Professor: Journalister dækkede boligkrisen ukritisk

Økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen mener, at danske erhvervsjournalister var alt for ukritiske i dækningen af boligmarkedet før krisen.

Økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen mener, at danske erhvervsjournalister var alt for ukritiske i dækningen af boligmarkedet før krisen.

Før finanskrisen fik priserne til at dykke, var danske erhvervsjournalister slet ikke kritiske nok, når de rapporterede om udviklingen på boligmarkedet. Det siger økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen til Dagbladet Information i dag.

Han angriber danske journalisters tendens til at vælge partskilder frem for uvildige eksperter. Dagbladet Information har lavet en optælling i danske artikler, der viser, at kommercielle kilder optræder tre gange så ofte som uvildige eksperter.

"Journalisterne brugte generelt for mange økonomer med kommercielle interesser, og jeg synes heller ikke, at de gravede dybt nok i de problemstillinger, der var," siger Jakob Brøchner Madsen til Dagbladet Information.

Jakob Brøchner Madsens pointe er, at kommercielle kilder, der for eksempel er ansat i en bank, som regel gerne vil tale markedet op. Den overdrevne brug af den type kilder, kombineret med mange journalisters manglende indsigt i det komplekse stof, betød, at medierne ikke havde forudset boligboblens brist.

Koncernchef i Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Tidende, Lisbeth Knudsen, mener, at det må give anledning til en efterkritik i medierne. Men hun mener ikke, medierne skulle have forudset boligkrakket. Det er Jakob Brøchner Madsen dog slet ikke enig i.

"Jeg siger bullshit. De har simpelthen ikke sat sig ind i det så. Jeg fatter ikke, hvordan nogen har kunnet forestille sig, at det hele kunne fortsætte," siger Jakob Brøchner Madsen.

Sidste år skrev fagbladet Journalisten følgende artikel om ukritisk boligjournalistik, hvor Jakob Brøchner Madsen siger, at han føler sig hånet og truet af Berlingske Tidende.

1 Kommentar

Jens Dagnes
15. OKTOBER 2009
Re: Professor: Journalister dækkede boligkrisen ukritisk

På Berlingske Tidende var det på redaktørniveau, at det ikke kunne gå stærkt nok med at journalister skulle savle videre i boligpriser. Men DR har heller ikke ligget på den lade side med det ene mere tåbelige bilig tv med kom og byd på hvad denne bolig er værd med solid reklamedækning af to sæt ejendomsmæglere hver gang. Må DR reklamere - nåh, nej, men det var hvad der fandt sted.

Dybt forkasteligt men dertil hører, at alle talte om boligpriser, da der aldrig er sprøjtet så mange penge ud i samfundet tidligere til friværdi mig her, der og alle vegne.

Afdragsfrie lån er et instrument til at bremse en nedtur, nu blev de i stedet brugt til at booste muligheden for at købe aktier, nyt tag og bil nummer tre i den evige forvisning om, at alt dette ville fortsætte.

Elendig journalistik der nu er afløst af euforie om, at aktiekurserne atter stiger.

Hvad med alle optionerne, hvem nåede at malke kagen. På vej op var finansdirektører helte hver især - nedturen så de ikke - uagtet det er, hvad de bliver betalt for, så nu er der tale om kollektiv skyld.

Det går godt i dansk journalistik.

Mvh.

JD