Professor Finn Frandsen går til modangreb på de kritikere, der mener, at kommunerne bruger for mange penge på kommunikationsarbejde.
Der er ikke for meget kommunal kommunikation. Sådan lyder konklusionen i en længere kommentar i dagens Jyllands-Posten fra Finn Frandsen, der er professor og leder af Center for Virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet. Han mener ikke, der er hold i meget af den kritik, der har været mod de kommunale kommunikationsansatte.
Han peger blandt andet på, at det samlede antal kommunikationsmedarbejdere ikke er så voldsomt, som nogle gerne vil have det til at være. Ifølge en undersøgelse fra KL fra 2010 er der 580 årsværk inden for kommunikation. Det svarer til, at en gennemsnitskommune med 55.000 borgere og 5000 ansatte har seks fuldtidskommunikationsansatte.
Samme undersøgelse viste, at cirka hver fjerde kommune havde reduceret antallet af kommunikationsansatte i 2010, og der skulle skæres yderligere ned i 2011.
Finn Frandsen angriber også billedet af, at alle kommunikationsmedarbejdere er borgmesterens spindoktorer. Et billede, som Pia Kjærsgaard blandt andre har tegnet. På årsmødet i 2010 udtalte hun, at borgmestrene i Danmark »blot synes, det er fedt med store kommunikationsafdelinger befolket med journalister og spindoktorer, der skal fodre medierne og borgerne med den version af sandheden, som borgmesterkontoret bedst kan lide«.
Finn Frandsen påpeger, at kommunal kommunikation er meget andet end det:
"Den tjener mange eksterne og interne formål, fra citybranding og håndtering af nærgående journalister over borgerhøringer og information om affald og snerydning til intern kommunikation med de mange forskellige grupper af medarbejdere," skriver Finn Frandsen, der til sidst angriber forestillinger om "varme" kontra "kolde" hænder.
""Varme hænder" er netop også varme, fordi de ledsages af kommunikation mellem pædagoger og børn, som skal passes, eller mellem hjemmehjælpere og ældre, som skal hjælpes. Alle ansatte i en kommune skal kunne kommunikere og skabe mening med det, som foregår. Også her bør en kommunal kommunikationsafdeling give en hånd med," skriver Finn Frandsen i Jyllands-Posten.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Finn Frandsens analyse er til at forstå - men særlig dyb er den søreme ikke.