Ritzaus Bureau skærer ned på dækningen af Sydøstasien, Afrika og Latin-amerika. Det er kundernes ønsker, primært provinsaviserne, der ligger bag beslutningen. Fejlprioritering, mener Mellemfolkeligt Samvirke.
ULANDE. For et par år siden måtte Ritzaus Bureau skære fem mand af udlandsdækningen. Nu kommer konsekvensen. Ritzaus udlandsredaktion skal fremover pille tre af verdens største regioner ud af deres daglige arbejde. På den ny liste med fokusområder, som erstatter den gamle fra 2004, er både Afrika, Sydøstasien og Latinamerika fjernet.
»Vi er blot ni journalister, så vi kan dårligt dække hele verden på et højt fagligt niveau. Derfor er vi nødt til at lade vores ekspertise afspejle det, som vores kunder efterspørger,« fortæller leder af udlandsboblen Frank Jørgensen til Journalisten.dk.
Han understreger, at netredaktionen på Ritzau stadig leverer de hurtige nyheder fra hele verden, også de tre kontinenter, som Ritzaus såkaldte “Plus-kunder”, primært lokal- og regionalaviserne, altså ikke længere efterspørger.
»Jeg tror såmænd nok, at kunderne vil have det – hvis der er noget, der maser sig på – på dagsordenen. Men i det daglige skal det være historier, som deres læsere kan identificere sig med. Og der står Afrika ikke på dagsordenen. Derfor nytter det ikke, at vi er kloge på Afrika, hvis det er Spanien og andre lande, de efterspørger,« siger han.
I stedet er det Europa, Kina og USA, der er øverst på Ritzaus fokusliste nu.
MEN BESLUTNINGEN ER BEKLAGELIG for danskerne, der i forvejen har et unuanceret indtryk af, hvad der foregår i regioner som Afrika og Sydøstasien, mener hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke.
»Vi ved fra undersøgelser, vi har lavet sammen med andre organisationer, at danskernes viden om verden ikke står mål med virkeligheden. De fleste danskere tror for eksempel, at kun 30 procent af børn i ulandene går i skole. Det rigtige tal er 90 procent. Generelt tror danskerne, at situationen er meget mere forfærdelig i ulandene, end den er,« fortæller kommunikationschef i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) Vibeke Vinther til Journalisten.
Hun mener, at Ritzau burde være med til at nuancere det billede. Det gør de ikke ved kun at fokusere på store begivenheder som revolution, katastrofe eller krig.
»Når der kommer katastrofer, så er der masser af opmærksomhed, men den vigtige dækning i mellemtiden skal netop prioriteres højere for at danne et modspil og undgå, at danskerne tror, det går værre, end det gør,« siger Vibeke Vinther.
Hun understreger, at Ritzau udfylder en særlig rolle, som MS og andre hjælpeorganisationer ikke kan overtage.
»Vi og andre har kommunikationsfolk udsendt, som sender historier hjem. Men de arbejder for os, og de prioriterer derefter. Den uafhængige journalistiske dækning af de her områder bliver langt mindre nuanceret, og det er utroligt beklageligt for danskerne,« siger hun.
Hvad skal Ritzau så vælge fra i stedet for?
»Det kan jeg ikke sige, for jeg kender ikke deres ressourcer. Jeg kan bare sige, at det er forkert og kortsynet at vælge de tre regioner fra. I en global verden har danskerne krav på at vide, hvad der foregår i hele verden,« siger Vibeke Vinther.
JYDSKEVESTKYSTEN ER EN AF de aviser, der får udlandsstof fra Ritzau. Her har chefredaktør Jørn Broch stor forståelse for beslutningen, selv om han ikke har været med til at træffe den.
»Virkeligheden er, at vi er en lokal-regional avis. Vi bruger langt størstedelen af vores eget krudt på den lokale, regionale eller nationale sfære, Derfor prioriterer vi benhårdt i forhold til udenrigsstof, og typisk er det de store sager, vi tager fat i. Mellemlaget fylder ikke ret meget i vores avis,« siger Jørn Broch til Journalisten.
Han tilføjer, at JydskeVestkysten som en del af Berlingske Media også får udlandsstof fra koncernens korrespondenter, især analyse og baggrund.
»Jeg tror ikke, vores læsere bliver dummere på, hvad der sker i verden, fordi Ritzau er nødt til at prioritere deres kræfter. Faktisk giver det udmærket mening for mig, for der er andre dele af det, Ritzau leverer, der er vigtigere for os,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.