Problemer med sidevisninger i trafikmåling: Danske medier scorer for lavt

Antallet af sidevisninger hos danske medier ser op til 21 procent værre ud, end de er i virkeligheden. Problemet skyldes en Apple-opdatering

Det kan være nedtrykkende læsning, hvis man på B.T., Ekstra Bladet eller JydskeVestkysten sammenligner mediernes sidevisninger fra december 2021 med december 2020.

Ifølge Toplisten, som leveres af Danske Medier Research, er de tre mediers sidevisninger faldet med mellem 17 og 21 procent i perioden.

Men tallene er ikke retvisende, for siden november 2021 har sidevisningerne på Toplisten været fejlbehæftet.

Skyldes Apple-opdatering

Det skyldes udrulningen af et nyt styresystem til Apple-enheder, der kan sløre brugernes ip-adresser og oprindelsesland, hvis man for eksempel bruger iPhone.

Det betyder helt lavpraktisk, at en voksende del af trafikken til danske mediehjemmesider fejlagtigt kategoriseres som trafik fra udlandet og derfor ikke tælles med.

Danske Medier Research har fremsendt en korrigeret opgørelse for december 2021 til Journalisten, hvor trafik fra udlandet indgår hos de 10 danske medier, der var størst i december 2020. Den viser, at trafikken hos for eksempel B.T., Ekstra Bladet og JydskeVestkysten ikke er faldet i det omfang, der ellers gives udtryk for på Toplisten.

I den korrigerede graf findes den mest markante tilbagegang hos dr.dk på 8 procent, mens JydskeVestkysten går fem procent tilbage på sidevisninger. For dr.dk’s vedkommende betyder det, at man rundt regnet havde 15,8 millioner færre sidevisninger i december 2021.

Analysechef Thomas Gynild fra Danske Medier Research oplyser til Journalisten, at man regner med at have rettelser på plads i januar, så trafiktallene bliver mere retvisende.

”Vi forventer helt generelt, at der af og til opstår tekniske udfordringer, som vi er nødt til at tage stilling til og justere efter, som vi bedst kan. Det er desværre ikke alt, vi eller tekniske leverandører på området kan tage højde for på forhånd,” skriver han om de tekniske udfordringer.

Problemer med målinger af sidevisninger og brugertal i kølvandet af nye GDPR-regler betød i 2020, at trafikmålingen i flere måneder var suspenderet.

0 Kommentarer