ProPublica – journalistikkens redning?

For ca. et år siden stillede amerikaneren Herb Sandler følgende spørgsmål: "How do we help save journalism?"   Herefter grundlagde han The Sandler Foundation, der med et årligt beløb på 10 mio. dollar skulle støtte udviklingen af en ny journalistisk model.

For ca. et år siden stillede amerikaneren Herb Sandler følgende spørgsmål: "How do we help save journalism?"   Herefter grundlagde han The Sandler Foundation, der med et årligt beløb på 10 mio. dollar skulle støtte udviklingen af en ny journalistisk model. Siden sendte han spørgsmålet videre til tidligere chefredaktør på The Wall Street Journal, Paul E. Steiger. Og svaret blev ProPublica, der i dag er USA's største non-profit center for såkaldt "investigative journalism" og et globalt forbillede hvad angår dybdeborende og undersøgende journalistik i befolkningens tjeneste.

Redaktionen, der i dag tæller over 30 journalister, ligger på  Broadway i New York.

Herfra sættes der konstant fokus på alle de ubehagelige sager, som virksomheder, organisationer og regeringen for alt i verden ikke ønsker skal komme frem i lyset. 

Formålet er rent idealistisk og bygger på tanken om den undersøgende journalistik som samfundets vagthund. Og ganske usædvanligt, så foræres hver eneste journalistiske projekt helt gratis til det medie, der kan give historien den absolut bedste eksponering. Fra dagblade til tv-stationer. Alene i 2009 nåede ProPublica op på 38 samarbejdspartnere.

Journalisten.dk rapporterer fra ProPublicas hovedkontor i New York. Mød både journalisten, der har arbejdet med en enkelt historie i mere end ni måneder og ProPublicas øverste chef og redaktør, Paul E. Steiger.

(ProPublica vandt 12. april 2010 en Pulitzer Prize. Mere her.)

0 Kommentarer