceret dækning.

– Søren Juul Baunsgaard, redaktør, DR Danmark

SVAR. Jeg er glad for, at TV/ MIDT-VEST og DR Midt & Vest udviser stolthed over jeres dækning af forholdene på Landbrugsskolen i Borris. Og jeg er da ked af, hvis jeg har overset en bunke af historier, I har lavet på området. I så fald har Infomedia og jeres egne hjemmesider også overset dem.

Jeg forventer ikke, at nogen forholder sig ukritisk til de historier, vi kommer med, som Jeppe Lykke Hansen foreslår. Vi tilbyder historien via Ritzau, og så må man på redaktionerne så overveje, om det er noget, man vil gå videre med. Det kan ikke være anderledes. Jeg synes bare, det er slående, så mange historier lokale medier ikke går videre med, som landsdækkende medier gerne vil viderebringe. Og det ligner i den grad kammerateri i provinspressen, hvor man holder hånden over vennerne i lokalområdet.

Med venlig hilsen,
– Jonas Højlund, nyhedschef, 3F

0 Kommentarer